zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Velmistr lenorského pečení chleba Augustin Sobotovič vzpomíná

LENORA - 16/8 2022 - 14:43 – "Uběhlo hodně času od začátků lenorského veřejného pečení. Na jeho počátku byl Václav Mráz," vzpomíná Augustin Sobotovič.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

"Všechno to začalo v roce 1998 pod jeho vedením, a také jeho přátel, když dostali bohulibý nápad podívat se do útrob stařičké lenorské veřejné pece na chleba. Tu zde nechal postavit zakladatel lenorského sklářství Johann Mayer pro zaměstnance své sklárny, a to v roce 1834," začíná svou vzpomínku populární Gusta Sobotovič, dlouholetý pekař v Lenoře.

Podle jeho slov se v historické peci ještě peklo pro lidi v době, kdy nebyla k dostání v obchodní síti mouka na chleba. Později, když se zlepšilo zásobování, péct se v peci přestalo. Peklo se jen příležitostně a pec začala pomalu chátrat.

Ve vzpomenutém roce 1998 se tedy okolo stařičké veřejné pece na chleba upravil terén a vlastní útroby pece byly taktéž opraveny. "Problémem, ale zároveň kuriozitou bylo to, že nový výmaz a oprava nízkého pečícího prostoru této pece musely být nakonec vyřešeny tak, že to provedla tehdy jedenáctiletá Veronika Mrázová, protože se žádný z dospělých do tohoto prostoru nevešel," připomíná Augustin Sobotovič.

Pec a její zázemí byly tedy připravené a pomalu se veřejné pečení začalo rozbíhat a dostávalo se čím dál víc do povědomí návštěvníků Lenory, kterých stále přibývalo. V roce 2001 pak na Silvestra proběhlo ale pečení poslední, protože Václav Mráz se z Lenory odstěhoval.

"Na jaře v roce 2002 jsem se potkal s bývalým starostou obce Richardem Němcem a ptal jsem se ho mimo jiné i na to, proč se v peci nepeče. Jeho odpověď zněla - není pekař, který by se toho ujal. Moje manželka mu tehdy řekla - ale on stojí zrovna vedle vás! Po nějaké době jsme se opět setkali, to bylo ještě před povodněmi v roce 2002, a zeptal se mne, jestli jsem se již rozhodl, zda budu péct, když jsem ještě navíc původním povoláním pekař. Po povodních jsem tedy na jeho další dotaz kývnul. Když jsem převzal pečení po panu Mrázovi, tak ten mi zároveň spolu s naší pecí předal i kontakty na správné lidi, na které se můžu v případě potřeby obrátit. Bylo to z mého hlediska velmi důležité," zdůrazňuje Augustin Sobotovič.

Tak se rozběhlo i jeho působení u lenorské pece – z té doby jsou naše snímky. Vzpomíná i na začátky, které podle něj byly prý všelijaké. Mimo jiné ale i proto, že nějakou dobu trvalo, než veřejné pečení chleba po té přestávce opět vešlo do povědomí návštěvníků Lenory.



"Začínal jsem sám. Následně se přidala paní Ludmila Karpfová. Postupně se začínala nabalovat návštěvnost čím dál tím více a už jsme na to prostě opět sami nestačili. Bylo to období velice náročné, chuť do práce jsme ale stále měli, a tak se do toho šli i s dalšími nadšenými spolupracovníky a veřejné pečení chleba dále pokračovalo. Všechno jsem si zajišťoval sám, od dřeva na topení až po všechny další suroviny, které jsem pro vlastní pečení potřeboval," vzpomíná nestor lenorských a vůbec šumavských pekařů původem od slovenské osady Šalgočka u Hlohovce.

Trvalo ještě pár let, než se vynořil skvělý nápad - uspořádat také obecní Lenorské slavnosti chleba. Nápadu se tenkrát ujala Velká lóže pecařská, které Augustin Sobotovič předsedal, coby její Velmistr. Slavností se účastnily i pekárny z okolí a soutěživě zde prezentovaly svoje výrobky - hlavně chleba. Sama Velká lóže pecařská se vlastní soutěže neúčastnila. Nepovažovala to prý za férové vůči jiným pekárnám, které měly výrobky upečené třeba už předchozí den.

Čas ale nejde zastavit, bohužel ani léta, a nastala doba, kdy se Gusta Sobotovič začal ohlížet po nějakém svém nástupci. "Trvalo to ovšem tři, možná čtyři roky, než se našla za mne náhrada. Přihlásil se nakonec pan Miroslav Kutlák, který se přišel několikrát na pečení podívat, aby věděl do čeho půjde. Pomalu se začal zaučovat, až dospěl k pevnému rozhodnutí, že toto žezlo převezme."

Po projednání a zpracování nezbytných podkladů pro Obchodní rejstřík Krajského soudu v Českých Budějovicích se stal Miroslav Kutlák statutárním zástupcem Velké lóže pecařské. Veřejné pečení chleba v lenorské peci tedy provozuje od 5. ledna letošního roku oficiálně on.

"Já mu jako vysloužilý pekař osobně přeji hodně úspěchů při této bohulibé práci, aby zájemci o lenorské pečení opět rádi navštěvovali Lenoru ke své radosti jako doposud. A těšili tak i samotné aktéry pečení, kteří tu předvádí poctivé pekařské řemeslo, prosté chemie a různých přísad," říká Augustin Sobotovič a dodává: "Patří se poděkovat i kolektivu Obecního úřadu Lenora za vstřícný přístup k naší práci, ale i paní Ing. Lucii Kozlerové z odboru památkové péče v Prachaticích za její příkladnou pomoc v celé této historii Lenorského veřejného pečení chleba."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na vlak jedoucí do depa někdo vystřelil ze vzduchové zbraně

Ateliér Seidel fotografoval ve Volarech a chystá se do Prachatic

Kradl dvakrát v prachatické firmě. Poprvé okradl spícího muže

Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena