zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Prachatice otevřely naučnou stezku věnovanou místním řopíkům

PRACHATICE - 16/8 2022 - 17:27 – Na Libínském Sedle byla včera slavnostně otevřena nová naučná stezka věnovaná opevnění z 30. let minulého století.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Na prachatické radnici se řešil vznik muzea, které by se věnovalo československým bunkrům z 30. let, zhruba osm let. Většinu tohoto času zabrala jednání se státem o získání alespoň čtyř bunkrů, které stojí na pozemcích města u Libínského Sedla, Albrechtovic a Perlovic.

Bunkry, kterým se přezdívá řopíky – podle Ředitelství opevňovacích prací, které je stavělo – ale radnice prozatím nezískala. Má je jen ve výpůjčce, což však omezuje její možnosti do nich investovat. A tak město nechalo vybudovat prozatím alespoň naučnou stezku dlouhou čtyři a půl kilometru.

„Je tu osm velkých naučných panelů a čtyři malé panely na jednotlivých bunkrech. Záměrem bylo, aby návštěvník stezky získal informace o celé historii bunkrů do roku 1992, kdy se z nich armáda stáhla,“ vysvětlil Jan Lakosil – přední český odborník na řopíky a autor libreta stezky. Informace na panelech se tak týkají jak bunkrů, tak třeba i záboru Prachatic nacisty.

Nejen pro děti obsahují panely také zajímavé otázky o tom, kolik jeden bunkr vážil, nebo jak silný je jaderný výbuch. Město chce přitom stezku a muzeum řopíků dál rozvíjet. Majetkové řešení se konečně zdá na dobré cestě, protože stát podle starosty Martina Malého chystá prodej bunkrů.

V budoucnu se tu počítá se školními exkurzemi nebo s komentovanými prohlídkami či s besedami s odborníky. V plánu je také po získání bunkrů je s nadšenci vybavit a opravit. Minimálně jeden z nich by se měl vrátit do stavu v roce 1938 před záborem Sudet. Podle Jana Lakosila je přitom prachatická stezka svého druhu první na Šumavě.

„Někdy se říká, že se podobnými projekty splácí dluh historii. My to ale bereme hlavně jako oživení historie, která zásadním způsobem ovlivnila dějiny 20. století a našeho národa,“ řekl místostarosta Jan Klimeš, který měl projekt na radnici na starosti. „Tyto bunkry měli obsluhovat hlavně vojáci z přilehlých vsí, kteří by šli bránit své domovy. Takže je tato stezka poděkováním i těm, kteří chtěli bránit Československo se zbraní v ruce,“ dodal.

K programu otevření stezky, které se těšilo poměrně velkému zájmu veřejnosti, patřila i autogramiáda Jana Lakosila, který o meziválečné fortifikaci Československa napsal několik knih. A k tomu tu nechyběli zástupci historického klubu, kteří předvedli výstroj a výzbroj četníků, se kterými se při obraně proti nacismu také počítalo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Velmistr lenorského pečení chleba Augustin Sobotovič vzpomíná

Na vlak jedoucí do depa někdo vystřelil ze vzduchové zbraně

Ateliér Seidel fotografoval ve Volarech a chystá se do Prachatic

Kradl dvakrát v prachatické firmě. Poprvé okradl spícího muže

Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena