zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

PRACHATICE - 12/8 2022 - 10:33 – Úspěšný projekt singltreků u Prachatic má za sebou první etapu a po volbách může pokračovat. Možnosti jsou velké.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a Město Prachatice 

  

První etapa budování singltreků u Prachatic představuje přes osm kilometrů těchto speciálních sjezdových stezek pro cyklisty. Vznikly nad kaplí Panny Marie Loretánské a na Dubovém vrchu. Dokončeny byly letos v létě a na radnici za tímto projektem stál především místostarosta Miroslav Lorenc.

„Jsem sportovec a na singltrecích jsem v Čechách jezdil, tak jsem měl touhu je u nás v Prachaticích také vybudovat. Ale největším tahounem tohoto projektu byl Václav Sosna, který s nadšenci už před tím budoval trek nad zookoutkem. Takže jsem neměl obavy, že by to širší cyklistická veřejnost nepodpořila,“ řekl Miroslav Lorenc pro prachatickoNEWS.CZ.

Projekt měl přitom širokou podporu i v zastupitelstvu. O jeho realizaci se tu uvažovalo zhruba patnáct let. Ale až Miroslav Lorenc dokázal realizaci protlačit složitým administrativním procesem a získal pro něj podporu i v koalici. A nyní je podle něj kam pokračovat.

Město si totiž nechalo udělat studii, která kromě letos dokončených singltreků navrhuje i další etapy. První už hotová část měla být hlavně ukázkou toho, že jde o funkční projekt i pro rodiny s dětmi a obyvatele Prachatic. Obliba prvních osmi kilometrů singltreků se přitom zdá velká.
Studie, kterou si město nechalo udělat u předního českého odborníka a majitele ochranné známky singltreků Tomáše Kvasničky z Nového města pod Smrkem, navrhla další tři okruhy tras. A to na Libíně, na Rohanovském vrchu mezi Zbytinami a Chroboly a také na Křepelickém vrchu ležícím mezi Prachaticemi a Záblatím.

A k tomu je tu možné ještě na Černé hoře vybudovat singlterkový sjezd, který zatím nemohl vzniknout kvůli ochraně rysů, trasy historické Zlaté stezky a vodních zdrojů. Celkem může jít o dalších zhruba osmdesát kilometrů tras.

„Produkty cestovního ruchu založené na stezkách pro terénní cyklistiku nabývají v ČR na oblině a díky vhodným terénním podmínkám a při realizaci v kvalitě známky Singltrek se může Singltrek Prachatice stát výstavním produktem Prachatic a katalyzátorem dalšího rozvoje cestovního ruchu,“ napsal Tomáš Kvasnička ve studii pro město. „Může v horizontu pět až deset let generovat dvacet pět až padesát tisíc návštěv,“ dodal.

Podle závěrů studie by při pokračování projektu došlo také k navýšení rekreační funkce lesů a tratě budou moct lákat k opakovaným návštěvám. Navíc útraty návštěvníků ve městě mohou snadno překonat investici necelého půl milionu korun na kilometr singltreku.

Při dalším budování singltreků ale bude město muset řešit i řadu problémů s ochranou přírody, památkáři nebo při ochraně zdrojů vody. K tomu nemalé části dalších tratí nejsou na pozemcích města a potřeba bude také zázemí v podobě parkoviště nebo občerstvení.

O pokračování se přitom bude rozhodovat až po volbách. „Budu rád, když se budou budovat další singltreky. Máme tady pro to ideální podmínky a plánované okruhy se mohou propojit a může vzniknout velká oblast, která může lákat desítky tisíc návštěvníků města,“ řekl Miroslav Lorenc závěrem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

V případu tragické srážky na šumavské sjezdovce padlo obvinění

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena