zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

PRACHATICE - 11/8 2022 - 10:35 – Intenzivní oživení vrcholu Libína letos v létě pokračuje. Manželé Fojtovi tu otevřeli včera také Galerii Vysoko.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Podnikatel Josef Fojta letos na začátku léta otevřel na Libíně Boudu Vysoko – kiosek, který si pronajal od města, kterému se nedařilo nového nájemce dlouho najít. Stejně jako u Boudy u Josefa a Adélky, kterou provozuje u Křišťanovického rybníka, tu začal připravovat kulturní akce. A jeho žena Adéla otevřela na Libíně nyní i Galerii Vysoko.

Vznikla v objektu, který sloužil dříve mimo jiné i jako sklad kol nebo lyží. Fojtovi ho mají od města také pronajatý a vyklidili ho a připravili tu pro návštěvníky i malé posezení. Na hned první výstavu českobudějovického rodáka a malíře Jakuba Štarka sem přišlo jen za první den několik desítek lidí.

Do galerie přitom míří jak lidé, kteří přišli na Libín za výhledem z rozhledny a zastavili se tu i kvůli občerstvení na své túře, tak i návštěvníci akcí, které připravuje Bouda Vysoko. Pro letošní rok jde přitom o první a také poslední výstavu, protože sezóna se pomalu chýlí k závěru. Navštívit je možné ji do 10. září vždy v pondělí od třinácti do sedmnácti hodin a od úterka do neděle od deseti do sedmnácti hodin.

Po příští rok má ale kurátorka galerie Adéla Fojtová, která sama také ráda maluje, velké nejen výstavní plány. „Ráda bych tu připravila také sympózium, při kterém by tady umělci tvořili a pak vystavili svá díla,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ.

Jakub Štark, který se stal prvním vystavujícím v Galerii Vysoko, pochází z rodiny uměleckých keramiků, ve které dostal základy umělecké tvorby už v dětství. Od čtrnácti let, narodil se v roce 1982, se věnuje graffiti, se kterým se po roce 2000 proslavil jak po Česku, tak i v zahraničí. Vystudoval obor umělecká keramika.

V roce 2003 se mu stala vážná nehoda, při focení graffiti na vlacích ho probilo vysoké napětí, což pro něj znamená zásadní zlom v životě. Dva měsíce se prolínal v halucinacích, na hranici se smrtí na jednotce intenzivní péče a pak zůstává v nemocnici ještě několik měsíců, dohromady přes půl roku.

Začne pohlížet na svět v základních a pro něj důležitých principech. Uvědomí si, že kromě rodiny, je pro něj nejdůležitější graffiti a tvorba, která mu vždy dávala tak silnou zpětnou vazbu. Hned pokračuje dál. Co se týče umění pohybu, breaking, ale i základní pohyb, tam ztratí hodně.

Po úraze se učí znovu hýbat, chodit, ale ví, že jednou bude zase tančit. Na tom tvrdě pracuje dlouhá léta a postupně se do tohoto uměleckého projevu dostává zpět. Některá omezení přetrvávají, ale naučil se s tím pracovat a přizpůsobil tomu svůj styl.

V letech 2003 - 2004 se kromě graffiti začíná více věnovat malbě obrazů na plátna a také postupně velkoplošným nástěnným malbám. Od roku 2004 se pomalu začíná živit malbami na zakázku, tomu se věnuje dodnes. Jeho hlavním působištěm jsou České Budějovice a jižní Čechy.

Účastní se streetartových graffiti, sochařských sympozií jak v Čechách, tak i zahraničí. Svá díla již tvořil všude možně po světě, například: USA, Izrael, Srbsko, Španělsko, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Itálie, Irsko, atd.
Jeho graffiti jméno: Robot-X 8203 je inspirováno jeho podrobnou studií lidského těla a fascinujícím uměním jeho regenerace, které sám na sobě zažívá. ,,Lidské tělo je jakýsi bio-robot na vysoké úrovni“. Číslo 8203 - 82, je rok narození a 03 jeho druhý rok narození (kdy se mu stal úraz). Dnes často používá pro své graffiti zkratku z původního jména Robot-X 8203: 8ro-x. 

Foto: Adéla Fojtová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

V případu tragické srážky na šumavské sjezdovce padlo obvinění

Má ceny za vibrátor i tramvaj a bude vystavovat v Prachaticích

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena