Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Štít 2022 putuje do Bechyně, Štítek zůstává doma v Prachaticích

PRACHATICE - 21/3 2022 - 13:10 – Festival amatérského divadla Štít a Štítek 2022 naposledy v sobotu 19. března večer zaplnil Městské divadlo v Prachaticích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Scénu připravenou pro závěrečné už nesoutěžní představení doplnil na jevišti stolek s ubrusem, pěti připravenými cenami pro nejlepší divadelníky a soubory a dvěma vázami s krásnými květinami. Jednoduše - finále.

Tradiční konferenciéři Petr Kolín z Dutamu a Láďa Mráz z Herosu u vědomí přicházejících slavnostních okamžiků zkrátili svou obvyklou zábavně naučnou přednášku o významných kulturních dnech. Zůstali při konstatování, že je jím právě ten dnešní, den předání cen na 47. ročníku Festivalu amatérského divadla Štít a 23. ročníku Festivalu amatérského divadla Štítek v Prachaticích.

Malou statistiku si však neodpustili. Během dvou týdnů sehrálo svá představení pět soutěžních souborů, tři soutěžní soubory vystoupily s pohádkami pro děti. Představila se i jedna živá kapela, dva šikovní moderátoři, jedna tvořivá dílna a pobavit a poučit se přišlo na tisíc malých i velkých diváků.

O držitelích letošních cen rozhodla tříčlenná porota ve složení Ivana Bečvářová, Petr Váša a David Jan Žák. Vítězem Štítku 2022, o němž svým hlasováním rozhodli diváci, se stalo Podivné divadlo při Domě dětí a mládeže Prachatice, které nastudovalo hru Miloše Macourka a Vlastimila Peška Mach a Šebestová na motivy kresleného Večerníčku.

Cenu Štít 2022 se odborná porota rozhodla udělit Bechyňskému divadelnímu spolku Lužnice za promyšlenou stavbu inscenace, režijní zpracování, nápaditou scénografii a přesvědčivé herecké výkony v představení Jaromíra Břehového Rejžák z Prahy.

Cena za ženský herecký výkon ozdobila paní Kristinu Kubíčkovou z Divadelního souboru Čelakovský Strakonice, a to dle poroty za autentický, civilně osobitý a přesvědčivý herecký výkon v roli důchodkyně Anny Vrbičkové v inscenaci Kazimíra Lupince Upokojenkyně.

Cenu za mužský herecký výkon si odnesl Eduard Váňa z Marešovy divadelní společnosti za osobitý šarm při ztvárnění role doktora Vlacha v představení Můj sluha Saturnin.

O držiteli Ceny diváka na Štítu 2022 opět rozhodlo obecenstvo. To dalo nejvíc hlasů Ženskému amatérskému spolku ŽAS Homole za inscenaci Stanislavy Kočvarové Dokud se tančí.

Po předání cen následovalo nesoutěžní představení Divadelního souboru J. K. Tyl z Českých Budějovic nazvané Na správné adrese od jednoho z nejznámějších autorů divadelních komedií Marca Camolettiho. Hra o tom co se stane, když každý ze čtyř spolubydlících se rozhodne změnit svůj život a nezávisle si podat inzerát, čímž je položen základ pro řadu nečekaných záměn a vtipných situací, spokojené diváky dobře pobavila.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Kaple sv. Josefa Dělníka v Krejčovicích po deseti letech jako nová

Ve Volarech Ukrajincům půl milionu korun, školu a další pomoc

Lékaři z Českých Budějovic pomohou se zuby, které nikdo nechce

Rejžákem z Prahy skončila soutěžní část divadelního Štítu

Prachatice rozkvetou do krásy trojicí nových květných záhonů

Čtvrt roku před dokončením je program letního kina ve hvězdách

Za největším znalcem Šumavy, legendárním Emilem Kintzlem

Z lesa zmizela smrková a borovicová kulatina za 95 000 korun

Najde se opět tak dobrý nápad, jako byly schody ke hřbitovu?

Zloděj si vyhlédl ke krádeži domek a chatu v zahrádkářské kolonii

Požár roubenky na Vacovsku nadělal škodu za pět miliónů korun

Ze skladu zmizely baterie pro fotovoltaické elektrárny za milion

Suchdolší ochotníci se inspirovali pohádkářem Andersenem

Na obchvatu Netolic srazilo auto starší cyklistku. Nepřežila

Nízká nezaměstnanost se Prachaticka držela i dva roky restrikcí

Golf srazil na hlavním tahu nedaleko Strážného urostlého vlka

Pronesl přes pokladnu bednu piva. Dlouho se z ní ale neradoval

Divadelní Štít 2022 pokračoval představením Dokud se tančí

Vimperští dali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny také milion korun

Z trafiky vzal losy a tabákové výrobky za bezmála 160 000 korun

Prachatice daly na pomoc Ukrajině milion a připravují ubytování

Hotel Park otevřel účet pro uprchlíky z Ukrajiny, které přijímá

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena