Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nízká nezaměstnanost se Prachaticka držela i dva roky restrikcí

PRACHATICKO - 10/3 2022 - 15:03 – Po dvou letech s covidovými restrikcemi se dá říct, že nezaměstnanost na Prachaticku projevila nezvykle vysokou stabilitu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

V lednu roku 2020 bylo na Prachaticku bez práce v evidenci Úřadu práce 1028 lidí. O rok později v době vrcholu epidemie to bylo 1178 lidí – tedy jen o sto padesát více. A letos na konci ledna to bylo 1171 lidí. A podobné je to i s počty volných míst – v roce 2020 jich bylo v lednu 2061, v lednu 2021 pak 2004 a letos v lednu to bylo 2069 míst.

Po zavedení covidových restrikcí se sice zvedla nezaměstnanost na Prachaticku v průměru asi o půl procenta, ale to představuje nárůst jen o sto padesát až dvě stě lidí v regionu, kde žije zhruba 52 000 obyvatel. V průměru tak byly výkyvy kvůli restrikcím socioekonomicky nevýznamné.

Jde o ukázku vysoké stability, jakou nezaměstnanost na Prachaticku vykazuje řadu let a také o ukázku zvládání turbulencí v ekonomice. A to může být dobrou zprávou i při očekávaných otřesech kvůli ekonomickým sankcím proti Rusku a válce na Ukrajině.

Letos na konci února byla nezaměstnanost na Prachaticku 3,1 procenta. Stejně jako před rokem, když se stejně jako loni meziměsíčně snížila o jednu desetinu procenta. A nezaměstnaných bylo v evidenci na konci února 1141, což je o 31 méně, než před rokem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Golf srazil na hlavním tahu nedaleko Strážného urostlého vlka

Pronesl přes pokladnu bednu piva. Dlouho se z ní ale neradoval

Divadelní Štít 2022 pokračoval představením Dokud se tančí

Vimperští dali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny také milion korun

Z trafiky vzal losy a tabákové výrobky za bezmála 160 000 korun

Prachatice daly na pomoc Ukrajině milion a připravují ubytování

Hotel Park otevřel účet pro uprchlíky z Ukrajiny, které přijímá

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena