Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ve Volarech Ukrajincům půl milionu korun, školu a další pomoc

VOLARY - 18/3 2022 - 19:34 – Ukrajincům ve Volarech a okolí, kteří utíkají před hrůzami ruské agrese, navyšuje pomoc volarská radnice. Lidé se přidají v pondělí.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Ve středu volarští radní rozhodli začít oživovat starou budovu základní školy. Koordinátorem pro tuto přípravu jmenovali starostu Víta Pavlíka.

"Na pondělí od 17:00 svoláváme občany do společenského sálu radnice a vyzveme je ke konkrétní pomoci Ukrajincům u nás. Zdůrazňuji, že nepůjde o žádnou přednášku, ale potřebujeme lidi, kteří chtějí opravdu pomáhat. V bývalé škole, kterou jsme si s radními prošli, bude nejprve třeba pomoc dobrovolníků s úklidem. Škola je v podstatě funkční, topí se tam na nezámrznou teplotu, světla svítí, voda teče. Na městské radě jsme schválili 500 tisíc korun na zahájení přípravných prací," vysvětlil starosta.

Radnice nechce dělat mezisklad věcí, ale nejprve chce připravit školu a pak ji vybavovat potřebnými konkrétními věcmi, které přijdou rovnou na své místo v objektu. Záměrem je zprovoznit ve škole třídy a současně vybavit kabinety postelemi a lůžkovinami pro spaní. Právě s potřebnými věcmi mohou občané významně pomoci. "Nechceme také posílat peníze někam na konto, ale chceme je použít pro Ukrajince tady ve Volarech. Ukazuje se, že za ně budeme platit obědy, školku a podobně," uvědomuje si starosta Vít Pavlík.

K navýšení podpory města pro Ukrajince na útěku před ruskou agresí proti jejich zemi přistoupili volarští radní po pečlivém rozmyšlení. Ukázalo se totiž, že ubytovací kapacity, které má k dispozici stát, nebudou stačit. Stát hledá pomoc u obcí a v tuto chvíli je podle slov volarského starosty správný čas začít rezervy hledat a nacházet.

"Samozřejmě se budeme Ukrajince snažit také integrovat do našeho života. Například dětem a mládeži umožníme v případě zájmu navštěvovat základní uměleckou školu. Školné jim podle školského zákona sice není možné odpustit, ale zřizovatel je může za ně zaplatit. Tak, aby bylo všechno v pořádku. V tomto týdnu se do naší Základní školy přihlásilo 15 nových žáků z Ukrajiny. Na setkání s občany budeme potřebovat pomoc lidí a uvítáme i další dobré nápady," dodává starosta, který je současně i ředitelem ZUŠ ve Volarech.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Lékaři z Českých Budějovic pomohou se zuby, které nikdo nechce

Rejžákem z Prahy skončila soutěžní část divadelního Štítu

Prachatice rozkvetou do krásy trojicí nových květných záhonů

Čtvrt roku před dokončením je program letního kina ve hvězdách

Za největším znalcem Šumavy, legendárním Emilem Kintzlem

Z lesa zmizela smrková a borovicová kulatina za 95 000 korun

Najde se opět tak dobrý nápad, jako byly schody ke hřbitovu?

Zloděj si vyhlédl ke krádeži domek a chatu v zahrádkářské kolonii

Požár roubenky na Vacovsku nadělal škodu za pět miliónů korun

Ze skladu zmizely baterie pro fotovoltaické elektrárny za milion

Suchdolší ochotníci se inspirovali pohádkářem Andersenem

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena