Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kaple sv. Josefa Dělníka v Krejčovicích po deseti letech jako nová

KREJČOVICE - 21/3 2022 - 8:18 – Dobrých deset let pracovali dobrovolníci na opravách chátrající kaple sv. Josefa v Krejčovicích. V sobotu své dílo korunovali.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Kaplička zasvěcená sv. Josefu Dělníkovi stojí od konce 19. století ve svahu kaňonovitého údolí nad řekou Blanicí v katastru Krejčovic osady Mlynařovice asi devět kilometrů severně od Volar. Podrobnosti o jejím vzniku se nedochovaly.

Je výraznou dominantou obce s původním názvem Schneiderschlag a s výhradně německým osídlením, která byla v roce 1945 vysídlena. V letech budování socialismu měla být vodou z nedaleké přehrady na Blanici téměř zcela zatopena. K tomu nedošlo, ale plán byl oficiálně "odtrouben" až někdy v roce 2010. A vesnice i kaple mezitím chátraly.

Až se kaple ujal nově založený Spolek pro obnovu krejčovické kaple. Dokázal jí zajistit památkovou ochranu prohlášením za kulturní památku a získat pro její záchranu zapálené dobrovolníky i přízeň řady sponzorů. Jeho členové v čele s předsedou spolku Jiřím Včelákem a nejstarším chalupářem v obci Josefem Štěchem přitom spolu s ostatními odvedli obrovský díl práce.

Spolek kapli vlastní od roku 2013. Získal ji od města Volary za 1000 korun. "Smyslem našeho projektu je záchrana kaple sv. Josefa v Krejčovicích. Myšlenka na její obnovu dala dohromady místní rodáky, přivandrovalce i chalupáře. Lidi vzdálené i blízké, věkem od 20 do 70 let. Dobrým výchozím podkladem pro naše snažení se stal umně zpracovaný projekt na statické zabezpečení objektu od dvojice renomovaných pražských památkářů," píše spolek na svém webu.

Díky tomu, že se kaple o dva roky později po založení spolku stala kulturní památkou, bylo možné na opravu žádat státní peníze. Povinná spoluúčast tvořila až dvacet procent, které spolek získával z darů. Část peněz věnovaly i Volary. Na opravu kaple přispěly i rodiny původních německých obyvatel, kteří museli obec po druhé světové válce opustit.

V průběhu oprav se podle slov Jiřího Včeláka začaly objevovat a do kaple postupně vracet pozoruhodné původní předměty. Na své místo se tak vrátily čtyři lavice, vrchní a postranní část oltáře, podstavec na sochu, soška Panny Marie, svícny i zvon s datací roku 1943 vyvedený z černého bronzu.

Spolek se domnívá, že jím tehdy lidé nahradili původní zvon, který mohl být zabavený a přetavený na válečné účely. Nový je oltářní obraz, sošku sv. Josefa Dělníka vytvořil známý řezbář z Prachatic Karel Král. Původně pro Josefa Štěcha a ten ji věnoval do kaple...

Nejprve bez věžičky postavená kaple měla původně šindelovou střechu. Před první světovou válkou se modernizovala, postavena byla zvonička a uvnitř kruchta. Původně střechu z tehdy nejběžnějšího materiálu - šindele - nahradil eternit. Spolek se opravou vrátil k původní krytině i žluto-zelené barvě omítky. Prvních deset starších snímků ukazuje stav oprav v červnu 2018.

Na svátek sv. Josefa ji Jiří Včelák a Josef Štěch v průběhu malé lidové slavnosti otevřeli pro veřejnost. Lidé sem z domova přinášeli i vlastní občerstvení. Slavnostní chvíli si nenechali ujít zájemci z širokého okolí. Všem, kteří se na záchraně kaple podíleli, poděkoval usedlík Jiřím Včelák a také starosta Volar Vít Pavlík.

Farář římsko-katolické farnosti Volary Karel Falář pozval všechny na církevní otevření kaple, které se uskuteční o první zdejší pouti 1. května, na svátek sv. Josefa Dělníka. Květnová pouť by se měla stát novou tradicí starého šumavského místa.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Ve Volarech Ukrajincům půl milionu korun, školu a další pomoc

Lékaři z Českých Budějovic pomohou se zuby, které nikdo nechce

Rejžákem z Prahy skončila soutěžní část divadelního Štítu

Prachatice rozkvetou do krásy trojicí nových květných záhonů

Čtvrt roku před dokončením je program letního kina ve hvězdách

Za největším znalcem Šumavy, legendárním Emilem Kintzlem

Z lesa zmizela smrková a borovicová kulatina za 95 000 korun

Najde se opět tak dobrý nápad, jako byly schody ke hřbitovu?

Zloděj si vyhlédl ke krádeži domek a chatu v zahrádkářské kolonii

Požár roubenky na Vacovsku nadělal škodu za pět miliónů korun

Ze skladu zmizely baterie pro fotovoltaické elektrárny za milion

Suchdolší ochotníci se inspirovali pohádkářem Andersenem

Na obchvatu Netolic srazilo auto starší cyklistku. Nepřežila

Nízká nezaměstnanost se Prachaticka držela i dva roky restrikcí

Golf srazil na hlavním tahu nedaleko Strážného urostlého vlka

Pronesl přes pokladnu bednu piva. Dlouho se z ní ale neradoval

Divadelní Štít 2022 pokračoval představením Dokud se tančí

Vimperští dali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny také milion korun

Z trafiky vzal losy a tabákové výrobky za bezmála 160 000 korun

Prachatice daly na pomoc Ukrajině milion a připravují ubytování

Hotel Park otevřel účet pro uprchlíky z Ukrajiny, které přijímá

ŠTÍT se vrátil! V Prachaticích začal svátek amatérských divadel

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena