Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

PRACHATICE - 19/2 2022 - 19:47 – Po rozsáhlé rekonstrukci skončené v roce 2018 vznikly v rodném domě sv. Jana N. Neumanna tři galerie určené pro veřejnost.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Zachránit a obnovit cennou historickou památku v centru Prachatic a ot evřít ji nově lidem měla vydařená rekonstrukce Neumannea jako cíl od samého počátku. Možná nejméně známá z trojice nových výstavních prostor je Galerie smíření a hledání nových cest v přízemí kláštera. Od loňského roku k ní mají boromejky tištěného průvodce s podtitulem Sudety očima pamětníků a dětí.

Jako autor je pod ním podepsán Antonín Kubačák, doktor filozofie a práv, absolvent Karlovy Univerzity v Praze, student pařížské Sorbony a - mimochodem - bratr sestry Bohuslavy, bývalé generální představené řádu boromejek, která nyní působí v Prachaticích. Spoluautory jsou žáci Základní školy Vodňanská Prachatice a studenti Propst-Seyberer-Mittelschule Grafenau v Bavorsku.

Fotografie poskytlo Městské muzeum Volary, Muzeum Šumavy v Kašperských Horách a další pocházejí z archivu Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. S finanční podporou Jihočeského kraje a Česko-německého fondu budoucnosti ho v češtině a v němčině vydala společnost Petrinum v Českých Budějovicích.

Motto pro novou galerii výstižně vloni vyjádřila tehdejší přestavená prachatických boromejek sestra Alena Bártová, která citovala Matku Vojtěchu Hasmandovou: "Na každém z nás záleží, jak se budou utvářet dějiny světa... Bůh touží po naší spolupráci."

Od stručných dějin Prachatic a sociálních i hospodářských poměrů ve městě v letech 1938 až 1945 přes Prachatice během II. světové války se autor textů dostává k odsunu německého obyvatelstva z Československa, z Prachatic a dalších míst Šumavy v letech 1945 až 1947 a jeho důsledkům. Tomu v brožuře vyhradil největší prostor, aby pak skončil nesmělými návraty původního německého obyvatelstva do Prachatic. Druhá část průvodce je věnována kresbám a vyjádřením žáků a studentů z obou stran hranice.

Čtenáři a návštěvníci Galerie smíření se například dozví, že v poválečných letech sloužil rodný dům sv. Jana N. Neumanna jako shromaždiště pro matky s dětmi a nemocné lidi německé národnosti, kteří zde čekali na odsun do Německa. Boromejky o ně celou dobu pečovaly.

"Na poválečné období vzpomínali jak čeští, tak němečtí pamětníci. Žáci obou škol ztvárnili jejich vzpomínky, ale i svůj vlastní pohled na nedávnou historii obou zemí obrázkem, kolážemi či vlastní úvahou. Jedna myšlenka všemi dětskými výtvory prolíná - odsouzení lidského zla s návodem, jak mu nepodléhat, a vyjádření potřeby vzájemného přátelství," uvedla v brožuře k projektu Galerie smíření Jana Holá, vedoucí prachatického oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Za zmínku určitě stojí, že součástí expozice je také interaktivní panel s historickými dokumenty zejména ze Státního okresního archivu Prachatice. Jsou mezi nimi i rozhovory s pamětníky a dobové fotografie. Všechny materiály jsou v češtině a němčině.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Rekonstrukce Malého náměstí má být připravena k zahájení letos

Silný vítr přidělal práci energetikům a hasičům i na Prachaticku

HEJTMAN MARTIN KUBA k prodeji Kralovy vily a přeložce silnice

Šumavských pašeráků a převaděčů jsou v únoru plné jižní Čechy

V hospicovém parku najdete valentýnskou manželskou stezku

Město zvedlo jen ceny vody. Odpady, teplo a nájmy nezdražují

Fotopsaní z vozíku posílá Maruška v domě Křižovatka u parku

Ze skladovací haly zmizel červený sedm let starý zahradní traktor

Nemocnice provádí rekordní obměnu přístrojů za 72,5 milionu

Na Zadově narazil malý lyžař do fotopointu. Letěl pro něj vrtulník

Konec básníků nehrozí, vystavují a ožívají také na internetu

Kde je Emil Kintzl, tam musí být Jan Fišer. A Jan Tláskal u klavíru

Leden opět vylepšil poměr počtu lidí bez práce a volných míst

Starou smuteční síň na hřbitově čeká obnova. Dostane i toalety

V pondělí začne uzavírka kvůli rekonstrukci parku a potrvá rok

Živá vila podpořila prodej Kralovy vily. Nakonec však neprošel

Obnova zámku začne být vidět i z dálky. Za dvě stě milionů korun

Tvořím, tedy jsem - Výtvarnice Zuzka Návarová v Zimní zahradě

OBRAZEM: Literární kavárnu okouzlily Černobílé Prachatice

Řidička narazila do svodidel a zábradlí. Letěl pro ni vrtulník

Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena