Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

PRACHATICE - 7/2 2022 - 11:52 – Areál bývalých lázní sv. Markéty v Prachaticích ožije. Způsob jeho nového využití je přitom poměrně nečekaný.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Areál, který desítky let chátrá, začínají využívat kynologové ZKO Volary a také airsoftový team Prachatice Shooters. Dohodli se na tom s likvidátorem společnosti Resort sv. Markéty, kterému areál patří. Dohodu zprostředkoval zastupitel a bývalý místostarosta Robert Zeman, na kterého se kynologové a airsoftový team obrátili, když hledali areál pro své aktivity.

Volarští kynologové hledali místo, na kterém by mohli cvičit psovodi, kteří se věnují služební kynologii pro policii, armádu, vězeňskou službu i záchranáře. Mělo jit o areál, který by umožnil cvičit v reálných podmínkách například zásahy proti výtržníkům, zadržení pachatele nebo vyhledávání drog, výbušnin i zavalených lidí.

„V dnešní době je problém takový areál najít. Hledali jsme i v Prachaticích a napadlo mě se zeptat Roberta Zemana, jestli o něčem neví a jeho napadly Lázně Svaté Markéty a jestli by nám nevadilo, že by tam s námi chodili i kluci, co hrají airsoft. A rychle jsme se všichni i s likvidátorem domluvili,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Jan Maun ze ZKO Volary.

Kynologové nyní areál uklízí společně s airsoftovým teamem. S úklidem jim přitom částečně pomáhá i město, které jim poskytlo velkoobjemový kontejner na odpad. Kynologové tu kromě výcviku psů, kteří pomáhají a zachraňují životy, plánují i akce pro veřejnost.

„Když vše půjde tak jak má, tak ve spolupráci s kluky od airsoftu připravujeme v tomto areálu různé akce hlavně pro mládež - aby nebyli stále jen doma u počítačů, videoher, anebo aby nepropadli drogám atd. Máme snahu tu uspořádat také závody pro psovody - jak z řad psovodů civilistů, kteří se věnují řádu SKS Tart, a ozbrojených složek, které by byly přístupné i veřejnosti,“ dodal Jan Maun.

Příběh toho, jak se k pronájmu areálu bývalých lázní dostal airsoftový klub je přitom podobný. „Jako bývalý voják jsem se rozhodl využít svých zkušeností a dovedností v airsoftu a našel si team tady v Prachaticích. Poté jsem zjistil, že kluci chodívají hrát sporadicky, protože nemají žádné vlastní místo. Rozhodl jsem se proto takové místo sehnat a po měsíci snažení jsem kontaktoval Roberta Zemana, zda by nevěděl o nějakých místech, kde bychom mohli realizovat hřiště. Ozval se mi pak, že jedno místo, které je nyní ostudou Prachatic, by našim potřebám mohlo vyhovovat,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ za klub Prachatice Shooters Jan Nechvátal.

„Náš plán je tu trénovat a v tomto sportu reprezentovat Prachatice. I proto máme v našem názvu jméno města - Prachatice Shooters. Přínosem pro nás jako team bude možnost mít vlastní hřiště a moci mít místo, kde hrát. Stejně tak hostit i teamy z celé České i Slovenské republiky. Mít možnost ukázat tento koníček i veřejnosti a zapojit je. Ukázat mladistvým, že pohyb je mnohem lepší, než sedět doma u počítače,“ dodal Jan Nechvátal.

A dohoda o využívání areálu je nakonec výhodná i pro Resort sv. Markéty, který je už několik let v likvidaci. „Jakékoliv využití, které pomůže dobré věci, je fajn a zároveň z malého nájmu může mít společnost nějaké peníze na provozní náklady, které stále má,“ řekl dnes pro prachatickoNEWS.CZ likvidátor Resortu sv. Markéty Tomáš Dvořák.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

Nový spolek se uvedl úspěšně. Po Číně přijde na řadu Hebron

Volary chystají lesní školku na Soumaráku. Těší se plné podpoře

Trh práce na Prachaticku začal zimu stejně jako před rokem

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena