Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Živá vila podpořila prodej Kralovy vily. Nakonec však neprošel

PRACHATICE - 9/2 2022 - 16:27 – Prachatické zastupitelstvo odmítlo prodat Kralovu vilu podnikateli Janu Melicharovi. A to kvůli podivnému dopisu hejtmana.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, ilustrační foto poskytl spolek Živá vila

 

Prachatický podnikatel Jan Melichar požádal loni na začátku prosince radnici o odprodej Kralovy vily v Nádražní ulici. Až to už podruhé s tím, že má o objekt stále zájem. Dnes 9. února dostalo jeho žádost na stůl zastupitelstvo. Jan Melichar na jednání nevystoupil, ale už dříve uvedl, že by chtěl vilu opět upravit na bydlení. Vila stojí v cestě přeložky silnice od Těšovic a je kvůli ní určena k demolici.

Spolek Živá vila, který má vilu od města pronajatou a pořádá v ní kulturní akce, přitom prodej podpořil. „S žadatelem o koupi jsme se několikrát setkali a troufáme si tvrdit, že chápe a dokáže ocenit architektonickou hodnotu domu - není proti prohlášení stavby kulturní nemovitou památkou - v případě koupě by provedl základní sanační práce a postupem času objekt citlivě rekonstruoval pro původní účely bydlení,“ uvedl spolek na svém facebookovém profilu a jeho argumenty na dnešním jednání zopakovala předsedkyně spolku a zastupitelka Barbora Koritenská.

Podle vyjádření starosty Martina Malého pak nečekaně vstřícně reagovala na prodej vily i rada města. „V první chvíli jsme na radě města souhlasili, aby se udělal odhad znalce a geometrický plán,“ řekl. Vedení města přitom v minulosti bojovalo za přeložku a proti vyhlášení vily památkou. Město navíc loni mělo požádat kraj, aby v přípravě přeložky pokračoval. Obrat radních, proto nedává vůbec smysl a ani nebyl blíže vysvětlen.

A pak přišel nečekaný dopis od hejtmana Martina Kuby a prachatická koalice obrátila. 

Termíny, které dopis obsahuje, jsou přitom absolutně nereálné vzhledem k tomu, jak dlouho se podobné stavby obvykle připravují. Projekt je z devadesátých let a územní rozhodnutí vyprší letos. Nejsou ani vykoupeny všechny pozemky a domy, které stojí přeložce v cestě.

To, že dopis vypadá jako na politickou objednávku, aby se prodeji vily zabránilo, zaznělo i mezi zastupiteli. Hejtman patří k jihočeské ODS a prachatická ODS přeložku dlouhodobě podporuje.

„Myslím, že hejtman napsal manipulativní vyjádření,“ řekla zastupitelka Barbora Koritenská a na facebooku Živé vily byl hejtmanův dopis dokonce označen za lež. „Rozhodně se nemůže v roce 2024 stavět,“ dodala. „Myslím, že ta přeložka není vůbec realizovatelná,“ řekla také.

„Tomuhle dopisu jsem se akorát zasmál,“ řekl zastupitel Jakub Nepustil. „Myslím, že je to absolutní nesmyl. Někdo za hejtmanem asi byl a poprosil ho, aby něco napsal, ale tím se shodil,“ dodal.

Živá vila pak také zveřejnila hlavní důvody, proč podle ní není možné přeložku postavit:

Máme k tomu dostatečné argumenty:

- jsme si jisti (a máme to potvrzené dokonce z expertizy Jihočeského kraje), že přeložka tak, jak je nyní vyprojektovaná, není realizovatelná - původní dokumentace pochází z r. 1996

- nejsou vykoupené pozemky - od roku 1996 nedošlo k žádnému jednání s vlastníky dotčených pozemků (kromě Kralovy vily stojí v cestě budova někdejšího hostince - dnes zcela opravený a obývaný dům, dále sídla několika firem a další soukromé objekty). Jihočeský kraj je vlastníkem pouze cca 20% dotčených pozemků

- územní rozhodnutí vyprší v říjnu 2022 a v případě obnovení celého procesu územního řízení v plném rozsahu již projektanti budou muset brát v potaz kulturně-historický a architektonický význam domu J. N. Krale, neboť jej potvrdili nejen odborníci z NPÚ a Ministerstva kultury ČR, ale také přední historici architektury zabývající se moderní architekturou. Na to si dáme obzvlášť pozor a v případě nedodržení jsme ochotni bránit se právně

- není dořešena pěší doprava v Nádražní ulici (chodník ani přechod k vlakovému nádraží)

- není dořešeno napojení přeložky na kruhový objezd u Těšovic

- v celém úseku vede přeložka podél železniční tratě, v těsné blízkosti přeložky se nacházejí 3 železniční přejezdy - není vyřešeno se správou železnic (u jednoho železničního přejezdu

- dokonce nelze splnit podmínku minimální vzdálenosti hranice křižovatky od nebezpečného pásma přejezdu min. 10 m - dostupných je pouze 5,48 m

Pro zveřejnění záměru prodeje vily nakonec hlasovalo jen pět zastupitelů, když potřeba bylo jedenáct.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Obnova zámku začne být vidět i z dálky. Za dvě stě milionů korun

Tvořím, tedy jsem - Výtvarnice Zuzka Návarová v Zimní zahradě

OBRAZEM: Literární kavárnu okouzlily Černobílé Prachatice

Řidička narazila do svodidel a zábradlí. Letěl pro ni vrtulník

Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena