Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

VOLARY - 7/2 2022 - 9:47 – Rozpočet Volar pro rok 2022 schválili zastupitelé jako schodkový. Vyžádala si to chystaná rekonstrukce čistírny odpadních vod.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

 

"Odhadované příjmy činí 93 milionů korun, přičemž výdaje jsou plánovány na 124 milionů korun. Musím však podotknout, že může dojít k navýšení příjmů, a to předpokládanými prodeji pozemků, a také zvýšením nájmu z městských lesů. Ten je pro tento rok stanoven na osm milionů korun," uvedl k rozpočtu města starosta Volar Vít Pavlík. Schodek je zatím pokrytý ze zdrojů z minulých let.

Největší "zásluhu" na zhruba třicetimilionovém schodku má podle jeho slov připravovaná rekonstrukce čistírny odpadních vod. "Projektová dokumentace její kompletní rekonstrukce a intenzifikace je připravena a byla koncipována s možností etapových oprav. Za prvé kvůli rozprostření finančních prostředků do následujících čtyř let výstavby, a také s ohledem na zajištění bezproblémového provozu," dodal starosta.

Projektová cena celé rekonstrukce a intenzifikace volarské čistírny odpadních vod je 108 milionů korun bez DPH. Důležitou součástí projektu je propojení čističky s Mlýnskou ulicí, které úplně chybí, což způsobuje potíže. Jen tato část stavby činí zhruba 20 milionů korun.

"Celková částka je pro naše město takřka astronomická, vzhledem k tomu, že běžné příjmy města se obvykle pohybují od 72 do 90 milionů korun. Budeme se samozřejmě pokoušet o získání vhodného dotačního titulu. V tuto chvíli není snadné výsledek odhadovat, protože v rozpočtovém provizoriu státu nejsou v prvních třech měsících roku žádosti otevřeny," vysvětil Vít Pavlík.

Jako dobrou zprávu pro volarské občany však doplnil, že i přes všechny komplikace město počítá také s potřebnou kompletní opravou chodníků v délce více než 700 metrů. Stane se tak po obou stranách ulic od nádraží a poté budou pokračovat v Tolarově ulici. Plánované opravy zahrnují i park u nádraží.

"Dále dojde k rekonstrukci a rozšíření chodníku u Základní školy, který slouží pro přístup žáků. Stav je tu dlouhodobě nevyhovující a z mého pohledu dokonce velmi nebezpečný. Musím říct, že období covidu moc nenahrává zásadně rychlému řešení jakékoliv situace, protože na úkolech zaangažovaní lidé jsou velmi často postiženi karanténami či onemocněním samotným, a dochází tak ke značnému protahování celé realizace," vysvětlil starosta Volar.

Rozpočet města dále počítá s vybudováním parkoviště před Mateřskou školou. Současná dopravní situace tu způsobuje značné komplikace, především rodičům přivážejícím a vyzvedávajícím své děti. Na tuto akci jsou předpokládané náklady jeden milionů korun.

"Velmi důležité je pro naše město zajištění dostatku pitné vody. Víme všeobecně, že voda začíná být jedním z nejcennějších artiklů, a proto je potřeba se i u nás o vodní zdroje dostatečně dobře starat. Mám osobně velkou radost, že se podařilo v průběhu několika let zrealizovat posílení našich vodních zdrojů formou vrtů. Typování vhodné lokality, zajištění přístupu přes soukromé pozemky a další nezbytné kroky - to vše byl dlouhodobý proces. V rozpočtu pro rok 2022 je na dostatek pitné vody alokována částka pět milionů korun," zdůraznil starosta Vít Pavlík.

Radnice chce také letos pracovat na zlepšování komfortu komunikace městského úřadu s občany a naopak, a to pokračováním v digitalizaci. V současné době je například objednaná instalace elektronické úřední desky. Vzhledem k drobným stavebním úpravám, jako je zabetonování základní desky, se čeká na vhodnější počasí. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena