Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Šumavských pašeráků a převaděčů jsou v únoru plné jižní Čechy

VIMPERK/ČESKÉ BUDĚJOVICE - 17/2 2022 - 10:00 – Na Šumavě i v srdci Jihočeského kraje ožívají příběhy pašeráků a převaděčů z česko - bavorské hranice.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Děje se tak v těchto dnech současně na dvou různých výstavách. Ty mají společný základ ve spolupráci šumavského zapsaného spolku manželů Václava a Růženy Váchových z Vimperka a bavorského spolku Heimatverein d'Ohetaler Riedlhütte v čele s Hans Schopfem. Každá výstava má však odlišné zpracování a umístění.

V chodbách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, které v průběhu roku pravidelně slouží jako několikaprostorová výstavní síň, je od poloviny tohoto týdne instalována výstava Šumavsko - bavorská hranice, převaděči a pašeráci. Ta byla původně zlatým hřebem loňského knižního festivalu Šumava Litera ve Vimperku. Vyznačuje se perfektním technických zpracováním a komplexností obsahu velkoplošných panelů v česko německém provedení. Potrvá do konce února.

Druhá výstava Pašeráci a převaděči na česko - bavorské hranici je přístupná veřejnosti vždy při promítání šumavského kina a kulturních pořadech v předsálí Městského kulturního střediska ve Vimperku od začátku letošního roku. Je na nových panelech přizpůsobených výstavním prostorám populární Galerie U Šaška, fotografie a obrázky doprovázejí texty v češtině. Podle slov ředitele MěKS Tomáše Jiřičky se uvažuje o jejím prodloužení i na celý březen.

K výstavě vydal spolek Šumava Litera speciální číslo stejnojmenného Občasníku pro literaturu, historii a kulturu Vimperska s podporou Města Vimperka, Krajského úřadu Jihočeského kraje a sponzorů. To je k mání v některých vimperských kavárnách a samozřejmě na výstavě v městském kulturním středisku. "Funguje to přesně tak, jak jsme zamýšleli - výstavu si mohou zájemci prohlížet přímo s brožurou v ruce," potvrdil nám Tomáš Jiřička, redaktor občasníku Šumavy Litery. A tak jsme to také udělali.

V úvodu brožury se o nočních chodcích v tmavém oděvu, s černým kloboukem na hlavě, holí v ruce a batohem či nůší na zádech říká, kdo vlastně byli pašeráci na bavorsko - českém pomezí: Obyvatelé bez jakéhokoliv majetku, na Šumavě se narodili, v šumavských lesích vyrůstali a znali zde každý kámen i strom. Pašovali všechno z jedné strany na druhou, co bylo na některé z nich levnější. Byl to sacharin, šňupací tabák, syrové vepřové sádlo, cukr, levná bavorská sůl, káva, mouka, krávy, jen občas i koně, cigaretové papírky a později i střelný prach na trhací práce.
Samozřejmě po nich vytrvale šli celníci a finanční stráž. Nenáviděli se vzájemně a také se někdy vzájemně do krve mstili.

Návštěvníci výstavy se mohou například podrobně seznámit s nekorunovaným králem pašeráků šňupacího tabáku nazývaným Tabákový Petr. Pohádkově pašováním zbohatl, všechno ale prohrál v kartách nebo utratil za pálenku a ženské. Pašoval a frajeřil i v Americe, kam se na nějaký čas vystěhoval, aby se opět vrátil na Šumavu.
Nechybí tu ani vzpomínky četnického strážmistra Václava Šrola, jak je uchovalo Městské muzeum ve Volyni. Ten byl velmi úspěšný při odhalování pašeráků cukerínu, tabáku a doutníků, které do Volyně proudily přes Vimperk a Lčovice.

Působivé jsou i osudy rodáka ze Smrčné u Vimperka, vyučeného typografa a pozdějšího šéfredaktora listu Šumavský hraničář po druhé světové válce Josefa Peka. Ten ve svém domku přechovával osoby čekající na přechod přes hranice, a pak je většinou předával známému převaděči Kilianovi Nowotnému. Nowotny byl zároveň pašerákem a při převádění lidí pašoval do Bavorska cigarety a cigaretové papírky.

Z novější doby je záznam převaděčského příběhu, ve kterém sanitka sloužila na začátku osmdesátých let k převozu východoněmeckých emigrantů na Západ. Do převádění často i celých rodin ze Čkyně a Vimperka, kde čekali, přes Kvildu k hranicím mezi Bučinou a Knížecími Pláněmi, byla zapojena trojice lidí - úředník vimperské továrny, řidič sanitky a důstojník Pohraniční stráže. Protože s převáděním včas, po dvou letech přestali, nikdy se je nepodařilo odhalit...

Hlavně pašeráctví a pytláctví byly, kromě dalších činností, ve své době společné pro lidi z obou stran česko - bavorské hranice. Také proto, že pašeráci a pytláci v podstatě ubírali z panského, těšili se mezi lidmi vesměs sympatiím. Zdá se, a svědčí o tom zájem o obě výstavy, že se tyto sympatie v toku času docela neztratily.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  V hospicovém parku najdete valentýnskou manželskou stezku

Město zvedlo jen ceny vody. Odpady, teplo a nájmy nezdražují

Fotopsaní z vozíku posílá Maruška v domě Křižovatka u parku

Ze skladovací haly zmizel červený sedm let starý zahradní traktor

Nemocnice provádí rekordní obměnu přístrojů za 72,5 milionu

Na Zadově narazil malý lyžař do fotopointu. Letěl pro něj vrtulník

Konec básníků nehrozí, vystavují a ožívají také na internetu

Kde je Emil Kintzl, tam musí být Jan Fišer. A Jan Tláskal u klavíru

Leden opět vylepšil poměr počtu lidí bez práce a volných míst

Starou smuteční síň na hřbitově čeká obnova. Dostane i toalety

V pondělí začne uzavírka kvůli rekonstrukci parku a potrvá rok

Živá vila podpořila prodej Kralovy vily. Nakonec však neprošel

Obnova zámku začne být vidět i z dálky. Za dvě stě milionů korun

Tvořím, tedy jsem - Výtvarnice Zuzka Návarová v Zimní zahradě

OBRAZEM: Literární kavárnu okouzlily Černobílé Prachatice

Řidička narazila do svodidel a zábradlí. Letěl pro ni vrtulník

Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena