Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kde je Emil Kintzl, musí být Jan Fischer. A Jan Tláskal u klavíru

VIMPERK - 12/2 2022 - 9:17 – Další díl cyklu setkání s osobnostmi Šumavské bylinné přivedl do vimperského městského kulturního střediska tři zajímavé hosty.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Moderátor Jan Dvořák přivítal ve čtvrtek 10. února večer vimperského hudebníka, pedagoga a skladatele Jana Tláskala, dále největšího znalce Šumavy a skvělého vypravěče Emila Kintzla, člověka, který ví o Šumavě skoro všechno a nedá na ni dopustit, a režiséra, filmaře a hudebního skladatele Jana Fischera.

Sestava opravdových profesionálů ve svém oboru a zároveň lidí z masa a krve udržela pozornost téměř zcela zaplněného sálu kulturního střediska více než půl druhé hodiny. A diváci se při tom velmi dobře bavili. A také se do besedy zapojovali.

Jan Tláskal zahájil večer hudebním kouskem od českého hudebního skladatele Karla Weise, autora souborného vydání Český jih a Šumava v lidové písni. Po něm se ve Vimperku jmenuje jedna z ulic, a žel, málokdo ví, o koho jde. Besedu pak provázel špičkovými hudebními vstupy. Například Kintzlovým nejoblíbenějším jazzovým kouskem Borůvkové kopce, jak Emil nazývá skladbu Blueberry Hill. Nechyběl ani přesvědčivý úryvek z opery Karla Marii von Webera Čarostřelec, inspirované místem na Šumavě.

Postupně došlo i na precizní klavírní podání vybraných skladeb legendárního básníka, textaře a scénáristy Ivo Fischera, Janova otce. Vyšlo najevo, že zatímco otec Fischer složil pro řadu populárních zpěváků na tři tisíce písní, jeho syn Jan, a to se také málo ví, jich má na kontě zatím tři stovky! Vrcholný hudebně emotivní okamžik však měl ještě přijít. Postarala se o něj vonička písní Fischera staršího známých v podání Waldemara Matušky. Žluté růže z Texasu pak si pak už dokonce nahlas pobrukoval celý sál.

O čem bude beseda s Emilem Kintzlem a Janem Fischerem jasně určilo hned na začátku promítnutí prvního dílu série Zmizelá Šumava. Byl to ten, který představuje šumavského vypravěče a spolu s ním zavádí diváky na zaniklou Hůrku u Prášil. V 50. letech minulého století se v této obci odehrálo neslýchané zvěrstvo. Opilí vojáci tam z hrobky vyndali rakve s mumiemi. Se ženami, oblečenými v krásných róbách, tančili a pak všechny mrtvé z významných šumavských rodin rozstříleli a zakopali. Podle legendy, která se na Šumavě dodnes traduje, je za to stihl spravedlivý trest – do roka všichni zemřeli. Na místě dnes stojí kamenný památník.

Beseda se pak vrátila k zážitkům z natáčení úctyhodné série Zmizelé Šumavy. Emil a Jan ho střídavě komentovali ve veselejším duchu. Diváci se například dozvěděli, jak malý Jeník poslouchal Emilovo vyprávění o životě rázovitých šumavských lidí a chtěl se o ně později podělit s ostatními. Emil zase nechtěl být filmovým vypravěčem. První společné natáčení ukázalo, že to půjde, ale...

"Na moji první otázku odpovídal šest minut, a já potřeboval jen tři věty," vzpomínal režisér s úsměvem. A když to po filmařsku střihneme, úspěšná dvojice má dnes na kontě 60 dílů Ztracené Šumavy. Přestat prý chtěla už při padesátém, ale nešlo to. Takže - co bude dál, ještě uvidíme...

Jan Fischer dal také nahlédnout do své "tvůrčí kuchyně", která má podle jeho slov polohu pololežatou v posteli ve zšeřelé místnosti a v plném soustředění. Emil Kintzl dal zase k lepšímu několik docela peprných příhod ze svého dvojího učitelování na Šumavě, poprvé když mu bylo devatenáct let a podruhé začátkem 90. let po sametové revoluci, po patnácti letech práce kotelníka z trestu za své názory, které se nelíbily totalitní vrchnosti. Kniha Učitel na Šumavě, která jeho zážitky shrnuje, při besedě také nechyběla.

Moderátor Jan Dvořák, redaktor s rozhlasovou praxí a zkušenostmi mluvčího Národního parku Šumava, vedl besedu do finále, v němž se autoři svěřovali, co mají v plánu. Jan Fischer má spoustu nápadů, a rád by pokračoval ve všech tvůrčích činnostech jak dosud. Jan Tláskal bude určitě dál dělit svůj čas mezi tři velké lásky - hudbu, fotografování, které náleží spolu s historií, výtvarným umění a turistikou k největším koníčkům. A samozřejmě Šumavu, kde se narodil a na níž se rád dívá objektivem svého fotoaparátu, nejraději z vrcholku Boubína.

Emil Kintzl chce pokračovat v nedávno zahájené obnově křížků na památných místech Šumavy. Jeden z nich prý dostane i hajný ve schwarzenberských službách Karl Paleczek, který jako první na Šumavě, ale i první v Čechách, vyrobil v roce 1890 lyže. A jako první s nimi také zdolal vrch Smrčinu.

Po skončení besedy následovala autogramiáda Emila Kintzla a Jana Fsichera. A zájem o jejich knihy byl opravdu velký...

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Leden opět vylepšil poměr počtu lidí bez práce a volných míst

Starou smuteční síň na hřbitově čeká obnova. Dostane i toalety

V pondělí začne uzavírka kvůli rekonstrukci parku a potrvá rok

Živá vila podpořila prodej Kralovy vily. Nakonec však neprošel

Obnova zámku začne být vidět i z dálky. Za dvě stě milionů korun

Tvořím, tedy jsem - Výtvarnice Zuzka Návarová v Zimní zahradě

OBRAZEM: Literární kavárnu okouzlily Černobílé Prachatice

Řidička narazila do svodidel a zábradlí. Letěl pro ni vrtulník

Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena