Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Literární kavárnu okouzlily Černobílé Prachatice

PRACHATICE - 8/2 2022 - 10:30 – Další díl Literární kavárny Městské knihovny Prachatice dýchal v Domově seniorů Mistra Křišťana kouzlem Černobílých Prachatic.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Ředitelka knihovny Hana Mrázová představila seniorům v jídelně domova Zdeňka Přibyla. "Je také zkušeným novinářem v internetovém deníku prachatickoNEWS.CZ a velmi rádi s ním spolupracujeme," řekla v úvodu besedy. Připomněla i cyklus fotografií Černobílé Prachaticko, se záběrem na celý region, který každý týden prachatickoNEWS.CZ vydává.

Fotograf a redaktor Zdeněk Přibyl pak vyprávěl, jak se na několikrát dostával v životě k fotografování, ke kterému nepochybně zdědil vlohy po svém tatínkovi. Čtvrtá vlna focení, která "ho drží" od roku 1973, trvá dodnes.
"Fotil jsem nejdřív naše tři malé kluky, a jak vyrůstali a začali vylétat z hnízda, přibral jsem k tomu postupně i město. První fotky, které mi otiskly okresní noviny Hraničář, byly z malování na chodníku, což byla tehdy tradiční zábava pro děti. A bylo rozhodnuto," začal Zdeněk Přibyl své vyprávění.

V roce 1978 se mu fotografování stalo součástí zaměstnání, když začal v okresních novinách pracovat jako redaktor. Ještě předtím dokončil tříletou soukromou Školu výtvarné fotografie při Střední průmyslové škole grafické v Brně.
"Mým ateliérem bylo tehdy celé sídliště na prachatickém Čtvrťáku, modelkami a modely hlavně holky, kluci i dospělí. Sídliště bylo rozestavěné, pořád se tu něco dělo. Akce pro spoustu dětí připravovaly rodiny, občanské výbory, často ve spolupráci třeba s armádou. Tak se tam pojďme podívat," pozval fotograf své posluchače.

Pozorné obecenstvo poté sledovalo proud černobílých fotografií, které autor pořídil v Prachaticích vesměs v sedmdesátých letech minulého století, a poslouchalo jeho komentář. Nechyběly například snímky z 1. máje 1974, okresní spartakiády o rok později, jarní brigády s úklidem kolem rybníku Huláku, přísahy nováčků motostřeleckého pluku na náměstí, Mistrovství Československa série A motokár s vítězným Milanem Šimákem, návštěvy prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka v Prachaticích nebo koncertu legendární zpěvačky Hany Hegerové v Národním domě v roce 1977. Skoro každou fotografii doplnil autor vlastním zážitkem.

V navazující besedě připomněla ředitelka Městské knihovny Prachatice Hana Mrázová chystané pořady knihovny. Nejbližší, březnová Literární kavárna u Mistra Křišťana, bude už převážně v jarním kabátě - jejím tématem budou totiž ptáčci zpěváčci.

K besedě přispěla i emeritní vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková. Hlavní organizátorka mezinárodních workshopů SALVE Prachatice a následných výstav vytvořených prací v Praze, Bratislavě, Vídni, Florencii, Římě či francouzském Pont-du-Château. Všude se podle jejích slov uplatnily i snímky Zdeňka Přibyla s tematikou Prachatic a sv. Jana N. Neumanna.

Do debaty se zapojily i některé obyvatelky domova a sociální pracovnice. "Ještě jsem tu snad nikdy neviděla tak zaujaté a okouzlené obecenstvo," řekla Hana Mrázová. Sdělila také, že městská knihovna využije nabídku Zdeňka Přibyla a uspořádá další díl promítání Černobílých Prachatic, tentokrát z let osmdesátých a devadesátých, a to zřejmě v dubnovém termínu Literární kavárny. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Řidička narazila do svodidel a zábradlí. Letěl pro ni vrtulník

Z bývalých lázní bude airsoftové hřiště a kynologické cvičiště

Korunou letošního volarského rozpočtu je čistička odpadních vod

GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

Nový spolek se uvedl úspěšně. Po Číně přijde na řadu Hebron

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena