Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Město zvedlo jen ceny vody. Odpady, teplo a nájmy nezdražují

PRACHATICE - 15/2 2022 - 19:26 – Ceny energií a služeb, které může pro obyvatele ovlivnit prachatická radnice, se letos zvýší jen o 3,1 % u vodného a stočného.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu zůstane i letos v Prachaticích 500 korun na osobu a rok. Radnice ho na této úrovni udržuje řadu let a cenu za tuto službu tak dotuje na úkor městského rozpočtu. V loňském roce dělal rozdíl nákladů a příjmů v odpadovém hospodářství necelých sedm milionů korun.

Radní také se začátkem letošního roku rozhodli, že neuplatní zvýšení nájmů u řady smluv, ve kterých má město s nájemci sjednanou takzvanou inflační doložku. Týká se to hlavně nájemného, u kterého cenová hladina nedosahuje schváleného ceníku nájemného ve městě, nájmů garáží, sklepů a pozemků. A stejná zůstává letos i cena za GJ tepla, které svým zákazníkům dodává Tepelné hospodářství Prachatice. A to díky včasné fixaci ceny plynu a kogeneračním jednotkám, které vyrábí elektřinu.

Jediné, co tak letos zdražilo, je vodné a stočné, jehož cena je určována podle smlouvy s firmou Čevak. Ta provozuje vodohospodářský majetek města s pětiprocentním ziskem a cenu zvedá obvykle jen o inflaci.

„Cena vodného a stočného se zvyšuje o dvě koruny a padesát sedm haléřů i s DPH. Je to o 3,1 procenta, což si myslím, že je vzhledem k loňské inflaci skvělý výsledek,“ řekl starosta Martin Malý. Cena vodného a stočného je tak letos v Prachaticích stanovena na 82,48 koruny s DPH a 74,98 koruny bez DHP. Poplatky za vodoměry zůstaly letos zhruba stejné jako loni.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Fotopsaní z vozíku posílá Maruška v domě Křižovatka u parku

Ze skladovací haly zmizel červený sedm let starý zahradní traktor

Nemocnice provádí rekordní obměnu přístrojů za 72,5 milionu

Na Zadově narazil malý lyžař do fotopointu. Letěl pro něj vrtulník

Konec básníků nehrozí, vystavují a ožívají také na internetu

Kde je Emil Kintzl, tam musí být Jan Fišer. A Jan Tláskal u klavíru

Leden opět vylepšil poměr počtu lidí bez práce a volných míst

Starou smuteční síň na hřbitově čeká obnova. Dostane i toalety

V pondělí začne uzavírka kvůli rekonstrukci parku a potrvá rok

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena