Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

PRACHATICE - 3/2 2022 - 18:28 – Vstup nového developera na Cvrčkov souvisí i s tím, kde bude zimní stadion, sportovní hala, skate park a karavanová stání.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Prachatické radnici se ozval zájemce o pozemky na Cvrčkově určené k zastavění rodinnými a bytovými domy. Jednání s ním se ale propojila s diskusemi, které se na radnici a v zastupitelstvu vedou o tom, kam umístnit několik nových staveb – skate park, sportovní halu, zimní stadion a stání pro karavany. To vše by mohlo vzniknout na místě a v okolí nyní už bývalé střelnice.

Na radnici se loni v létě objevili zástupci firmy Marlo, která se podle svých webových stránek zaměřuje na residenční development. „Jsou to developeři, kteří za sebou mají poměrně bohaté zkušenosti z poměrně velkých celků, jejichž hodnota se blížila i jedné miliardě korun,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Developer se zajímal o pozemky na Cvrčkově nad bývalými kasárnami v území od ZTV Tribase k aleji u bývalé střelnice. Město na ně má zpracovanou studii zastavitelnosti, ale firma přišla s vlastním návrhem toho, jak toto území zastavět tak, aby se to ekonomicky vyplatilo. Deset až dvacet procent území by pokryly podle jejích představ rodinné domy a zbytek by byl určen pro menší či větší bytové domy.

Zastupitelstvo se s developerem sešlo na neoficiálním a neveřejném jednání a podle starosty měl vstup developera na Cvrčkov většinovou podporu v koalici i opozici. Jednání o případném výběrovém řízení a jeho podmínkách, však bylo zastaveno.

Podle starosty už má současné zastupitelstvo před sebou příliš krátký mandát na to, aby o tak důležité věci rozhodovalo. Navíc by zřejmě o podmínkách a podobě zástavby rozhodnout do voleb ani nestihlo, protože půjde o komplikovaný problém, který si vyžádá dlouhé diskuse. Především ale město nyní vůbec neví, jak velkou část těchto pozemků bude moct developerům nabídnout. A to proto, že neví, jak velkou část z nich bude potřeba využít na stavbu několika objektů, jejichž vznik se na radnici a v zastupitelstvu diskutuje řadu měsíců a let. Jde o zimní stadion, sportovní halu, skate park a stání pro karavany. A také o parkoviště pro tyto objekty a pro zájemce o singltreky, které město buduje.

Zatím platná studie zastavitelnosti území u bývalé střelnice s těmito objekty nepočítá a půjde o tak velké stavby, že zasáhnou zřejmě i do sousedních pozemků, o které má developer zájem. „Dokud o tom nebude rozhodnuto, tak nemá smysl s developerem jednat, protože nevíme, jak velkou plochu bychom do výběrového řízení na developera měli dát. Proto jsme jednání s developerem zastavili,“ řekl starosta Martin Malý.

Původně měla být plocha po bývalé střelnici a její okolí určeno také k zastavění rodinnými a bytovými domy. Změna účelu tohoto území na využití pro sportovní aktivity a pro karavany má podle starosty v zastupitelstvu podporu v koalici i opozici. A to zřejmě většinovou. Rozhodnout by se o ní mělo v zastupitelstvu podle současných předpokladů 30. března.

Pokud budou zastupitelé s umístěním zimního stadionu, skate parku, sportovní haly, pumptracku (který už tu je) a stání pro karavany na místě po bývalé střelnici souhlasit, mohla by nová studie vzniknout do příštího roku a nové zastupitelstvo by pak mohlo vyhlásit výběrové řízení na developera pro Cvrčkov.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

Nový spolek se uvedl úspěšně. Po Číně přijde na řadu Hebron

Volary chystají lesní školku na Soumaráku. Těší se plné podpoře

Trh práce na Prachaticku začal zimu stejně jako před rokem

U školy roste pumptrack, u bazénu vznikne nové dětské hřiště

Kamion vjel na sněhu do kolony aut, Kodiaq trefil traktor s radlicí

Singltreková trať v Prachaticích se rozroste o další čtyři kilometry

Prachatické bleší trhy s KreBulem se ujaly a budou pokračovat

Policejní honička skončila nehodou. Řidiče z auta tahali násilím

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena