Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  GLOSA: Šmýkačka vedoucí do parku jako oslava radosti z města

VIMPERK - 5/2 2022 - 20:49 – Vimperský městský architekt představil projekt schodů a skluzavky do parku. Jde o ukázku důležitosti kvality veřejného prostoru.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Městský architekt Vimperka René Dlesk představil studii schodů vedoucích u budovy pošty do městského parku u Volyňky v lednových Vimperských novinách. A protože je původem Slovák, napsal svůj příspěvek svou mateřštinou, ve které se skluzavka řekne libozvučně šmýkačka.

Studie, která vznikla z popudu městského architekta a kterou vytvořil architekt Jakub Vašek, počítá se schody a šmýkačkou vedle pošty v Sadové ulici. V minulosti tu schody bývaly a podle městského architekta po nich toto místo opět volá.

Studie má sloužit ke vzniku projektu až ke stavebnímu povolení. Ve vimperském městském rozpočtu na letošní rok je na přípravu schodů a skluzavky zatím dvaadvacet tisíc korun. O uvolnění peněz na realizaci pak bude rozhodovat zastupitelstvo.

Městský architekt připomněl, že nápadu na šmýkačku se už před jeho nástupem do funkce říkalo Kotálova skluzavka. A to podle toho, že se tento nápad objevil v hlavně vedoucího odboru životního prostředí Josefa Kotála. A nový městský architekt pak dostal otázku, co na to říká? – Odpovědí je studie, podle které se bude připravovat realizace.

Celý tento hravý miniprojekt je ukázkou toho samého, jako je dění kolem pivovarských zahrad naproti gymnáziu. A to ukázkou toho, jak začíná být pro veřejnost důležitější a důležitější kvalita veřejného prostoru a se vzrůstajícím bohatstvím společnosti je možné a nutné více investovat do kvality. Krása a genius loci totiž vytváří tvůrčí atmosféru a dokážou také lákat turisty.

Vimperk byl po revoluci šedivým městem se sociálně vyloučenými lokalitami, kde se o něčem krásném dalo mluvit jen na náměstí. Dnes se tu ale do krásy probouzí další a další části města – zámek, pivovarské terasy, sídliště i některé ulice.

Pivovarské terasy už loni ukázaly, jak snadno se zanedbaný prostor může rychle stát místem, kde se lidé rádi potkávají, odpočívají a baví se. Šmýkačka do parku může dát radost z veřejného prostoru zejména dětem, pro které bude hlavně určena. A určitě se dá čekat, že bude ještě více lákat rodiny s dětmi do parku.

A až jednou děti, které budou po šmýkačce jezdit jako první, vyrostou, budou třeba rády, když si na ní budou hrát i jejich děti se stejnou radostí. Tak jednoduchá věc na takovém místě může hrát proto roli i v tom, jak a kde se lidé budou chtít potkávat a zda jednou budou chtít ve svém rodném městě žít. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Discgolfové hřiště se u prachatického sídliště objeví už na jaře

S téměř čtyřmi promile a zákazem pobytu ležel u supermarketu

Zájemce o pozemky na Cvrčkově musí čekat, co bude vedle nich

Žena si z návštěvy odnesla třiadvacetigramový vltavín a peníze

OBRAZEM: Vlekaři čekají s prázdninami nápor. I na Kubově Huti

Pátrání po zloději dřevěných soch ukradených radnici skončilo

Jádro boubínské rezervace čeká rozšíření bezzásahové části

Třiaosmdesátiletý stařec našel na Šumavě na běžkách smrt v lese

Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

Nový spolek se uvedl úspěšně. Po Číně přijde na řadu Hebron

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena