Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Ohňové vimperské ARTEGO slaví patnáctiny také u Šaška

VIMPERK - 6/6 2021 - 9:16 – Otevřeli výstavu, vítali hosty, krájeli dort a točili ohňové kruhy. V pátek 4. června spolek ARTEGO slavil své 15. narozeniny.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Před vchodem do městského kulturního střediska za svitu k obzoru se sklánějícího sluníčka přivítali ohniví mužíčci a plamenné dámy vedení města v čele se starostkou Jaroslavou Marvanovou a místostarostou Zdeňkem Kuncem. Společně se vyfotili a připili si s hosty z kelímků s erbem a nápisem Spolek historického šermu ARTEGO - 15 let s vámi.

Gratulovat a popřát mnoho dalších úspěšných let staré partě ARTEGA i mladým, kteří postupně přebírají žezlo, přišli přátelé a kolegové ze všech vimperských kulturních spolků. Za členy děkovali principálové spolku Michaela Kačmárová a Jan Kačmár hlavně rodičům a rodinám za pochopení, Městu Vimperk a všem podporovatelům, Městskému kulturnímu středisku za prostor k výstavě a za vytvoření výstavních panelů Ladislavovi Čepičkovi z Muzejního spolku vimperského panství. A následovalo pozvání k výstavě do předsálí kulturního domu - Galerie U Šaška.

Po podlaze se tu kutálely barevné balónky, nechybělo ani "nářadí", se kterým ARTEGO při vystoupení pracuje. Dokonce se nám podařilo přimět Kačmárovce, aby nám ho předvedli v akci. Hlavní jsou však úhledné panely s fotografiemi přehledně mapující činnost a rozvoj působnosti spolku historického šermu ARTEGO v letech 2006 až 2021. Udělejte si na ně čas, protože jako všechno z dílny pečlivého Ládi Čepičky ve spolupráci se spolkem, hlavně systematičností a smyslem pro archivování nadanou Michaelou Kačmárovou, stojí prostě zato. Za půl druhé desítky let je v nich už také kus nejen vimperské historie, nemluvě o osobním rozvoji členů spolku. Nás v redakci těší, že některé snímky pocházejí od našich reportérů. Výstava bude pro veřejnost otevřená celé léto.

Panely jsou členěné do jednotlivých oborů působnosti spolku. Ten první o jeho historii vzpomíná na okamžik z 24. září 2005, kdy principál vimperského ochotnického spolku Bouček Zdeněk Škopek přizval do slavnosti na zámeckých arkádách první čtyři členy budoucího ARTEGA. To se stalo spolkem v roce 2006. A od té doby má na svém kontě neuvěřitelný kus tvrdé práce a množství zábavy pro lidi.

Od počátků, kdy se jako studentský spolek mladých, zajímajících se o historii, věnoval hlavně scénickému šermu a hrál divadlo, se posunul do řady dalších sfér. Členové spolku pak prý přibývali dělením. Dnes se může pyšnit vlastní historickou akcí Bitva na Winterbergu a ohňovým festivalem Art camp. Už léta je možné je pravidelně potkat na historických slavnostech a rekonstrukcích bitev v Čechách, na Slovensku, v Rakousku nebo třeba v Dánsku. A k tomu tvoří ohňové a světové show na festivalech i při dalších společenských příležitostech. Pochvalují si i spolupráci s nejrůznějšími dobrými spolky.

Ke každým narozeninám patří samozřejmě dárky - třeba dobré pití, alba, fotokniha i dort. Ten se zlatou patnáctkou upekla maminka a oslavenci se svými hosty ho museli nakrojit a ochutnat. Byl výborný. Stejně jako je celé ARTEGO.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Sezóna veřejného pečení chleba, housek a placek je zpět

FOTO: Den dětí na prachatické Dřípatce byl o živé přírodě

FOTO: Vimperský zámek se probouzí. Dnes byl slavnostně otevřen

FOTO: Na pohádkové bytosti se v domě dětí stály dlouhé fronty

FOTO: V národním parku se konal první turnaj v adventure golfu

FOTO: Noc kostelů u sv. Jakuba odhalila i málo známá místa

Černobílé Prachaticko 1980: Spartakiáda v Prachaticích jinak

FOTO: Dětský den na vimperském Vodníku bavil děti i rodiče

FOTO: Pod májkou slavil Staroprachatský a Ostrovský spolek letnice

FOTO: Mladí hasiči se sjeli na jarní kolo Plamenu do Svaté Maří

Černobílé Prachaticko 1979: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky

FOTO: Premiérové Knihobraní ve vile přineslo i rozdalo lahůdky

FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

FOTO: Oslava místní produkce se sedmi štěňaty a májovou kočkou

FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena