Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

PRACHATICE, VITĚJOVICE - 8/5 2021 - 9:42 – Bez velkých shromáždění lidí, ale s pietou, se v pátek 7. května připomínalo 76. výročí osvobození.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Podobu vzpomínkových setkání na historicky památných místech Prachaticka letos opět ovlivnila koronavirová situace a postupně se uvolňující vládní omezení života. Například všichni účastníci konvoje historických vozidel měli negativní PCR testy, testováni byli i ostatní.

Jako každý rok při výročí osvobození přivítali v Prachaticích zástupce americké ambasády v Praze. Tentokrát to byla paní Dena Brownlow, zástupkyně chargé d’affaires Velvyslanectví  USA v České republice. Na radnici ji přijal starosta Prachatic Martin Malý spolu s místostarostou Miroslavem Lorencem.

Vysoká americká diplomatka například ocenila vynikající spolupráci Prachatic a řádových sester boromejek s velvyslanectvím USA při organizování pražských výstav obrazů z mezinárodního workshopu SALVE Prachatice k poctě sv. Jana Neumanna, rodáka z Prachatic a prvního svatého v Americe.

Poté na prachatickém Velkém náměstí vzdali regionální politici v čele se starostou města Martinem Malým a členové veteránských vojenských spolků úctu osvoboditelům položením věnce z červeno-modro-bílých květů k pamětní desce na budově radnice, připomínající osvobození Prachatic 8. května 1945 vojáky americké armády. Pietní akt doprovodili čestnou stráží příslušníci Armády ČR a členové historického konvoje se svými veteránskými auty a motocykly, které stále pečlivě udržují.

Americký host, Dena Brownlow, pak nasedla do otevřeného džípu a oblečená do prošívané vojenské bundy se za nevlídného počasí spolu s konvojem přemístila původní cestou přes Těšovice na křižovatku u Vitějovic. Tady položila k pomníku setkání armád kytici s nápisem Od amerického lidu.

Připojili se k ní rovněž položením věnce a květin s poděkováním osvoboditelům představitelé Prachatic a okolních obcí Vitějovic, Hracholusk a Strunkovic nad Blanicí. Pietní akt moderovala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

Starosta Prachatic Martin Malý tu ve své promluvě mimo jiné řekl, že v minulé době nebylo vůbec snadné připomínat si na tomto místě osvobození americkou armádou. "Dnes tak můžeme činit svobodně, a této svobody a všeho, co s ní souvisí, bychom si měli vážit a ochraňovat ji," uvedl. Martin Malý rovněž poděkoval kolegům starostům, a jejich prostřednictvím občanům obcí, za to, že ctí tradice osvobození. Rovněž pietu u Vitějovic doprovodili vojenští veteráni se svou historickou technikou.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena