Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko 1979: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky

STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 23/5 2021 - 10:34 – Dobré rady z řady přísloví si brali k srdci i družstevníci ve Strunkovicích nad Blanicí, když dělali senáže.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Trávy bylo v červnu roku 1979 už dost a tak se pustili do senáží neboli výroby silážovaného sena. Posekanou a zavadlou ji vozili samosběracími vozy do senážní jámy, kde ji rozhrnovali a udusávali traktorem. Ve hmotě, fermentované neboli ochucené, pak proběhlo dobré kvašení a výsledkem bylo krmení pro krávy. Muselo se to ovšem umět a správně udělat i podávat. A to ve Strunkovicích nad Blanicí i za časů předsedy družstva Brašničky uměli.

A právě při tom se uplatnilo přísloví z titulku. Byla i řada dalších: Pámbu dal kravičku, pámbu dá i travičku. To sice nebylo v těch socialistických letech znova moc korektní, ale platilo. A taky - dočkej času, jako husa klasu - později částečně změněné na ...jako četka tassu neboli Československá tisková agentura informuje vždy až po Tiskové agentuře Sovětského svazu. To asi moc sedlácké není. Nejdéle se však drží Bez práce nejsou koláče. Ale i to si bodrý lid jihočeský upravil na Bez práce nejsou doláče. Taky to platí, i když - možná - jak pro koho...

Černobílé Prachaticko představuje cyklus fotoreportáží z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla, který je nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu. Reportáže vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil pro týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický městský zpravodaj "Péčko. Jde o unikátní archiv čítající desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží, obsahující často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál. Autorovy komentáře k fotografiím jsou často ryze současné.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Premiérové Knihobraní ve vile přineslo i rozdalo lahůdky

FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

FOTO: Oslava místní produkce se sedmi štěňaty a májovou kočkou

FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

FOTO: Volary po covidové pauze připomněly osvobození US Army

Černobílé Prachaticko 1978: Jméno Jihokov mělo vždycky zvuk

FOTO: Čarodějnicím patří rozpučené stromy na Velkém náměstí

 

 

 

 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena