Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

PRACHATICE - 10/5 2021 - 18:33 – Po modlitbě za oběti covidu pozval 8. května Husův sbor Prachatice veřejnost do komunitní zahrady Getsemany.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Pozvání na obě spojené akce, které měly charakter náboženského shromáždění, patřilo všem lidem bez rozdílu. Nejprve se sešli v přírodním prostředí pod širým nebem v prachatickém Parkánu. Duchovní Církve československé husitské Husinec – Prachatice Samuel Vašin ve své promluvě vzpomněl oběti pandemie covidu. Připomněl rovněž oběti druhé světové války, jejíž ukončení před 76 lety si v těchto dnech připomínáme.

"Největším nebezpečím pro nás není covid, ale naše vlastní slabosti, které v sobě neseme. Situace spojená s koronavirovou pandemií je jen odhalila a zvýraznila. Pouť k lepšímu životu cestou víry, naděje, lásky a vzájemného respektování ve společenství musí proto začít každý sám u sebe," uvedl mimo jiné Samuel Vašin, duchovní Církve československé husitské. Ta se od svého vzniku v roce 1920 profiluje jako církev otevřená vůči společnosti a snaží se kultivovat její hodnoty svobody, demokracie a vlasteneckého nadšení. Sobotní akci společně pořádal Husův sbor v Prachaticích a Křemži a Žižkův sbor v Trhových Svinech.

Po modlitbě se shromáždění přesunulo do husitské fary v prachatické Slepé ulici 195. Tady Husův sbor Prachatice připravil pro návštěvníky od odpoledne do pozdního večera přírodní posezení. Bylo součástí premiérového otevření zdejší Komunitní zahrady Getsemany, která ve svém názvu nese odkaz na zahradu Getsemanskou, kde se podle bible modlil Ježíš Kristus před svým zatčením. V zahradě nechybělo drobné občerstvení s hudebním doprovodem a krásnou vyhlídkou na centrum města. To vše v příjemném prostředí jako stvořeném k popovídání s přáteli. 

"Posláním Komunitní zahrady Getsemany bude aktivně propojovat lidi, kteří by se normálně nesetkali, utvářet pevnější sousedské vztahy a zvyšovat kvalitu života lidí ve městě. Bude sloužit hlavně jako místo odpočinku a relaxace. Je určena k setkávání lidí bez rozdílů vzdělání, barvy pleti, sociálního statusu, náboženství, sexuální orientace či věku," zdůraznila Petra Vašinová.

Podle slov duchovního Samuela čeká zahradu v tomto roce rekonstrukce. "Vybudujeme tu pergolu, menší dětské hřiště s pískovištěm, bunkrem nebo cestou pro bosé nohy, a také okrasný rybníček, posezení a mnoho dalšího. Budeme tady pořádat různé tematické, kulturní a vzdělávací akce, a třeba i výstavy. Naše Komunitní zahrada Getsemany je pod patronátem Františka z Assisi, hlavním partnerem, který nám poskytuje prostor, je Náboženská obec Církve československé husitské v Husinci. Dalším naším partnerem je Nadace Via, která nám přispěla částkou 53 000 korun," uvedl Samuel Vašin.

Nejbližší akcí Komunitní zahrady Getsemany bude 5. července připomenutí mučednické smrti Mistra Jana Husa. Pozvání přislíbil i patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena