Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

PRACHATICE - 15/5 2021 - 9:51 – Místem, kam se chodí za vzděláním, byly prý Prachatice od středověku. Také o výtvarníky tu nikdy nebyla nouze.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Mohli bychom vzpomenout proslavené malíře, kteří tu studovali nebo měli vztah ke školství a tvorbě. Z novější doby hlavně Josefa Sahulu, Cyrila Chramostu a Václava Hrabu. Výtvarné nadání se v Prachaticích pěstovalo a stále rozvíjí od dětí v mateřských školách, přes základní školy až po gymnázium a Střední pedagogickou školu.

Kam až paměť sahá, v letech na přelomu tisíciletí tu vždycky byl aktivní fotoklub, ať už se jmenoval Amfot nebo jako dnes Fotoklub F2,8 Prachatice. Řadu let si dobře vedl i klub malířů ze záliby při Okresním kulturním středisku v Prachaticích.

Třešničkou na dortu a završením díla byly samozřejmě časté výstavy vytvořených prací. Dnes se vám alespoň dvě z nich v našem cyklu Černobílé Prachaticko pokusíme připomenout. Svátkem se pro tvůrce stala například společná výstava výtvarníků a fotografů v Okresním vlastivědném muzeu v Prachaticích, jak se tehdy jmenovalo.

Zahájena byla 4. června 1979 a těšila se i velké pozornosti obyvatel i návštěvníků města. Své zaujaté diváky si našla i rozsáhlá výstava prací těch nejmenších výtvarníků z mateřských škol prachatického okresu. Vernisáž měla 3. března 1978. Dodejme, že vždy přítomný pohyblivý svátek výtvarníků v Prachaticích i na mnoha dalších místech okresu stále žije.

Černobílé Prachaticko představuje cyklus fotoreportáží z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla, který je nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu. Reportáže vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil pro týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický městský zpravodaj "Péčko. Jde o unikátní archiv čítající desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží, obsahující často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena