Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Premiérové Knihobraní ve vile přineslo i rozdalo lahůdky

PRACHATICE - 21/5 2021 - 10:21 – S netajenou chrobolskou stopou, ale ve vlastním aranžmá, proběhlo ve čtvrtek 20. května v Kralově vile první Knihobraní.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

A bylo hned při své premiéře úspěšné. "Inspirovali jsme se u přátel v Chrobolech, kde má Knihobraní už tradici. Dopředu jsme také nevěděli, jak budou lidé knížky k nám nosit, ale bylo nám jasné, že potřebujeme nějaký základ. S paní Lenkou Šedinovou, zkušenou organizátorkou chrobolského Knihobraní, jsme z jejich bohatého fondu u nich v hasičárně vybrali podle toho, co se nám líbilo, základní soubor knih k nám do vily. Další přinesli už naši návštěvníci, kteří si zase vybrali a odnesli podle své chuti nějaké čtivo od nás. Takže princip knihobraní se naplnil, jsme spokojení," řekla nám hlavní organizátorka prvního Knihobraní v prachatické Kralově vile Barbora Koritenská z pořádajícího Spolku Živá vila.

V prvním podlaží vily se ve dvou místnostech sousedících s proskleným balkonem, kam nakukovalo odpolední sluníčko, mohl každý ponořit do knižního království. Dokonce musel, protože knížky tu byly hned v několika vrstvách. Nikdo nikomu na ruce nekoukal, co přinesl nebo co si odnáší, ale přece jen zájem čtenářů postupně krystalizoval.

"Dá se říct, že nabídka byla fakt široká. Od klasiky, jakou je třeba Alois Jirásek, přes knihy s verši Jiřího Suchého, korespondence Jana Wericha a Jiřího Voskovce, cestopisy, dobrodružné věci, kuchařky a hlavně detektivky. Včetně například vlastního životopisu královny žánru Agathy Christie," zhodnotila průběžně se měnící nabídku Borbora Koritenská, která pomáhala zájemcům se v ní orientovat. "Večer si ke knížkám, které tu zůstanou, v klidu sednu, pořádně si je prohlédnu a možná si také něco odnesu," dodala a pak poznamenala: "Já mám knížky radši než televizi."

Nabídkou se svědomitě probíral i muž paní Šedinové a v jeho rukách štos vybraných knih utěšeně narůstal. "Mám z toho radost, paní Šedinová se v tom vyzná a opravdu se hned napoprvé daly u nás vybrat kvalitní kousky," řekla Barbora Koritenská a ocenila, že jim do vily před zahájením knihobraní přinesla Lenka Šedinová i knížky klasických ruských autorů, jako například Michaila Bulgakova.

Už je také jisté, že Knihobraní v Kralově vile bude mít další pokračování. Aby bylo i nadále oboustranně úspěšné, k tomu budou muset přispět i čtenáři. Spoustu knih máme jistě každý doma. A tady je na místě dobrá rada - nevyhazujte knížky do popelnic, přineste je na knihobraní.

A k tomu jeden náš redakční tip: Knihobraní v Živé vile by mohly ještě obohatit třeba knížky po vašich už odrostlých dětech. Je však zřejmé, že knihobraní v Živé vile je na dobré cestě, aby mohlo možná už brzy zdatně sekundovat staršímu spřátelenému podniku v Chrobolech. Uvažují o tom, zopakovat ho možná jedenkrát za měsíc. Knížek totiž není nikdy dost. A řečeno s Lenkou Šedinovou - jediným platidlem na knihobraní je radost z odnesené knihy a dobrý pocit z knihy darované. A to stojí zato.    

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

FOTO: Oslava místní produkce se sedmi štěňaty a májovou kočkou

FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

FOTO: Volary po covidové pauze připomněly osvobození US Army

Černobílé Prachaticko 1978: Jméno Jihokov mělo vždycky zvuk

FOTO: Čarodějnicím patří rozpučené stromy na Velkém náměstí

 

 

 

 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena