Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Vimperský zámek se probouzí. Dnes byl slavnostně otevřen

VIMPERK - 2/6 2021 - 16:18 – Zámek tyčící se nad Vimperkem byl dnes slavnostně otevřen po přestavbě interiérů na moderní expozice a zázemí.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

   

Národní památkový ústav, který zámek převzal do své správy před šesti lety, dnes pozval na slavnostní otevření velké množství hostů i novináře. Hodně se děkovalo a památkáři a správa zámku pak představili první část z postupné obnovy zámku. V posledních dvou letech tu prošly rekonstrukcemi a restaurováním hlavně interiéry horního zámku za 137 milionů korun.

„Stavební práce zahrnovaly kompletní přeložení vodovodů a kanalizace, nové rozvody elektřiny, sanaci dřevomorky či statické zajištění několika místností. Bylo obnoveno několik nádvorních fasád – ty nejhodnotnější v restaurátorském režimu. Restaurovány byly také výmalby v renesančním apartmá či dřevěný záklopový strop. Obnovou prošly zhruba dvě třetiny Horního zámku,“ vysvětlila mluvčí jihočeského pracoviště Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Pro hosty slavnostního otevření byly připraveny i komentované prohlídky nových expozic. „Dvě prohlídkové trasy přibližují návštěvníkům, jak fungoval hrad ve středověku a v době největšího rozkvětu na počátku 17. století za Novohradských z Kolovrat s přesahy do mladších období. Muzeum Vimperska představuje v jednadvaceti místnostech osmnáct rozličných témat. Modernizované expozice o knihtisku a sklářství doplňují místnosti věnované Zlaté stezce, lovu a lovectví, sportu a turismu či Šumavě a Vimperku ve výtvarném umění. Připraveny jsou také prostory pro dočasné muzejní i galerijní výstavy,“ doplnila mluvčí.

Vimperský zámek vznikl v polovině 13. století jako hrad střežící jednu z větví Zlaté stezky. V letech 1600 – 1630 prošel zásadní přestavbou v rukou Novohradských z Kolovrat. Po požáru Horního zámku v roce 1857 ho poslední šlechtičtí majitelé, Schwarzenbergové, používali spíše jako správní centrum vimperského velkostatku. V roce 1947 přešel do vlastnictví státu a sloužil jako byty a kanceláře Jihočeských státních lesů. V letech 1993 – 2014 byl ve správě Národního parku Šumava, který plánoval četné úpravy. Z plánů však postupně sešlo a zámek zůstával neopravený. K 1. lednu 2015 zámek převzal Národní památkový ústav, který začal pracovat na projektu obnovy celého areálu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Na pohádkové bytosti se v domě dětí stály dlouhé fronty

FOTO: V národním parku se konal první turnaj v adventure golfu

FOTO: Noc kostelů u sv. Jakuba odhalila i málo známá místa

Černobílé Prachaticko 1980: Spartakiáda v Prachaticích jinak

FOTO: Dětský den na vimperském Vodníku bavil děti i rodiče

FOTO: Pod májkou slavil Staroprachatský a Ostrovský spolek letnice

FOTO: Mladí hasiči se sjeli na jarní kolo Plamenu do Svaté Maří

Černobílé Prachaticko 1979: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky

FOTO: Premiérové Knihobraní ve vile přineslo i rozdalo lahůdky

FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

FOTO: Oslava místní produkce se sedmi štěňaty a májovou kočkou

FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

FOTO: Volary po covidové pauze připomněly osvobození US Army

Černobílé Prachaticko 1978: Jméno Jihokov mělo vždycky zvuk

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena