Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

PRACHATICE - 17/5 2021 - 9:17 – Po dva a půl roku trvající rozsáhlé rekonstrukci byl v sobotu 15. května otevřen pro veřejnost kostel sv. Jakuba Většího v Prachaticích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Jeho vnější a hlavně vnitřní úpravy si vyžádaly náklad 33 milionů korun. O dílo se postarala se společnost DOLMEN-CZ z Českých Budějovic. Hlavní finanční tíhu nesla českobudějovická diecéze Římskokatolické církve. Finančně přispělo i Město Prachatice částkou 690 000 korun. Významný byl i podíl osobních darů farníků i dalších dárců v celkové částce 550 tisíc korun. Rekonstrukce skončila už loni, ale s otevřením kostela se kvůli restrikcím muselo počkat na příznivější podmínky.

Výsledkem je podle slov vikáře od sv. Jakuba Většího Petra Plášila obnova většiny vnějšího pláště kostela, který je perlou pozdní gotiky. Úpravy interiérů provázely mnohé unikátní nálezy. Zrestaurována byla dlažba v zákristii, pod níž se našly staré pohřby a základy původního menšího kostela, restaurované jsou všechny oltáře, unikátní vyřezávaná křížová cesta, historické dveře v hlavním vchodu z přelomu 15. a 16. století. Nové je liturgické vybavení kostela, zejména oltář a ambon, z něhož se při bohoslužbě čte slovo boží, oba zhotovené z proslulé mrákotínské žuly. Restaurátoři vdechli nový život starobylým freskám, které už nezakrývají dřevěné lavice, a objevili úplně nejstarší fresku za hlavním oltářem se zobrazením Davida. Na stropě byly také odkryty znaky Rožmberků. Dosud holé sloupy z dioritu podpírající hvězdicovou klenbu dostaly nové nátěry a přiblížily se tak své původní gotické podobě. Celkově je interiér kostela světlejší, barevnější a teplejší.

Kostel byl nyní otevřen veřejnosti a budou se v něm opět konat bohoslužby. Tu první zde v sobotu celebroval biskup českobudějovické diecéze otec Vlastimil Kročil. V rámci bohoslužby posvětil nové liturgické vybavení kostela, zejména nový oltář. Do jeho desky vložil ostatky dvou světců, sv. Jana Nepomuckého, od jehož blahořečení si v těchto dnech připomínají věřící 300 let, a sv. Jana Nepomuka Neumanna, prachatického rodáka, který byl v tomto kostele pokřtěn. Nový oltář také pomazal olejem. V závěru slavnostní bohoslužby, kterou provázel Chrámový sbor od sv. Jakuba, předal biskup Vlastimil Kročil zrekonstruovaný dům boží farníkům i sestrám boromejkám, popřál jim, aby se jim v něm líbilo a aby tu vždy načerpali duchovní sílu. Vikářovi Petrovi Plášilovi pak vyslovil upřímné Pámbu zaplať, za to, že dva a půl roku trvající rekonstrukci, která v dějinách kostela nemá obdoby, ve zdraví přežil. Mše byla kvůli vládním restrikcím jen pro zvané a přenášela se živě na internet. Záznam slavnostní bohoslužby je přístupný na odkazu českobudějovické diecéze zde.

V děkování pak pokračoval vikář Petr Plášil. Začal jednateli firmy DOLMEN-CZ Tomášem Chlaněm a Miroslavem Neškodným a jejich spolupracovníky, kteří se rekonstrukce kostela zhostili. Pokračoval zkušenými restaurátory fresek Jiřím Maškem a Tomášem Skořepou a dalšími mistry různých řemesel, od truhlářů po elektrikáře, až po autory liturgického vybavení i květinové výzdoby kostela pro tento slavnostní den. Poděkoval také Městu Prachatice a jmenovitě jeho starostovi Martinovi Malému za zapůjčení kostela sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích, který se tak na dobu rekonstrukce kostela sv. Jakuba stal hlavním farním kostelem prachatické farnosti. Nezapomněl ani na Marii Kaprálovou, která se obětavě starala o tento "náhradní" kostel, který byl i proto podle jeho slov příjemným azylem.

Závěr bohoslužby využili farníci i hosté k tomu, aby popřáli všechno nejlepší biskupovi Vlastimilovi Kročilovi k jeho nedávným 60. narozeninám. Kostel bude nyní otevřen veřejnosti. Podrobná prohlídka jeho interiérů je pro zájemce naplánována na pátek 28. května od 17:00 v rámci jarní Noci kostelů.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

FOTO: Oslava místní produkce se sedmi štěňaty a májovou kočkou

FOTO: Osvobození vzpomněli v Prachaticích i ve Vitějovicích

FOTO: Volary po covidové pauze připomněly osvobození US Army

Černobílé Prachaticko 1978: Jméno Jihokov mělo vždycky zvuk

FOTO: Čarodějnicím patří rozpučené stromy na Velkém náměstí

 

 

 

 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena