zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  V Prachaticích vystavuje světově uznávaný ilustrátor Jindra Čapek

PRACHATICE - 21/11 2022 - 18:00 – Chcete vidět ilustrace do nového českého vydání Pinocchia? I ty v Dolní bráně vystavuje český výtvarník Jindra Čapek.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

V prachatické galerii Dolní brána začala před několika dny výstava klasika slavné české tradice malířů a ilustrátorů Jindry Čapka. Knihy s jeho ilustracemi vyšly v desítkách zemí na čtyřech kontinentech a získal za ně dlouhou řadu prestižních ocenění – i v zahraničí.

Rodák z Českých Budějovic vystavuje v Prachaticích poprvé. Na vernisáži ho uvedl prachatický spisovatel David Jan Žák, kterému Jindra Čapek ilustroval také několik knih – mimo jiné třeba i Tleskače nebo Zmizení Edwina Lindy. A o hudební doprovod vernisáže se postarali Míša a Tomáš – studenti kytaristy Ivana Boreše z prachatické ZUŠ.

Jindra Čapek se narodil v roce 1953 a chtěl studovat šperkařskou školu v Liberci. Po sovětské invazi v roce 1968 však jeho rodina odešla do zahraničí. Pak studoval a žil pětadvacet let hlavně ve Švýcarsku a Německu. Tady začal i publikovat. Knihy s jeho ilustracemi vycházejí od roku 1979.

„Jedna ilustrace, kterou tu vidíte, není záležitostí několika hodin, ale dní a týdnů. Jindra je v tomto směru perfekcionalista a každý detail musí být tak, jak si ho vysnil, protože všechno jsou to realizované sny,“ řekl k tvorbě světově uznávaného autora David Jan Žák. Jindra Čapek přitom dodal, že se snaží malovat ilustrace ve velikosti, v jaké vyjdou a s tím, že by měly zaujmout dospělé i dětské publikum.

„Čapek pracuje s malířským štětcem velmi delikátně, uplatňuje výraznou barevnost a výsledkem jsou působivá a osobitá vizuální sdělení. Jemnost jeho malby a důraz na detaily mají mnoho společného s uměním miniatur. Během svého uměleckého působení získal bezpočet národních a mezinárodních cen a je členem několika uměleckých komisí. Svá díla a knihy vystavuje po celém světě, například Madridu, Benátkách, Římě, New Yorku, Tokiu a jiných,“ píše se v jeho životopisu.

Prachatická výstava přitom rozhodně stojí za vidění a je velkým lákadlem i pro rodiny s dětmi, které chtějí budovat vztah svých ratolestí k umění. Navíc autor označovaný za žijícího českého klasika ve svém oboru u nás nevystavuje často, a k tomu Jindra Čapek přivezl do Prachatic vesměs originály svých děl.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem mohl spolupracovat se známými autory. Asi nejznámější byl Michael Ende, který napsal Nekonečný příběh. Ten krátce před svou smrtí napsal knihu, která se jmenuje Tajemství Lenky a tu jsem ilustroval,“ řekl Jindra Čapek. Ilustroval přitom třeba i knihy Bohumila Hrabala.

K nejzajímavějším dílům na výstavě pojmenované Zimní pohádka patří i nové ilustrace nového vydání Pinocchia, které má vyjít v Albatrosu na jaře roku 2023. Půjde o výpravnou čtvercovou publikaci a ilustrace z ní vyjdou i v dalších jazykových verzích této legendární knihy. Nové české vydání Pinocchia přitom vyjde pětapadesát let od jeho vydání s ilustracemi legendární Heleny Zmatlíkové.

Stejně tak zajímavé jsou ale například i ilustrace nového vydání Kubuly a Kuby Kubikuly, které před několika lety vydalo Ottovo nakladatelství. I ty na výstavě, která v Dolní bráně potrvá až do 23. ledna příštího roku, najdete.

David Jan Žák.

Jindra Čapek.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Nové vedení Prachatic připomnělo 33 let od pádu komunismu

Namrzlé šumavské silnice si vyžádaly první oběť nové zimy

OBRAZEM: Také ve Volarech si připomněli veterány a oběti válek

OBRAZEM: Na volarské poslední leči nechyběl soud ani zábava

Policisté hledají řidiče, který vezl v červenci domů opilou ženu

Ukradená školní tuba skončila záhadně u lesa, našel ji houbař

Chcete na prachatickém sídlišti parkovací dům a rezidenční zóny?

Silničářům se podařilo trikem přesvědčit bobra k přestěhování

OBRAZEM: Po prvních měsících vládne v lesní školce spokojenost

Z prachatické prodejny u Penny zmizelo 40 000 a platební karty

Na úpatí Boubína vyrostl letos památník zemřelým v lesnictví

Nová koalice chce být v tom, kdo může oddávat, velkorysejší

Unikátní výstava o holocaustu bude v Prachaticích už jen pár dní

Nová koalice musí hned řešit obsazení důležitého postu na úřadě

Důvěra při hledání příležitosti investovat stála muže 155 000

Policisté a ZUŠ pátrají po ukradené tubě Amati za 40 000 korun

MARTIN MALÝ K OBČANŮM: Odcházím jako přesvědčivý vítěz

Knižní festival Šumava Litera ve Vimperku brzy zaklepe na dveře

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena