zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Knižní festival Šumava Litera ve Vimperku brzy zaklepe na dveře

VIMPERK - 27/10 2022 - 15:04 – Sedmý ročník festivalu Šumava Litera se blíží. Tématem budou Tajemná a prokletá místa Šumavy a Bavorského lesa.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Pořádá ho město Vimperk a jeho Městské kulturní středisko spolu se spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze a dalšími spolupracovníky. Hlavní festivalový týden začne v pondělí 14. listopadu a vyvrcholí galavečerem s předáním cen v sobotu 19. listopadu. Všemu budou předcházet a festival provázet a také uzavírat doprovodné programy mimo festivalový týden s představením nových knih a besedami s autory.

"Lecos v dobrém ukázal Den šumavských literárních pokladů na konci září, kdy se již po osmé otevřely písemné hlubiny kulturních plání a podhůří Šumavy a Bavorského lesa, aby vydaly své knižní klenoty dychtivým čtenářům a příznivcům," uvedl za pořadatele ředitel MěKS Vimperk Tomáš Jiřička.

"Letos je totiž knih o celou třetinu více, než v nejhojnějším z předchozích ročníků, a to je po období karanténního útlumu velmi dobré a nadějné znamení a zároveň další dobrá zpráva. Sešel se totiž doposud rekordní počet nominovaných knih, z nichž je 52 v českém a 13 v německém jazyce. Dětských knih je šest,“ dodal.

Doprovodné akce festivalu začaly na čtyřech místech Jihočeského a Plzeňského kraje už koncem léta. Aktuálně je na programu 10. listopadu 17:00 představením knihy Jany Zábranské Halbhuberová Šumavské pohádky paní tmy a navazujícím povídáním s její autorkou. O dva týdny později uvede 24. listopadu známý průvodce divočinou a autor knih o tajemných místech Josef Pecka svá Tajemná místa Šumavy a Bavorského lesa.

Letošek přináší po loňské nové německojazyčné kategorii další novinky a změny a posunuje festival ještě více do mezinárodního prostoru. První velkou změnou je nová mezinárodní Cena Šumava Litera za významný přínos pro česko-německo-rakouskou spolupráci. Udílet ji bude sedmičlenná mezinárodní porota, což je druhá velká změna.

A další velkou změnou je pojetí výběru laureátů cen. Od letošního roku odpadají druhé a třetí ceny a příslušná porota vybírá vždy trojici finalistů, z nichž vzejde jeden vítěz, který bude oznámen při slavnostním vyhlašování cen v sobotu 19. listopadu.

Téma letošního ročníku je „Tajemná a prokletá místa Šumavy a Bavorského lesa“. Hlavním hostem bude Václava Jandečková, autorka knihy „Falešná hranice", zpracovávající téma tzv. „Akce Kámen“ (provokační metoda StB s posunutou hranicí a falešnými „americkými“ důstojníky, na jejímž základě bylo komunisty odsouzeno nejméně čtyřicet obětí).

V dalším programu vystoupí mimo jiné historici Jan Blažek a Marek Toman s pořadem ke své komiksové knize Odsunuté děti, Michaela Vlčková z Teologické fakulty JU, autorka knihy Duchovní krajina Novohradských hor, či Stanislav Schneedorf, autor knihy Příběhy šumavských křížků.

Zajímavé pořady proběhnou jak ve festivalovém týdnu, tak i mimo něj, letos celkem na čtyřech místech Jihočeského a Plzeňského kraje. Ke kompletnímu programu letošní Šumavy Litery stejně jako k nominovaným knihám se brzy vrátíme.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

U letního kina rostou další parkovací místa za tři čtvrtě milionu

Jednu z kanceláří ve Špidrově ulici vykradli. Zmizely jen mince

Na loutky a cirkus můžete zdarma. V zimě tu ale bude zavřeno

Tradiční burza škol opět v Prachaticích představí studijní obory

Nový triumvirát převzal vedení Prachatic v klidu a kultivovaně

Bylo maso bez dokladů zachycené u hranic pro místní tržnici?

Na silnici na Lipensko prochází opravou další úsek povrchu

Majitel rodinného domu postrádá peníze a trezor vytržený ze zdi

Vynikající pedagogové okresu převzali diplomy v Radničním sále

Starostkou Vimperka byla potřetí zvolena Jaroslava Martanová

Končící radní udělali v obnově parku změny za zhruba 1,3 milionu

Do čela Volar se po čtyřech letech vrátila Martina Pospíšilová

Sjetá trávou a pervitinem kradla v noci v prachatickém skleníku

OBRAZEM: Přátelé cirkusu se sešli po šestnácté a bavili se dobře

Volary dostaly nové veselé a barevné hřiště pro nejmenší děti

Devatenáctiletý sprejer pomaloval značkami netolickou radnici

Na stavbě obchvatu Vlachova Březí zmizel materiál za 35 000

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena