zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Unikátní výstava o holocaustu bude v Prachaticích už jen pár dní

PRACHATICE - 1/11 2022 - 16:09 – V prachatickém gymnáziu můžete ještě do pátku vidět výstavu o vězních z českých zemí v nacistických koncentračních táborech.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

„Výstavní soubor seznamuje se vznikem koncentračních táborů v Německu bezprostředně po uchopení moci Adolfem Hitlerem. Ukazuje, kdo tábory připravoval, z jaké zvrácené ideologie vycházel - ideologie postavené na nenávisti, potlačování lidských práv, nemilosrdného potlačování sebemenšího projevu nesouhlasu, rasismu, antisemitismu, xenofobie, což nakonec vedlo k výstavbě vyhlazovacích táborů – továren na smrt,“ uvedla Marta Malá z Nadačního fondu obětem holocaustu.

„Expozice seznamuje s osudy vězňů z českých zemí po roce 1939, jednotlivců i celých etnických skupin, pronásledovaných a vězněných pro své politické smýšlení, náboženské přesvědčení, barvu pleti či rasový původ. Používá k tomu fotografie, fotokopie dokumentů, vysvětlující průvodní text,“ dodala Marta Malá.

Hlavním organizátorem výstavy v Prachaticích je místní nezisková organizace KreBul, která se věnuje i multikulturní výchově. Výstavu připravila s prachatickým gymnáziem a s jejími správci z Nadačního fondu obětem holocaustu a Českého osvětimského výboru.

Výstava je pokračováním snah, které sahají až do samé Osvětimi. Scénář první československé expozice v 16. osvětimském bloku vytvořil na začátku 50. let osvětimský vězeň a spoluautor knihy Továrna na smrt Ota Kraus. Ten se podílel i na rozšíření této expozice v roce 1970 v době pětadvacátého výročí osvobození Osvětimi.

Jeho snem přitom byla i putovní výstava o Osvětimi, která by byla snadno dostupná i v Československu. Po jeho smrti na této myšlence pracovala Historická skupina Osvětim při Sdružení osvobozených politických vězňů, které se nakonec na putovní výstavu podařilo získat několik grantů, a expozice vznikla v roce 2005.

V Prachaticích je výstava od 6. října do 4. listopadu ve vestibulu místního gymnázia. Vidět je možné ji proto ještě do pátku vždy od osmi do šestnácti hodin. – Prachatice jsou přitom stým a také posledním místem, kam výstava zavítala. Až odtud bude odvezena, čeká ji přepracování.

„Jakýmsi epilogem k výstavě je několik posledních panelů, jejichž záměrem je varovat před rozmáhajícími se neonacistickými, xenofobními a antisemitskými projevy, které nacházejí sympatizanty především mezi mladými lidmi, kteří, z neznalosti a neinformovanosti, jsou ochotni těmto projevům naslouchat a ztotožňovat se s jejich primitivní přímočarou propagandou,“ dodal ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Nová koalice musí hned řešit obsazení důležitého postu na úřadě

Důvěra při hledání příležitosti investovat stála muže 155 000

Policisté a ZUŠ pátrají po ukradené tubě Amati za 40 000 korun

MARTIN MALÝ K OBČANŮM: Odcházím jako přesvědčivý vítěz

Knižní festival Šumava Litera ve Vimperku brzy zaklepe na dveře

U letního kina rostou další parkovací místa za tři čtvrtě milionu

Jednu z kanceláří ve Špidrově ulici vykradli. Zmizely jen mince

Na loutky a cirkus můžete zdarma. V zimě tu ale bude zavřeno

Tradiční burza škol opět v Prachaticích představí studijní obory

Nový triumvirát převzal vedení Prachatic v klidu a kultivovaně

Bylo maso bez dokladů zachycené u hranic pro místní tržnici?

Na silnici na Lipensko prochází opravou další úsek povrchu

Majitel rodinného domu postrádá peníze a trezor vytržený ze zdi

Vynikající pedagogové okresu převzali diplomy v Radničním sále

Starostkou Vimperka byla potřetí zvolena Jaroslava Martanová

Končící radní udělali v obnově parku změny za zhruba 1,3 milionu

Do čela Volar se po čtyřech letech vrátila Martina Pospíšilová

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena