zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Nová koalice chce být v tom, kdo může oddávat, velkorysejší

PRACHATICE - 2/11 2022 - 15:33 – Počty zastupitelů, kteří budou moct přijímat manželský slib, budou v tomto volebním období v Prachaticích větší. 

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Pověření členů zastupitelstva města, kteří mohou přijímat prohlášení o uzavření manželství – tedy mohou oddávat – bývá jedním z prvních kroků, které obvykle po volbách musí nové samosprávy udělat. I nová prachatická rada města se k tomu už dostala a nakonec řekla, že rozhodnutí přenechá zastupitelstvu.

„Je pravděpodobné, že to uděláme buď tak, že bude moct oddávat, kdo o to bude mít zájem, anebo všichni zastupitelé,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Jan Bauer s tím, že nová koalice chce být v tomto směru benevolentnější.

Minulé vedení města si tuto pravomoc nechávalo poměrně striktně pro sebe, až se zdálo, že opoziční zastupitele někdy trestá za kritiku i tím, že jim toto právo neudělí. V lednu roku 2015 například takto žádala o toto pověření tehdy opoziční zastupitelka Růžena Štemberková a radní ji odmítli. Na nedostatek ochoty v případě zájmu oddávat narážel u bývalého vedení i Robert Zeman.

V řadě měst je přitom zvykem, že toto pověření se neuděluje jen podle koaliční příslušnosti a časté bývá i to, že mohou oddávat všichni zastupitelé. Snoubenci si z nich tak mohou vybrat a pověření zastupitelé tak mohou oddávat třeba i své rodinné příslušníky nebo přátele.

Nové prachatické zastupitelstvo by o tom, kdo bude moct na radnici oddávat, mělo rozhodnout na svém příštím jednání 19. prosince.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Unikátní výstava o holocaustu bude v Prachaticích už jen pár dní

Nová koalice musí hned řešit obsazení důležitého postu na úřadě

Důvěra při hledání příležitosti investovat stála muže 155 000

Policisté a ZUŠ pátrají po ukradené tubě Amati za 40 000 korun

MARTIN MALÝ K OBČANŮM: Odcházím jako přesvědčivý vítěz

Knižní festival Šumava Litera ve Vimperku brzy zaklepe na dveře

U letního kina rostou další parkovací místa za tři čtvrtě milionu

Jednu z kanceláří ve Špidrově ulici vykradli. Zmizely jen mince

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena