zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Perlorodky v Blanici volají o pomoc. Pomáhá jim šumavský park

ŠUMAVA - 9/10 2022 - 16:30 – Za záchranu zbylé populace perlorodky v řece Blanici bojuje Národní park Šumava spolu s odborníky. Daří se jim, ale vyhráno zdaleka není.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto poskytl NP Šumava, autor Petr Hůla  

  

Jak nás informoval tiskový mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák, řeka Blanice, která pramení na území Chráněné krajinné oblasti Šumava ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice a na prvních desítkách kilometrů toku protíná chráněné území, bývala velmi bohatou na chráněnou perlorodku říční. To se ale v průběhu 25 let hodně změnilo.

"Na začátku devadesátých let minulého století se počet perlorodek na horním toku Blanice odhadoval asi na 114 000 tisíc. V roce 2016 jich však v řece zůstalo jen okolo 7 500 kusů. Při tomto počtu vzácného mlže se už začíná se záchranným odchovem," uvedl Jan Dvořák.

"Nebývale vysoká úmrtnost perlorodek se projevila už na začátku devadesátých let. V roce 1990, kdy byla velmi tuhá zima, část kolonií perlorodek vymrzla. Jejich druhý enormní úbytek byl zaznamenán hned o dva roky později po silném znečistění toku. K poslední největší ztrátě perlorodek došlo při více než tisícileté povodni v roce 2002, kdy průtok vody na Blanici dosáhl 202 m3/s – průměrný průtok je přitom necelých 0,8 m3/s," vysvětluje důvody obrovského úbytku perlorodek náměstkyně ředitele Správy NP Šumava Silvie Havlátková.

Celková populace perlorodky říční v Blanici nad Husineckou přehradou podle jejích slov poklesla o 59 procent oproti stavu před povodní. A tak se v roce 2016 potvrdila ta nejhorší očekávání. Počet dospělých perlorodek v řece Blanici klesl pod hranici desetitisíc kusů na zmíněných kritických 7500.

"Už v roce 2016 jsme začali s polopřirozeným odchovem perlorodek v odchovné stanici ve Spálenci. Věděli jsme, že vysazovat můžeme až starší jedince, kteří pak mají vyšší pravděpodobnost dožít se dospělosti. A k vypuštění prvních stovek malých perlorodek došlo právě letos v srpnu a září," říká bioložka Eva Zelenková.

"Letos tak byla Blanice obohacena o 400 šestiletých perlorodek. V nadcházejících letech plánujeme vysazovat další. Každoročně bude vypouštěna do řeky zhruba tisícovka kusů, a to do doby, než počet perlorodek bezpečně stoupne nad 10 000 kusů," zdůraznil mluvčí Jan Dvořák.

"Podle našich zkušeností z monitoringu a z odchovů je v současnosti Blanice schopná bez problémů uživit jedince starší tří let. Takže po překonání prvních kritických dvou až tří let perlorodky již prospívají. Zároveň realizujeme v povodí Blanice různé managementy, jako je kosení, stružkování a kompostování, na podporu tvorby potravy pro perlorodky," říká Silvie Havlátková.

Ke zlepšení stavu populace perlorodek by měl přispět nový odchovný a reprodukční prvek u Zbytinského potoka. Zde se v rámci projektu z Operačního programu životního prostředí obnovuje starý náhon. Mísení úživné vody Zbytinského potoka a vody Blanice tu zlepší potravní nabídku pro nejmladší perlorodky, které zde budou polopřirozeně odchovávány. Tento projekt bude hotový v roce 2023. Volání perlorodek o pomoc člověka tedy naštěstí nezůstává bez odezvy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: Prachatické centrum Na půdě ukazuje, jaký má smysl

Výstava na stromech náměstí představuje problémy s pitím kávy

Úředníci prachatické radnice prožili hendikep na vlastní kůži

Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

Volary mají o nové koalici jasno. Jihočeši ji vytvoří s Nezávislými

OBRAZEM: Volarská VOSA se vrátila ke své divadelní prvotině

VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena