zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Výstava na stromech náměstí představuje problémy s pitím kávy

PRACHATICE - 6/10 2022 - 14:58 – I do Prachatic letos dorazila výstava, která upozorňuje na socioekonomické problémy pěstitelů kávy s až děsivou chudobu.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Prachatice jsou městem milovníků kávy. Alespoň podle počtu kaváren v centru. Ostatně zhruba polovina Čechů vypije denně dva až tři šálky kávy. I proto má výstava, která sem doputovala díky městu, v Prachaticích své místo. Má totiž inspirovat a vést k podpoře spravedlivějšího přístupu k obchodu s kávou tím, že upozorňuje na chudobu pěstitelů.

Výstavy na toto téma připravuje nevládní nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Ta sdružuje organizace a jednotlivce podporující obchod založený na partnerství a více solidarity velkých ekonomických hráčů s těmi menšími, zejména pokud jde o kávu. Cílem je také vymýtit dětskou práci.

Výstavu přitom Fairtrade Česko a Slovensko nabízí k organizování franchisingem. Zájemci si její letáky mohou objednat a pak vystavit. Letos se díky tomu tato apelační expozice objevuje ve sto třinácti českých městech a v padesáti slovenských. V Prachaticích jsou panely výstavy prezentovány na stromech na Velkém náměstí od 1. do 8. října.

Čtrnáct panelů přitom zejména mapuje život pěstitelů kávy v Kolumbii. „Lidé stojící za naším šálkem kávy se potýkají především s nízkými výkupními cenami, rostoucími náklady na její pěstování a nejistotou dobré sklizně. Tu ještě zesilují dopady klimatické změny, kdy do roku 2050 má dle odhadů dojít k úbytku ploch vhodných pro pěstování kávy arabiky o polovinu,“ uvádí Fairtrade Česko a Slovensko o výstavě na svém webu.

Pěstování kávy přitom živí na světě asi 125 milionů lidí. Velká část pěstitelů – necelá polovina – přitom žije za méně než 3,2 USD na den a zhruba pětina dokonce za méně než 1,9 USD. Desítka největších pražíren světa přitom v roce 2019 vydělala 55 000 000 000 USD.

To vše a mnohem více se mohou prachatičtí milovníci kávy dozvědět jen za pár minut při procházce centrem nebo zastávce na Velkém náměstí a může je to vést k tomu, že budou objednávat a pít jen fairtrade kávu a udělají tím ze světa lepší místo pro život.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Úředníci prachatické radnice prožili hendikep na vlastní kůži

Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

Volary mají o nové koalici jasno. Jihočeši ji vytvoří s Nezávislými

OBRAZEM: Volarská VOSA se vrátila ke své divadelní prvotině

VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

Do letního kina/amfiteátru přišlo první měsíc 1575 návštěvníků

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena