zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Úředníci prachatické radnice prožili hendikep na vlastní kůži

PRACHATICE - 5/10 2022 - 19:26 – Jak žijí se zdravotním hendikepem nevidomí a slabozrací si nedávno vyzkoušeli zaměstnanci Městského úřadu Prachatice.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Hanka Rabenhauptová  

  

"A to přímo takříkajíc na vlastní kůži. Stalo se tak v rámci projektu Prachatice plánují budoucnost, podpořeného Evropským sociálním fondem v ČR. Jednou z aktivit projektu je vzdělávání zaměstnanců úřadu v komunikaci s osobami se zdravotním postižením. Tentokrát šlo o téma nevidomých a slabozrakých," sdělila nám Hanka Rabenhauptová z kanceláře starosty a dodala: "Dvě obdobná školení na téma Neslyšící a nedoslýchaví - Tichý svět a Senioři, osoby s demencí - Zpomalte moje tempo, již proběhla."

Díky neziskové organizaci OZP akademie z Prahy a lektorce Petře Helebrantové, nevidomé ředitelce akademie, se svým asistentem, si mohli všichni účastníci po úvodním testu a zodpovězení všech otázek vyzkoušet, jaké to je být nevidomý. S „klapkami na očích“ si nejprve prošli úřad.

"Pak se vydali na náměstí, kde se jim například dostalo vysvětlení významu zvukového navigačního majáčku, který mile překvapil i paní ředitelku akademie. Zvukové navigační majáčky budou v nejbližší době nainstalovány na místa, která si samotní prachatičtí nevidomí vytipovali," vysvětlila Hanka Rabenhauptová.

Opět u stolu na radnici pak došlo na rozpoznávání bankovek a ukázku her kvarteto a pexeso s kartami pro nevidomé. Při částečné zrakové vadě si zaměstnanci vyzkoušeli různé druhy brýlí, které ukazovaly tupozrakost, šilhavost a další oční neduhy.

Dodejme, že OZP akademie je unikátní nezisková organizace, která prostřednictvím vzdělávání propojuje dva světy - svět lidí se zdravotním postižením a lidí bez hendikepu. Pořádá hlavně rekvalifikační, odborné a osvětové kurzy pro neziskovky, státní správu, sociální pracovníky i širokou veřejnost…

"Setkání s OZP akademií jsme si prostě všichni pochvalovali. Šlo o velmi praktické ukázky, možnost vyzkoušet si pomůcky, ale i seznámit se se základy správného přijetí člověka se zrakovým postižením v kanceláři. Úředníci dostali nápovědy, jak nechat vstoupit a usadit hendikepovaného člověka nebo jak podepsat dokument v kanceláři," dodala Hanka Rabenhauptová.

Navíc všichni se zájmem shlédli video z dílny Hanky RH+ a režiséra, kameramana a novináře Václava Maliny Počítáme s vámi. Vystupují v něm etik Ladislav Špaček, herec Jan Potměšil i nevidomí z Prachatic.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

Volary mají o nové koalici jasno. Jihočeši ji vytvoří s Nezávislými

OBRAZEM: Volarská VOSA se vrátila ke své divadelní prvotině

VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

Do letního kina/amfiteátru přišlo první měsíc 1575 návštěvníků

OBRAZEM: Dřípatka a mykologové vystavili víc než sto druhů hub

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena