zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Prachatické centrum Na půdě ukazuje, jaký má smysl

PRACHATICE - 7/10 2022 - 8:03 – Prachatické komunitní centrum vystavuje svůj poslední rok a dostalo také po dvou letech plošinu pro vozíčkáře.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Nová výstava v prachatickém SeniorPointu v domě Křižovatka u Štěpánčina parku zachycuje poslední rok v komunitním centru Na půdě ve stejném domě. SeniorPoint dává každý měsíc prostor k výstavě nejrůznějším lidem, organizacím i tématům a tentokrát dostalo komunitní centrum šanci ukázat, co se v něm děje a jaký má smysl.
Centrum je přitom v Prachaticích stále ještě novinkou.

KreBul ho otevřel v srpnu před dvěma lety, ale jeho činnost bohužel ovlivňovaly nejrůznější vládní restrikce. Naplno se tak rozjíždí k životu až v posledním roce a pravidelně každé úterý se v něm schází skupina hlavně dam, které se tu pouští do nejrůznějších aktivit s vedoucím centra Jakubem Imberou.

Ten se ujal i vedení úterní vernisáže výstavy, která se díky němu nesla ve stejném duchu jako činnost samotného centra – tedy v nenucené spokojenosti z potkávání se. Vernisáž tak ukázala i to, co na fotografiích, příbězích a výrobcích centra, které výstavu tvoří, není vidět. Výstavu je možné navštívit do konce října vždy od pondělí do pátku mezi desátou a sedmnáctou hodinou.

„Komunitní centrum je prostor, který dává lidem možnost najít si místo na zemi, kde můžete alespoň jednou za týden nejenom něco vytvořit, ale kde můžete především sdílet svoje starosti a problémy,“ řekl ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa. „Je to prostor bezpečí a dobré nálady,“ dodal.

Centrum vzniklo jako místo pro komunitu, tedy pro setkávání a budování vztahů všech lidí v Prachaticích. A vzniklo také jako místo, které přináší architektonicky inovativní prostor do města. Setkání zde mívají třeba baráčníci nebo diabetici a další zájemci o jeho využití se mohou KreBulu ozývat.

Prostory centra jsou přitom nově přístupné i pro vozíčkáře. Když centrum na půdě domu Křižovatka vznikalo, došlo tu na změny ve stavbě, kvůli kterým vozíčkáři a handicapovaní do centra po příliš příkré rampě nemohli.

A tak začal KreBul shánět peníze na plošinu pro vozíčkáře i se zábradlím. „Celková cena plošiny je 418.000 korun. Téměř 180.000 korun se nám podařilo získat na darech - veřejnou sbírkou, realizací prodeje výrobků a blešáky. Zbytek jsme uhradili z našich prostředků. Peníze jsme sháněli téměř dva roky, než se podařilo získat celou částku, která zahrnuje úpravy stávajícího schodiště, nové schodiště a samotnou plošinu, včetně statického posudku,“ vysvětlil Zdeněk Krejsa.

Slavnostní zprovoznění nové plošiny centra - foto Hana Rabenhauptová:

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Výstava na stromech náměstí představuje problémy s pitím kávy

Úředníci prachatické radnice prožili hendikep na vlastní kůži

Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

Volary mají o nové koalici jasno. Jihočeši ji vytvoří s Nezávislými

OBRAZEM: Volarská VOSA se vrátila ke své divadelní prvotině

VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

Do letního kina/amfiteátru přišlo první měsíc 1575 návštěvníků

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena