zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

PRACHATICE - 2/10 2022 - 19:54 – Dosavadní opozice s nováčky ze sdružení Prachatice společně podepsali koaliční smlouvu a starosta Malý míří do opozice.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Povolební jednání trvala týden a vznik nové koalice nezastavil ani návrh starosty Martina Malého, aby post starosty převzalo sdružení Prachatice společně a novou koalici vytvořilo s Nezávislými a ANO. Viz naše starší zprávy níže.

ANO a Nezávislí končí v opozici. Pro Martina Malého to nyní znamená, že si bude muset vybrat, zda se vrátí na post vedoucího finančního odboru – v případě, že ho z něj nová koalice hned neodvolá – nebo zůstane zastupitelem. Vedoucím odboru městského úřadu a současně zastupitelem být podle zákona nemůže.

Starostou Prachatic se podle koaliční smlouvy po dvanácti letech opět stane Jan Bauer (SPOLU - ODS), neuvolněným místostarostou Jakub Nepustil (ŽIVÉ PRACHATICE) a druhým místostarostou bude Jan Kotrba (PRACHATICE SPOLEČNĚ).

Koalici bude podporovat i Robert Zeman (PRO PRACHATICE), ale k podpisu koaliční smlouvy se nepřipojil. „PRO Prachatice ustoupily personálním požadavkům ostatních subjektů, aby rada a tudíž koalice mohla vzniknout. Proto jsem také nepodepsal koaliční smlouvu. Ale budu podporovat všechny rozumné a programové věci, co posunou naše město kupředu a budou reálné,“ vysvětlil Robert Zeman.

Novou prachatickou koalici tak utvořily kandidátky SPOLU (ODS, TOP 09, NK), Živých Prachatic, Prachatic společně a lidovců. Dohromady mají jedenáct hlasů - s podporu Roberta Zemana dvanáct. V radě zasedne za ODS také ředitelka Národky Hana Bolková, Michal Piloušek (Živé Prachatice), Pavel Hodina (Prachatice společně) a Růžena Štemberková (KDU-ČSL).

Koalice si také už stihla stanovit řadu priorit. „První, co jsme řešili, je nepřipravenost pozemků pro výstavbu nového bydlení. To je velká priorita. Chceme zpřehlednit a zprůhlednit vyhlášku o přidělování městských bytů. Chceme také změnit jednací řád zastupitelstva a chceme změnit i atmosféru jednání zastupitelů. Chceme i zpřístupnit materiály rady a zastupitelstva,“ vyjmenoval pro prachatickoNEWS.CZ Jan Bauer s tím, že k prioritám koalice bude patřit i spolupráce se spolky, osadami a podnikateli. „Velkou prioritou bude připravit projekty pro energetické úspory. V tom si myslím, že Prachatice také zaspaly,“ dodal Jan Bauer.

Rozdělení kompetencí mezi starostu a místostarosty chce koalice zveřejnit s koaliční smlouvou. I když přitom zůstávají v Prachaticích dva místostarostové, městský rozpočet výrazně ušetří. Jan Bauer jako poslanec může dostat maximálně 40 % odměny pro starostu a Jakub Nepustil bude dostávat jako neuvolněný také nižší odměnu. 
 

ZVEŘEJNĚNO 2/10 2022 - 8:45 :

Jednání o nové koalici v Prachaticích nezastavil ani návrh Nezávislých přenechat místo starosty sdružení Prachatice společně.

Včera (1. října) jsme informovali, že v povolebních jednáních v Prachaticích zazněla nečekaná a překvapivá nabídka starosty Martina Malého na post starosty pro sdružení Prachatice společně – viz níže. Jednání o vzniku pětikolace SPOLU, Živých Prachatic, Prachatic společně, PRO Prachatic a lidovců to však nezastavilo.

„Včera (1. října) jsme pokračovali v jednání o programových prioritách a o složení orgánů města. V jednání budeme pokračovat dnes odpoledne s cílem podepsat koaliční dohodu,“ informoval dnes redakci prachatickoNEWS.CZ Jan Bauer, který by se měl stát lídrem nové koalice.

ZVEŘEJNĚNO 1/10 2022 – 9:48 :

Martin Malý se pokouší dostat v povolebních jednáních z izolace, do které ho dostal výsledek voleb a jeho politika minulých let.

V Prachaticích se už bezmála týden jedná o vzniku pravostředé pětikoalice SPOLU (ODS, TOP 09, NK) s Živými Prachaticemi, Prachaticemi společně, PRO Prachaticemi a lidovci. Ke konečné dohodě může podle našich informací dojít už dnes 1. října večer.

Starosta Malý, který získal nejvíce hlasů, by v takovém případě zamířil do opozice a zřejmě by si i těžko udržel post vedoucího finančního odboru, který zastával před vstupem do politiky. A to hlavně kvůli tomu, že si v řadách opozice nadělal v posledních osmi letech jen nepřátele, a navíc přišel o své partnery z ČSSD a KSČM, kteří se nedostali do zastupitelstva.

Z izolace se však nyní snaží Martin Malý dostat nečekanou nabídkou, která se většinou činí jen v čase velkého zoufalství a strachu z absolutní prohry, protože vůbec neodpovídá výsledku voleb. Zejména rychlé vzdávání se postu starosty naznačuje strach.

Martin Malý včera ve snaze udržet se u moci nabídl post starosty nováčkům ze sdružení Prachatice společně. S těmi a ANO by mohl teoreticky vytvořit křehkou koalici s jedenácti hlasy, ale musel by v ní být asi jen místostarostou.

„Jak z povolebního vyjednávání vyplývá, ani největší počet hlasů nemusí stačit k tomu, abychom mohli být součástí vedení města a mít tak možnost naplňovat náš volební program. Plnění volebního programu pro nás bylo a je vždy prioritou,“ uvedl Martin Malý pro media.

„Pokud by měla být pozice starosty z naší strany překážkou k uzavření funkční koalice a vedení města s naším uskupením, jsme připraveni jednat i o nabídce tohoto postu případnému koaličnímu partnerovi. Nabídli jsme ji tedy nyní uskupení Prachatice společně,“ dodal.

Starosta přitom ani nepočkal, až Prachatice společně informují o nabídce všechny své členy a jak se rozhodnou a okamžitě informoval novináře. Nové sdružení Prachatice společně tak dostal do prekérní situace a pod velký tlak.

„Nabídka od pana starosty přišla a my jsme řekli, že ji zvážíme. Neřekli jsme okamžitě ne, ale nevíme… Musíme to probrat s našimi členy. Ti se to dozvídají z medií… Překvapilo nás to, nečekali jsme to,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ lídr sdružení Prachatice společně Jan Kotrba.

Dnes (1. října) večer je přitom na programu jednání vznikající pravostředé koalice, od kterého se čekalo, že už by mohlo vznik nové koalice definitivně potvrdit. Podle zákulisních informací je přitom stále velmi reálné, že k dohodě dojde.

Záležet však bude na tom, zda se Prachatice společně stihnout sejít, aby se vypořádaly s nabídkou od starosty. „Jsme si vědomi toho, že jsme šli do voleb s tím, že jsme proklamovali změnu a to je také na miskách vah,“ dodal Jan Kotrba. Voliči dali stranám nabízejícím změnu 12 mandátů a dosavadní koalici jen devět. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Starostův nečekaný nápad jednání o vzniku pětikoalice nezastavil

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena