zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

PRACHATICE - 4/10 2022 - 17:41 – S pravidelností hodnou obdivu otevřelo designové centrum Neumannka po dvou měsících opět novou výstavu. Představuje tištěné vázy.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: MILADA a ZDENĚK PŘIBYLOVI  

  

Otevřením výstavy završilo architektonické a designové centrum Neumannka v prachatické Neumannově ulici osm let designových výstav. Připomněl to hlavní organizátor Jakub Nepustil současně s poděkováním všem, kteří se na zavedené organizaci a příjemném průběhu výstav podílejí. Někteří už tradičně přinášejí z domova různé dobroty, které pak nabízejí návštěvníkům vernisáží přímo na ulici před Neumannkou.

"Určitě je také zajímavé, a řada výstav to za tu dobu potvrzuje, že u nás vystavují buď světově známí tvůrci nebo autoři, kteří se brzo po výstavě v prachatické Neumannce dokážou ve světě výrazně prosadit," uvedl Jakub Nepustil.
Tentokrát je pod novou výstavou podepsáno studio M&E DESIGN ze Žďárné nedaleko moravských Boskovic. To sice možná nebylo v našich končinách dosud moc známé, ale teď už to nepochybně bude jinak.

"Jsme mini firma o dvou lidech, čtyřech dětem a jedné želvě. Mimo to jsme technolog a obchodník. Nebo také milovníci nových technologií a vychytávek. Po dlouhém hledání, ladění našich vizí a směrů i zkoušení možností vlastní tvorby jsme vytvořili projekt E&M DESIGN, který nám dává smysl a roste spolu s námi," představila firmu i rodinu zároveň Ester Janků. Ta má v týmu více duši obchodníka. Její manžel a jak sama říká - parťák do nepohody - Míra, je technolog a zkušený programátor.

Zlomový byl pro ně rok 2020, kdy koupili svou první profesionální 3 D tiskárnu. "Byla to láska na první zmáčknutí," shodují se oba tvůrci, kteří se dokážou vzájemně inspirovat a dávat společně tvar myšlenkám. Jejich největší inspirací je půvabná a čarovná příroda, především v okolí bydliště v Moravském krasu.

Portfólio jejich výrobků je zaměřeno na tištěné designové vázy a květináče v udržitelném a ekologickém designu. Jsou neuvěřitelně lehké, udrží vodu a neprotékají. Uhlíková stopa jejich produkce je prakticky nulová díky bezodpadové technologii, což se cení.

"Abychom po sobě další generaci ještě něco zachovali, složili jsme slib, že za každou cívku se speciálním materiálem, použitou v naší 3 D tiskárně, vysadíme strom. A tak na různých místech po světě roste už 18 našich krásných stromů. Je na ně krásný pohled nejen na mapě. A přitom ještě dáváme práci těm, kteří ji potřebují," říkají Ester a Míra.

Na jejich tvorbu, která probíhala ukázkově přímo před jejich očima a trvá vždy několik hodin, zírali a jejich vyprávění poslouchali návštěvníci vernisáže v Neumannce doslova u vytržení. Výstava tady potrvá do 23. listopadu. Je přístupná od pondělí do pátku od 12:00 do 16:00. Pro návštěvu mimo tuto dobu je možné se předem domluvit na telefonním čísle 603 848 762.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Prachatickou radnici nově povede trio Bauer – Nepustil - Kotrba

Ve Vimperku panuje shoda na staronové koalici i jejích prioritách

Senátní volby na Prachaticku nakonec překvapení nepřinesly

VOLARSKÝ STAROSTA NA ZÁVĚR: Karty jsou rozdány férově

Volary mají o nové koalici jasno. Jihočeši ji vytvoří s Nezávislými

OBRAZEM: Volarská VOSA se vrátila ke své divadelní prvotině

VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

Do letního kina/amfiteátru přišlo první měsíc 1575 návštěvníků

OBRAZEM: Dřípatka a mykologové vystavili víc než sto druhů hub

Smůla zloděje elektrokola pokračovala. Natočila ho další kamera

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena