zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  VOLBY: O koalici rozhodnou asi nováčci z Prachatice společně

PRACHATICE - 24/9 2022 - 23:35 – Starosta Martin Malý obhájil ve volbách vítězství, ale ztratil dva své dosavadní partnery a může skončit v opozici.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

Větší strany a sdružení v Prachaticích ve volbách nepřekvapily, ale posuny mezi těmi menšími mohou vést k nové koalici a starostovi. Martin Malý, který Prachatice vede dvanáct let, navzdory masivní a nákladné kampani oslabil. Jeho Nezávislí přišli bezmála o čtyři procenta hlasů a jeden mandát. Na druhou stranu se po masivní kritice v minulém volebním období ze strany opozice dalo čekat i větší oslabení. Z dlouhodobého hlediska si však starosta svou podporu mezi pětadvaceti a třiceti procenty udržel.

Druhá ODS s TOP 09 a NK evidentně není schopna překročit v komunálních volbách stín své minulosti a potřebovala by asi jiného lídra, kterému toho není tolik vyčítáno. ODS totiž i v koalici s menšími stranami jen zopakovala svůj čtyři roky starý výsledek a evidentně pro ni nastal čas na změny a výraznou novou krev.

Živé Prachatice si dokázaly svou voličskou přízeň udržet. Vzhledem k tomu, jakou toto sdružení předvádělo v minulém volebním období smršť návrhů, je však udržení pozic málo. Měl přijít větší růst než o necelé procento.

ANO s místostarostou Miroslavem Lorencem naopak posílilo a má nečekaně hned dva mandáty. Klidný styl místostarosty Lorence se evidentně dočkal ocenění. Navíc v minulém období překvapil i tím, co dokázal prosadit a že mu nebyla cizí ani spolupráce s opozicí. To, že prošel i do druhého kola senátních voleb pak vede k tomu, že je svého druhu vítězem těchto voleb v Prachaticích.

Překvapením jsou pak určitě Prachatice společně. Sdružení ne úplně veřejně známých lidí dokázalo získat při své první kandidatuře dva mandáty. Hlad po změně není v Prachaticích evidentně malý. Navíc jejich mandáty zřejmě rozhodnou o příští prachatické koalici.

Starosta Malý může zatím počítat jen s podporou ANO, se kterým byl v koalici osm let, ale v ostatních stranách jsou jeho šance téměř nulové. ODS to, jak ji Martin Malý před osmi lety opustil, považuje ne zcela neoprávněně za zradu, pro Živé Prachatice je Martin Malý neschopný a zrovna tak pro lidovce. A PRO Prachatice ho bytostně nesnáší.

Pokud tedy ODS nezradí své postoje a voliče, rozhodnou o nové koalici právě hlasy nového sdružení Prachatice společně. ODS by se navíc takovou zradou ošidila, protože v koalici s Martinem Malým by musela hrát roli druhého, zatímco v koalici, kterou může Jan Bauer sestavit, může mít i post starosty.

Takové řešení by navíc Martinovi Malému vrátilo to, že před dvanácti lety se stal starostou tak, že vyjednal koalici bez tehdy vítězné ČSSD a byl prvním prachatickým starostou, který obešel vítěze. Pozice sdružení Prachatice společně je proto tak výhodná, že může získat i post místostarosty. Pokud však nečekaně řekne, že míří do opozice, nastane vyzpytatelný vyjednávací maratón, jehož výsledek je těžké předpovídat.

Lidovci s Růženou Štemberkovou zůstali na svém a největší debakl utrpěly ČSSD a KSČM, které poprvé od Listopadu 89 nebudou v zastupitelstvu. Tyto strany podporovaly u moci Martina Malého a těžce za to zaplatily v kombinaci s tím, že nebyly v kampani prakticky vidět na webu, kde se dnes volby rozhodují. To, že místostarosta Jan Klimeš není v zastupitelstvu, z něj dělá největšího poraženého těchto voleb.

Samostatnou kapitolou jsou pak už poněkolikáté PRO Prachatice. Jejich lídr Robert Zeman oznámil, že už kandidovat nebude, aby se nyní stal znovu zastupitelem. Nový lídr Júsuf Traore opět neuspěl – v minulém volebním období byl v zastupitelstvu jen jako náhradník. A nyní PRO Prachatice porazilo i nové sdružení a málem i lidovci.

PRO Prachatice doplácí na to, že jsou obtížně čitelné až nesrozumitelné a utápí se v hodnotových soudech ostatních – zejména Robert Zeman. Toho nyní přitom čekají další čtyři roky v zastupitelstvu, protože jeho hodnoty mu těžko dovolí na čerstvý mandát rezignovat – pokud ho opět nepřemůže politická deprese z toho, jaké hodnoty nyní v prachatické komunální politice vládnou. Zřejmě tak má před sebou další čtyři roky trápení.

NEZÁVISLÍ 27,87 %
Sdružení ODS, TOP 09, NK 18,81 %
Živé Prachatice 13,04 %
ANO 11,15 %
Prachatice společně 9,72 %
PRO Prachatice 6,43 %
KDU-ČSL 6,29 %
Česká str. sociálně demokrat. 3,59 %
Komunistická str. Čech a Moravy 3,38 %
Volební účast 48,48 %


Zvolení zastupitelé

NEZÁVISLÍ
Malý Martin
Kolín Petr
Mrázová Hana
Machart Jiří
Lang Vladimír
Králová Lenka
Draxler Václav

Sdružení ODS, TOP 09, NK
Bauer Jan
Bolková Hana
Fidler Josef
Tajanovská Andrea
Krejsa Zdeněk

Živé Prachatice
Piloušek Michal
Nepustil Jakub
Koritenská Barbora

ANO
Lorenc Miroslav
Liška Marek

Prachatice společně
Kotrba Jan
Hodina Pavel

PRO Prachatice
Zeman Robert

KDU-ČSL
Štemberková Růžena

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

VOLBY: Vimperk změna nečeká, ale opozice významně posílila

VOLBY: V Netolicích posílil Vladimír Pešek i navzdory stíhání

VOLBY: Volarští tvrdě potrestali zradu na Martině Pospíšilové

Sprejer ozdobil budovu okresního soudu slovy VIVA LA IUSTITIA

Talentované mládí volyňské průmyslovky rozjasnilo Dolní bránu

OBRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

BRAZEM: Krampusové masky přetvořily sklepy v alpské peklo

Do letního kina/amfiteátru přišlo první měsíc 1575 návštěvníků

OBRAZEM: Dřípatka a mykologové vystavili víc než sto druhů hub

Smůla zloděje elektrokola pokračovala. Natočila ho další kamera

Ve Vimperku padlo obvinění za pokousání chlapce psem v obličeji

prachatickoNEWS.CZ slaví narozeniny s rostoucí návštěvností

prachatickoNEWS.CZ slaví narozeniny s rostoucí návštěvností

OBRAZEM: Volarští povýšili parkourové hřiště na interaktivní

Zloděje dámského elektrokola natočila kamera obecního úřadu

Zastupitelé dali šanci zcela nové obchodní zóně ve Vimperku

Dobrovolníci oživovali rašeliniště a mokřady v národním parku

Dokument Černí Češi o Namibijcích uvede kino Národka v pátek

Národka má nový ovál, otestuje ho i náhrada Štěpánského běhu

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena