zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Zastupitelé dali šanci zcela nové obchodní zóně ve Vimperku

VIMPERK - 8/9 2022 - 15:32 – Soukromý developer chce ve vimperské Špidrově ulici vybudovat na místě bývalého ČSAD obchodní zónu, jako mají třeba Strakonice.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

Bývalý areál ČSAD mění majitele a ten nový přišel letos v létě na vimperskou radnici s žádostí o změnu územního plánu. Z plochy vyčleněné pro dopravní infrastrukturu chce mít nově plochu se smíšeným využitím pro občanskou vybavenost a bydlení. V praxi to znamená, že tu chce vybudovat obchodní zónu například s Billou, DM drogerií, zoo potřebami, Sportissimem a dalšími obchody.

„Na řešené ploše bychom rádi zrealizovali novou výstavbu smíšenou. Jednalo by se zejména o využití pro občanskou vybavenost a pro výstavbu bytovou. Plochy budou doplněny současně dostatečným počtem parkovacích stání a zelení,“ uvedl v žádosti o změnu územního plánu Jindřich Kukačka z firmy RP Vimperk. Zastavěná plocha centra má mít podle současných představ developera 6 800 metrů čtverečních.

Vedení města s developerem jednalo a ten mu také sdělil, že pokud ke změně územního plánu nedojde, chce tu dál rozvíjet dopravní infrastrukturu a vytvořit tu zřejmě logistické centrum, které by využívalo víc kamionů, než dnes.

„Dívám se na to tak, že je to příležitost a je pro mě menší zlo, když tam bude obchodní zóna s byty, než když tam bude kamionová doprava, staneme se tranzitním městem a zatíží to u nás ještě více dopravu,“ řekla starostka Vimperka Jaroslava Martanová novinářům.

Město by podle ní s investici developera chtělo v ulici vybudovat nový chodník a zastávku. Radnice také požaduje, aby byl nový areál průchozí a aby tu vznikly i nové byty. Město má navíc legislativní možnosti, jak ovlivnit, aby tu nevznikaly nevzhledné krabicové obchody.

Zastupitelé o zájmu nového majitele areálu věděli od července, ale odpor opozice se na veřejnosti objevil až před jednáním zastupitelstva. „Podle mého mínění je ve Vimperku nákupních středisek a obchodů poměrně dost a tento záměr by se mohl negativně dotknout především místních prodejců a podnikatelů,“ uvedla zastupitelka Věra Vávrová ve svém dopise zveřejněném na serveru Vimperk.eu. „Jak je ve Vimperku zvykem, podobné zásadní změny nejsou ze strany vedení města, které se k projektu staví vstřícně, diskutovány ani s veřejností, ani s místními podnikateli a obchodníky,“ dodala.

Zastupitelé však ještě neschválili - počtem dvanácti hlasů pro a tři se zdrželi - samotnou změnu územního plánu, ale pouze její zadání. To znamená, že dojde k prověření záměru a nové zastupitelstvo bude mít možnost jednání o změně kdykoliv zastavit. Změna územního plánu se připravuje obvykle zhruba rok a její součástí je i veřejné projednání. „Prostor k diskusi bude obrovský,“ dodal k tomu místostarosta Zdeněk Kuncl.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Dobrovolníci oživovali rašeliniště a mokřady v národním parku

Dokument Černí Češi o Namibijcích uvede kino Národka v pátek

Národka má nový ovál, otestuje ho i náhrada Štěpánského běhu

Příjezd k centru Prachatic zkomplikuje uzavírka Janské ulice

SMS o příspěvku na bydlení stála muže z Vimperska 200 000

OBRAZEM: Deset let investic udělalo ze ZŠ Vacov moderní školu

První státní lesní mateřská škola startuje na Soumarském mostě

Do potoka unikly fekálie. Vyšetřující městský úřad k tomu mlčí

Eno-gastronomické přehlídky sýrů, ryb a vín zvou. Už o víkendu!

Houby v Pošumaví čekaly na vláhu a konečně se jí dočkaly

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Vytrhl vrátka, aby se dostal k domu, kde pak nadával a pral se

Skvosty South Bohemia Classic uvidíte nejlépe ve Vimperku

Policie řeší ne úplně obvyklý příběh ztracené tašky s penězi

Kuřáci Prachaticka budou pod větší kontrolou nemocnice a lékařů

OBRAZEM: Zkouška zkoušky naznačila možnosti kina/amfiteátru

Teprve dvaadvacetiletý muž si vyslechl obvinění z krádeže dřeva

Ve Staré radnici nabídnou candáta s pyré nebo tatarák z kapra

Na vlak střílel opilý muž. Souprava se mu připletla do rány

Prachatice otevřely naučnou stezku věnovanou místním řopíkům

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena