zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Dokument Černí Češi o Namibijcích uvede kino Národka v pátek

PRACHATICE - 6/9 2022 - 7:32 – Dokumentární film Černí Češi režiséra Martina Müllera na námět knihy Kateřiny Mildnerové uvede kino Národka 9. září v 17:00.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, fotomontáž poskytl Jaroslav Neužil  

Unikátní film mapuje neobyčejné osudy 56 namibijských dětských uprchlíků, jejichž pobyt v Československu v 80. letech minulého století je těsně spojen s Prachaticemi. Do republiky přišli první z nich v říjnu 1985, další skupina pak na Slovensko v roce 1989. Zpátky do Namibie byli na základě politických rozhodnutí necitlivě přesunuti v roce 1991.

V Prachaticích žije řada pamětníků "českých Namibijců", kteří si nyní říkají Černí Češi. Bydleli na Lázních sv. Markéty, navštěvovali Základní školu internátní pro namibijské děti v Prachaticích. Naučili se tu česky, zapojili se do společenského a sportovního života, účastnili se mnoha soutěží.

Jedním z těch, se kterým se zejména sblížili, byl sportovní činovník Jaroslav Neužil. Tomu se také podařilo je mnohem později v roce 2018 v Namibii navštívit a byl doslova dojat ze setkání, při němž uslyšel i českou větu "...pojď na pivo, trenére!"

Šlo tenkrát o speciální vzdělávací program namibijského osvobozeneckého hnutí SWAPO a KSČ, který měl za cíl vychovat z dětí novou generaci politicky uvědomělé elity. Tento experiment ztroskotal začátkem 90. let v důsledku zásadních politických změn v obou zemích. Děti byly bez ukončeného základního vzdělání a bez jakékoliv jazykové a psychologické přípravy nuceně přesídleny do Namibie, kde se nedokázaly kulturně adaptovat. Některé se i vrátily do Československa.

Černí Češi i po více než 30 letech svého života stráveného v Namibii cítí silnou přináležitost k České republice, kterou považují za svůj domov. Většina z nich stále hovoří českým jazykem, či mu alespoň rozumí, udržují české zvyky, tradice a evropský životní styl. Členové skupiny se pravidelně scházejí, ať spontánně, či formou každoročních oficiálních setkání organizovaných Velvyslanectvím České republiky v JAR. Někteří žijí a podnikají v ČR.

Snímek Černí Češi produkovala Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci s Českou televizí. Film měl českou premiéru na festivalu Akademia film Olomouc (AFO) 28. dubna. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Národka má nový ovál, otestuje ho i náhrada Štěpánského běhu

Příjezd k centru Prachatic zkomplikuje uzavírka Janské ulice

SMS o příspěvku na bydlení stála muže z Vimperska 200 000

OBRAZEM: Deset let investic udělalo ze ZŠ Vacov moderní školu

První státní lesní mateřská škola startuje na Soumarském mostě

Do potoka unikly fekálie. Vyšetřující městský úřad k tomu mlčí

Eno-gastronomické přehlídky sýrů, ryb a vín zvou. Už o víkendu!

Houby v Pošumaví čekaly na vláhu a konečně se jí dočkaly

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Vytrhl vrátka, aby se dostal k domu, kde pak nadával a pral se

Skvosty South Bohemia Classic uvidíte nejlépe ve Vimperku

Policie řeší ne úplně obvyklý příběh ztracené tašky s penězi

Kuřáci Prachaticka budou pod větší kontrolou nemocnice a lékařů

OBRAZEM: Zkouška zkoušky naznačila možnosti kina/amfiteátru

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena