zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

PRACHATICE - 9/8 2022 - 10:38 – Prachatická radnice nechala porazit jednu z lip u Křížku na okraji města. Podle spolku Pelyněk to ale bylo předčasné.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Prachatická radnice informovala na svém webu, že musí nechat pokácet kvůli bezpečnosti jednu z ikonických lip, které stály u Křížku na severním okraji města u cesty na Oseky. Obvykle přitom o podobných káceních město takto neinformuje, ale tentokrát zveřejnilo i výňatek z odborného posouzení stavu stromu.

Šlo přitom o strom, který byl starší než většina obyvatel města a stál na místě, kterým vedou často procházky místních obyvatel. Podle informací z radnice měla letos lípa projít ošetřením, na které dostalo město dotaci. Strom se však začal naklánět a po vydání posudku byl v minulém týdnu poražen.

Prachatický spolek Pelyněk, který se zaměřuje na ochranu přírody a zejména stromů, ale tvrdí, že podle jejich odborníka nebylo nutné lípu kácet okamžitě. „Dle našeho přesvědčení se v tomto případě nemělo přistupovat ke kácení v krajní nouzi. Ohrožení musí být zřejmé a bezprostřední. Takové parametry ale lípa rozhodně nesplňovala. Proto jsme přesvědčeni, že odstraněním lípy došlo k hrubé a nenapravitelné chybě. V tomto případě mělo proběhnout standardní správní řízení, jehož výsledkem by možná bylo pokácení stromu, ale až po zvážení všech možností,“ uvedla za spolek pro prachatickoNEWS.CZ Kateřina Wagnerová.

Metodika Ministerstva životního prostředí v tomto případě říká: Strom, který je možné takto pokácet, musí jevit známky akutního selhání celého jedince nebo jeho významné části, které nelze přiměřenými a obvykle dostupnými prostředky účinně napravit.

Posudek radnice přitom konstatoval: „Na bázi stromu byla objevena dřevokazná houba. Jedná se pravděpodobně o lesklokorku tmavou, která je schopná svým působením výrazně narušit stabilitu kmene. Při bližším zkoumání byl na kmeni zaznamenán také výskyt mravence dřevokaze. Oba tyto škodlivé vlivy s největší pravděpodobností způsobily v posledních měsících zřetelný náklon kmene. Na bázi stromu je patrná hniloba. Asymetrická koruna naklání strom směrem nad silnici, částečně také směrem k přilehlé nemovitosti. Vzhledem k tomu, že na procházející komunikaci probíhá běžný provoz a při jejím okraji prochází lidé na procházky do okolí Prachatic, je zde poměrně výrazné riziko poškození zdraví a vzniku hmotné škody při pádu stromu. Riziko vzniku škody hrozí i u přilehlé nemovitosti, která by byla pádem stromu ohrožena.“

„Stav stromu musí být tak špatný, že už o tom nelze psát někde články a to podle nás v tomto případě nebyl,“ dodala Kateřina Wagnerova závěrem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

V případu tragické srážky na šumavské sjezdovce padlo obvinění

Má ceny za vibrátor i tramvaj a bude vystavovat v Prachaticích

Muž z Vimperska objednal traktor i s dopravou a přišel o 160 000

OBRAZEM: Ve Volarech se vzpomínalo na legendu Emila Kintzla

Krádeže nářadí se množí. Další zmizelo ze zaparkovaného auta

Hradlový most přes Vydru je po rekonstrukci a voní modřínem

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena