zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

PRACHATICE - 2/8 2022 - 14:14 – Tři květinové loučky v Prachaticích se rozzářily barvami duhy. Budou k radosti lidí postupně dál rozkvétat až do zámrazu.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: MILADA a TOMÁŠ PŘIBYLOVI  

  

"Vloni jsme vybrali tři lokality na založení květnatých luk s podílem letniček. Dnes už můžeme obdivovat druhově pestré trávníky na Malém náměstí u hodin, na Čvrťáku v České ulici a v Národní ulici pod školou," uvedl Václav Hesoun z odboru komunálních služeb a dopravy prachatického Městského úřadu.

Samozřejmě se tak nestalo mávnutím kouzelným proutkem, ale je za tím dosti práce. Na podzim strhli na vybraných místech drn, půdu přeorali a zbavili plevele. S výsevem květin se začalo letos koncem dubna. Záhony byly obehnány jednoduchým plůtkem a opatřeny vysvětlujícím textem s prosbou, aby na ně lidé nešlapali. Což se ne vždy podařilo, ale k větším škodám nedošlo.

"Jsou to malé, pokusné plochy, aby se vědělo, jestli to vůbec vykvete, nebude to jenom plevel, a také jestli se záhony budou lidem líbit," říká Pavla Voráčková z květinové farmy Zahrada Krásenka Kahov, která se na pečlivé přípravě květinových louček spolu se svým mužem Tomášem Voráčkem výrazně podílela. "Pro každou lokalitu jsem zvolila jinou směs semen," dodává.

Pro Malé náměstí vybrala letničkovou směs Lednická radost. Pro tu je charakteristický rychlý nástup kvetení a vysoce atraktivní květy. Hodí se do míst, která jsou lidem takříkajíc co nejvíce na očích. Pro Českou ulici byla zvolena pestrá směs Karneval. Ta je vhodná do suchých míst, zastupuje osivo květnatých luk s příměsí letniček, které rychleji rozkvétají, zatímco další potřebují víc času. Záhon v Národní ulici je osetý trvalkovou směsí rovněž s podílem letniček, a také dvouletých rostlin a trvalek. Myslelo se při tom i na děti, které se v okolí pohybují, aby se mohly seznámit s pestrostí druhů.

A ještě několik důležitých pohledů na tuto prachatickou novinku připomíná milovnice květin a přírody Pavla Voráčková. "Šli jsme opět cestou bez chemie, bez roundupu, jako bývá běžně postup při rušení travnatých ploch a zakládání záhonů ve městech. Sice to nebylo úplně jednoduché, finančně a časově určitě nákladnější, ale příjemný pocit z dobré věci to určitě vyvažuje,“ říká.

„A teď, když všechno kvete, je tento pocit ještě větší. A to máme začátek léta, kvetení by mělo pokračovat až do prvních mrazů, a tak doufám, že se máme ještě na co těšit. Přejme si hlavně, aby nepřišly zase prudké deště nebo dokonce kroupy. Budeme rádi, pokud vám louky v Prachaticích budou dělat radost. A děkujeme předem za pozitivní podněty pro město, pomohou nám třeba podobným směrem pokračovat dál," přeje si Pavla Voráčková.

Václav Hesoun z prachatické radnice se k ní připojuje: "Květnaté louky dodávají našemu městu přirozenost přírody. Vnášejí také eleganci do veřejného prostoru. Těšíme se z toho spolu s občany a návštěvníky našeho města."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

V případu tragické srážky na šumavské sjezdovce padlo obvinění

Má ceny za vibrátor i tramvaj a bude vystavovat v Prachaticích

Muž z Vimperska objednal traktor i s dopravou a přišel o 160 000

OBRAZEM: Ve Volarech se vzpomínalo na legendu Emila Kintzla

Krádeže nářadí se množí. Další zmizelo ze zaparkovaného auta

Hradlový most přes Vydru je po rekonstrukci a voní modřínem

Dvaadvacátý ročník setkání dřevosochařů ve Vimperku se blíží

U Vimperka se čelně srazila auta. Nehoda má tragické následky

Hledání vody na Libíně je komplikované. Protahuje se i prodražuje

Zloděj se snažil do prodejny dostat dveřmi, skladem i kotelnou

Pokles nezaměstnanosti na Prachaticku se v červnu zastavil

Tvůrčí dílny s Prachatickým muzeem pokračují i o prázdninách

Zloděj prádla a dresů chycený na balkóně dostal tvrdý trest

Otevření Modrého sloupu se přiblížilo, ale dál závisí na tetřevovi

Prachatické firemní dobrovolnictví ocenilo ministerstvo vnitra

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena