zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

PRACHATICE - 1/8 2022 - 9:48 – Prachatice hostily festival Vivat Moody Moon Noize, vol. 3, který přinesl vybranou hudbu i doprovodný nehudební program.

      

   Text: BLÁŽA KUBÁTKOVÁ

   Foto: BLÁŽA KUBÁTKOVÁ, TOMÁŠ PŘIBYL a facebook Živé Vily  

  

Po předchozích dvou ročnících se spolek Živá vila opět rozhodl pořádat vícedenní festival, jenž by nejen zviditelnil prachatickou architektonickou perlu – Kralovu vilu, ale zároveň by do Prachatic přinesl i jiné kulturní možnosti. Na pořádání letošního ročníku se však kromě spolku podílel i hudební magazín Full Moon a promotérské kolektivy Heartnoize a Mood. A tak spojením třetího ročníku původního festivalu Vivat Vila a putovního žánrového festivalu Moody Moon Noize, taktéž třetího ročníku, vzniknul kulturní koktejl roztodivných, a přesto vytříbených chutí.

Volba hudební produkce byla v režii MMN. Vybrali skladbu umělců, které není běžné vidět na stejných akcích zároveň, a přesto vytvořili dohromady dramaturgicky podařený celek. Doprovodný program měla v rukou Živá vila. Přidržela se loňského konceptu oživit vybraná historická místa Prachatic a zároveň tím umožnit zúčastnit se festivalového dění i neplatící veřejnosti.

Platící návštěvníci si mohli vybrat z téměř dvacítky hudebních jmen tuzemské alternativní scény, kteří hráli na zahradě Kralovy vily, nebo na stagi postavené přímo v jídelně ve vile. Slyšet byli třeba Katarzia, Deaths, hyperpopový Toyota Vangelis a další. Největším trhákem festivalu se ukázal být král českého rapu Hugo Toxxx, který v sobotu večer přilákal i posluchače z Prachaticka.

Bez nutnosti zakoupení vstupenky si mohli návštěvníci poslechnout například začínající Adelu Mede, ale taky Irenu a Vojtěcha Havlovy. Ti si připravili hudební program ušitý přímo pro varhany v kostele sv. Petra a Pavla na prachatickém hřbitově. Další hudební produkce si bylo možno poslechnout v odpočinkové zóně v Poštovní ulici nebo se vyřádit u hard rockové stage na Parkáně.

Doprovodný program festivalu se nesl v duchu architektonicko-urbanistickém, výtvarném i literárním. Uskutečnily se procházkové přednášky o Malém náměstí a o skate urbanismu, či komentované prohlídky nejen Kralovy vily, ale také kostela sv. Jakuba. Galerie Neumannka otevřela vernisáží výstavu Anny Marešové a v Kralově vile měla štafetovou vernisáž Eva Jaroňová.

Literární fanoušci se pak mohli zaposlouchat do autorských čtení žurnalistky a spisovatelky pocházející z Prachaticka Petry Klabouchové (Prameny Vltavy) v hospicovém parku, tří mladých autorů poezie – Bernadety Babákové, Martina Pocha a Nely Bártové, nebo hudebního publicisty a nositele ceny Magnesia Litera Pavla Klusáka (Uvnitř banánu).

I přes velmi přitažlivý program byl festival spíše komorní. Podle vyjádření pořadatelů bylo už předem, podle předprodeje lístků, znát, že letošní účast návštěvníku nebude příliš vysoká. Navíc lze s jistou dávkou zklamání konstatovat, že naprostá většina publika byla přespolní. To je sice pěkný úspěch práce promotion festivalu směrem mimo okres, ale už horší výsledek kulturního či komunitního života v Prachaticích.

Vivat Moody Moon Noize, vol. 3, lze i tak nazvat úspěšným ročníkem festivalu, který se stále vyvíjí a přináší nové kulturní zážitky a podněty. Byla by škoda nepokračovat v započaté tradici, a tak snad je možno doufat, že i příští rok budou mít Prachatice svůj, možná komornější, přesto mnohaúrovňový festival.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

V případu tragické srážky na šumavské sjezdovce padlo obvinění

Má ceny za vibrátor i tramvaj a bude vystavovat v Prachaticích

Muž z Vimperska objednal traktor i s dopravou a přišel o 160 000

OBRAZEM: Ve Volarech se vzpomínalo na legendu Emila Kintzla

Krádeže nářadí se množí. Další zmizelo ze zaparkovaného auta

Hradlový most přes Vydru je po rekonstrukci a voní modřínem

Dvaadvacátý ročník setkání dřevosochařů ve Vimperku se blíží

U Vimperka se čelně srazila auta. Nehoda má tragické následky

Hledání vody na Libíně je komplikované. Protahuje se i prodražuje

Zloděj se snažil do prodejny dostat dveřmi, skladem i kotelnou

Pokles nezaměstnanosti na Prachaticku se v červnu zastavil

Tvůrčí dílny s Prachatickým muzeem pokračují i o prázdninách

Zloděj prádla a dresů chycený na balkóně dostal tvrdý trest

Otevření Modrého sloupu se přiblížilo, ale dál závisí na tetřevovi

Prachatické firemní dobrovolnictví ocenilo ministerstvo vnitra

Železniční spisovatel vydal nové pohádky ze šumavských lokálek

Celé měsíce chodila s kradeným klíčem do penzionu i na sladkosti

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena