Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volarští se připravují na jednapadesát ukrajinských uprchlíků

VOLARY - 22/3 2022 - 19:27 – Do Volar "přidělí" Jihočeský kraj půl stovky uprchlíků z ruskou agresí sužované Ukrajiny. Město bude připraveno se o ně postarat.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

"Musím opakovat, že osobně tvrdě odsuzuji bezprecedentní útok Ruska na svobodu Ukrajiny, proto všichni musíme v tuto chvíli pomoci zásadním způsobem zemi, která to potřebuje. Zároveň se naše město bude snažit, aby celá situace neměla zásadní dopad na občany Volar. Proto činíme potřebné kroky, hledáme ubytování pro Ukrajince v soukromí, hledáme městské rezervy, uvažujeme racionálně - dokud to jde, plníme úkoly den po dni, nepodléháme panice," uvedl starosta Volar Vít Pavlík.

"Pracujeme například na zprovoznění staré základní školy, ve které v pondělí začaly a dál pokračují revize elektroinstalace a vodoinstalace. Po jejím úklidu a vybavení se počítá se s využitím především pro vyučování, jako školské zařízení. Tedy žádná ukrajinská ubytovna. Objekt má před sebou budoucnost, protože nám ve městě chybí prostory jak pro základní uměleckou školu, tak i dům dětí a mládeže. V momentě kdy školu oživíme, tak se rozhodně zavírat už nebude," dodal starosta.

Nová informace také je, že Volary dostaly přiděleno od Krajského úřadu Jihočeského kraje "svých" 51 ukrajinských uprchlíků. Radnice se shoduje s občany, které svolala v pondělí 21. března v podvečer do společenského sálu na poradu, že první, co je třeba vyřešit, je ubytování Ukrajinců.

Koordinátorkou přípravy pomoci Ukrajincům ve Volarech byla jmenována místostarostka Jana Bártová. "Kdy k nám přijedou, to se uvidí, může to být v rozmezí od jednoho týdne do jednoho měsíce, či ještě jinak," řekla.

"Tvoří se pracovní skupina z lidí, co v pondělí přišli. Připojovat se do ní budou další. Dobré by bylo, aby se přidal i někdo z úředníků města nebo radních, jako nám už večer pomáhali s hlášením pro jihočeského hejtmana," odpověděla Jana Bártová na otázku, co přineslo pondělní setkání s občany.

"Důležité je, že jsme pro ukrajinské uprchlíky našli ve Volarech ubytování. Další pondělní nápady účastníků besedy na možnosti jejich ubytování, se budou jednak prověřovat, a také evidovat pro možné využití," dodala.
Přednost dávají logicky podle jejích slov dlouhodobému ubytování, pensiony jsou většinou už teď nebo na letní sezonu obsazené. Zatím se tedy jeví, že k dispozici budou čtyři byty v soukromí, a dále jeden byt Městských lesů Volary. Rekonstruovaný pension na Starém městě, který ještě nemá napevno sjednanou klientelu, poskytne 18 míst, domov s pečovatelskou službou uvolní šest pokojů pro 12 lidí. Další možnost ubytování se naskýtá v bývalém domě služeb, kde je i kuchyňka či sprcha, a to pro šest osob.

Volarská radnice nyní připraví informační letáčky pro občany s kontakty na koordinátorku Janu Bártovou a Infocentrum, jaká pomoc bude třeba a kam ji směřovat. Šířit se budou prostřednictvím KIC a jeho Infocentra. "Nyní je hlavní připravovat se na příchod uprchlíků a být v pravou chvíli připraveni," dodala Jana Bártová. "Ostatní přijde na řadu poté."

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Policie vyšetřuje kapesní krádež v prachatickém supermarketu

OBRAZEM: Jihočeští turisté zahájili ve Volarech novou sezónu

Štít 2022 putuje do Bechyně, Štítek zůstává doma v Prachaticích

Kaple sv. Josefa Dělníka v Krejčovicích po deseti letech jako nová

Ve Volarech Ukrajincům půl milionu korun, školu a další pomoc

Lékaři z Českých Budějovic pomohou se zuby, které nikdo nechce

Rejžákem z Prahy skončila soutěžní část divadelního Štítu

Prachatice rozkvetou do krásy trojicí nových květných záhonů

Čtvrt roku před dokončením je program letního kina ve hvězdách

Za největším znalcem Šumavy, legendárním Emilem Kintzlem

Z lesa zmizela smrková a borovicová kulatina za 95 000 korun

Najde se opět tak dobrý nápad, jako byly schody ke hřbitovu?

Zloděj si vyhlédl ke krádeži domek a chatu v zahrádkářské kolonii

Požár roubenky na Vacovsku nadělal škodu za pět miliónů korun

Ze skladu zmizely baterie pro fotovoltaické elektrárny za milion

Suchdolší ochotníci se inspirovali pohádkářem Andersenem

Na obchvatu Netolic srazilo auto starší cyklistku. Nepřežila

Nízká nezaměstnanost se Prachaticka držela i dva roky restrikcí

Golf srazil na hlavním tahu nedaleko Strážného urostlého vlka

Pronesl přes pokladnu bednu piva. Dlouho se z ní ale neradoval

Divadelní Štít 2022 pokračoval představením Dokud se tančí

Vimperští dali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny také milion korun

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena