Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Osmá Šumavská mozkovka má dva vítěze, získali stejně hlasů

VIMPERK - 27/2 2022 - 10:32 – Z nesmírně vyrovnaného souboje populárně naučných článků, popisujících výzkumy na území Šumavy, vzešli dva vítězové.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Jan Dvořák, NP Šumava

 

O výsledcích osmého ročníku soutěže Šumavská mozkovka 2021 nás informoval tiskový mluvčí jejího pořadatele, Správy Národního parku Šumava, Jan Dvořák. Naprosto shodný počet 136 hlasů získaly články Jiřího Tůmy Mravenci jako lesní farmáři. Pasou dobytek, používají desinfekci a umí i kompostovat! a Josefa Štemberka Jak z mraků vyrobit miliony? Jak jsme počítali návštěvníky v Národním parku Šumava.

"Až do závěrečného hlasování se oba články přetahovaly jen o jediný hlas. Celkově hlasovalo 381 čtenářů, což je skoro o stovku více, než kolik jich dorazilo loni. Nerozhodný výsledek ukazuje na vysokou kvalitu soutěže a vyrovnanost autorů," zdůraznil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený a dodal, že populárně naučné články hodnotí také odborná porota složená ze zástupců všech čtyř národních parků ČR.

"Přiznám se, že mne překvapilo, že téma výzkumu návštěvníků zaujalo stejně lidí jako opravdu přehršel zajímavostí ze života mravenců. Jsem rád, že se mi v článku podařilo přiblížit metody práce při počítání návštěvníků v Národním parku Šumava, a tím i svoji práci, více lidem,“ sdělil své pocity vítěz osmého ročníku Šumavské mozkovky Josef Štemberk. Pracuje na Správě Národního parku Šumava 22 let.

„Mám velkou radost, že mravenci oslovili tolik čtenářů. Bylo osvěžující psát zase jednou o mém oblíbeném tématu jinak, než jen formou suchého vědeckého textu. Mozkovka je krásná cena, dám si ji na čestné místo, hned vedle mého mraveniště v kanceláři,“ zhodnotil svůj úspěch autor druhého vítězného článku Jiří Tůma. Ten pracuje v Ústavu půdní biologie Biologického centra Akademie věd České republiky.

Třetí místo s celkovým počtem 42 hlasů získal Vladimír Dvořák, pracovník Správy NP Šumava, s článkem Serengeti na troudnatcích, popisujícím monitoring vzácných druhů brouků. Čtvrté místo s třiceti šesti hlasy obsadil článek Jací motýli poletují u Stach? aneb monitoring denních motýlů na Stašsku 2017-2021. Jeho autorem je student vysoké školy Jakub Legát.

Vítězové dostávají tradiční cenu - keramickou Šumavskou mozkovku, kterou vytvořili žáci základní školy v Borových Ladách. Vymyslel ji a jméno jí dal ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Inspiroval se vzácnou houbou mozkovkou rosolovitou, která roste na dřevě listnatých stromů. Připomíná prý závity mozku, který máme mít každý v hlavě...

V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže vítězní autoři vylosovali tři hlasující: Luboše Riedla, Miladu Janošíkovou a Vojtěcha Martiška, kteří získávají věcné ceny. Hlavní cenu pro hlasující převzal Josef Tryta. Je to víkendový pobyt na Kvildě pro dvě osoby v ubytovacím zařízení Správy NP Šumava a v termínu dle výběru. Všechny soutěžní články jsou k dispozici na https://www.npsumava.cz/navstivte-sumavu/casopis-sumava/mozkovka-2021/

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Ztrátovost bazénu se po rekonstrukci nezměnila a je 4 000 000

Po dvouleté pauze se opět blíží rozpustilý masopustní víkend

Požár podkroví rodinného domu nadělal škodu 900 000 korun

Lyžaři si mohou užít závěr prázdnin s karnevalem na sjezdovce

Čtyři měsíce bral podporu a Úřadu práce tajil, že je zaměstnán

Jihočeští výtvarníci opět vystavují v Dolní bráně. Hlavně pestrost

Maškary v Chrobolech si pospíšily, vzývaly jaro a přálo jim počasí

Žáci Vodňanky pomohli nemocné spolužačce na terapii s delfíny

Komise navrhla několik nových sportovišť u bývalé střelnice

Strunkovická hospoda nabídne tři měsíce na Novém Zélandu

Derniéru výstavy F2,8 Prachatice obstarala premiérová Fotojatka

Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

Rekonstrukce Malého náměstí má být připravena k zahájení letos

Silný vítr přidělal práci energetikům a hasičům i na Prachaticku

HEJTMAN MARTIN KUBA k prodeji Kralovy vily a přeložce silnice

Šumavských pašeráků a převaděčů jsou v únoru plné jižní Čechy

V hospicovém parku najdete valentýnskou manželskou stezku

Město zvedlo jen ceny vody. Odpady, teplo a nájmy nezdražují

Fotopsaní z vozíku posílá Maruška v domě Křižovatka u parku

Ze skladovací haly zmizel červený sedm let starý zahradní traktor

Nemocnice provádí rekordní obměnu přístrojů za 72,5 milionu

Na Zadově narazil malý lyžař do fotopointu. Letěl pro něj vrtulník

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena