Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Po dvouleté pauze se opět blíží rozpustilý masopustní víkend

POŠUMAVÍ - 24/2 2022 - 8:37 – Průvody masek s muzikou, karneval pod širým nebem i výpravný maškarní ples čekají o víkendu na vyznavače tradičního masopustu.

      

   Text a ilustrační foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Například v osadě Konopiště, kde světí takřka všechny tradice po celý rok, si nejrůznější masky dávají sraz v sobotu v 8:30 v Hospůdce U Knedlíka. O hodinku později proskotačí částí Konopiště, aby se v pravé poledne poveselily s místními v osadě Žabrakov a na zákusek budou ve 13:00 už v mateřských Lipovicích. A pak je čeká zlatý bod programu, totiž závěrečná masopustní taškařice ve společenské místnosti v Lipovicích.

Staroprachatský a Ostrovský spolek zase v sobotu zve na Karneval Open Air u místního rybníčka, kde se spolek schází se svými příznivci častokrát do roka. Sousední hřiště u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích nabídne od 14:00 typické masopustní občerstvení a k dispozici bude i ohřívací stan. Vůkol se bude linout příjemná hudba, o kterou se postará zručný diskžokej. Masopust "ve Starejch" podpoří i prachatická radnice.

V Chlumanech se tradiční masopustní veselí v sobotu odehraje pod taktovkou zkušených dobrovolných hasičů. Masky se sejdou v deset dopoledne v místním hostinci a zážitkem bývá už to, když se převlékají "do pracovního". Na náročnou celodenní pouť obcí se vydá průvod o půl hodiny později. Večerní taneční zábava, pro ty, kteří ve zdraví přežijí, vypukne v 19:00. K tanci a poslechu všem zahrají osvědčení hudebníci, manželé Váchovi ze Strakonic.

V pravé sobotní poledne se vydá na cestu průvod masek v Lažištích. Také tady masopust režírují členové místního Sboru dobrovolných hasičů. Maškary, muzikanty i jejich doprovod čeká pouť od domu k tomu s ochutnávkou typických masopustních dobrot, v jejichž přípravě se lažišťské hospodyňky doslova předhánějí. Chybět jistě nebudou ani zdobené koblihy, trojctihodné koláče, obložené chleby nebo celé tácy lahodného sulcu. A k tomu něco na masopustní žízeň. Maškarní ples vypukne v sále kulturního domu v Lažištích o dvacáté hodině.

Tradiční masky, bez kterých se masopust v žádném případě nemůže obejít, nebudou chybět ani v Šumavských Hošticích. Masopustní kobyla, medvěd s medvědářem, kominík, smrtka a další figury se vydají na cestu v devět hodin směrem na osadu Kosmo.

Masopust 2022 bude! - přesvědčují na svém plakátu případné nevěřící, zrazené dlouhým koronavirovým půstem nejen v kultuře, dobrovolní hasiči jako organizátoři sobotního maškarního průvodu v Boubské u Vimperka. Průvod masek se tam vydá na cestu v 9:00, dvě hodiny po poledni ho přivítají v Bořanovicích. Těšíme se na vaši návštěvu, těšte se na naši návštěvu! - zve, ohlašuje a slibuje pozvánka. Nechybí na ní kresba fotografa se starým měchovým aparátem na trojnožce a magnésiovým bleskem v ruce, právě v akci.

Dvoudenní masopust naplánovali dobrovolní hasiči ve Zdíkově. Masky se v sobotu 26. února sejdou u místní hasičské zbrojnice v osm hodin ráno. V neděli 27. února bude sraz maškar trochu později, v 9:30, v Restauraci U Novotných. K masopustnímu veselí patří v obci, která po celý rok ctí lidové tradice, zvýšená pozornost masek, kterou věnují posádkám projíždějících aut. Muže třeba namydlí cukrovou pěknou a pak oholí velkou dřevěnou břitvou, ženy zase zkrášlí takřka nesmytelným masopustním mejkapem. A že vám možná vybílí i peněženku? Není se co divit. Bude přece šumavský masopust!

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Požár podkroví rodinného domu nadělal škodu 900 000 korun

Lyžaři si mohou užít závěr prázdnin s karnevalem na sjezdovce

Čtyři měsíce bral podporu a Úřadu práce tajil, že je zaměstnán

Jihočeští výtvarníci opět vystavují v Dolní bráně. Hlavně pestrost

Maškary v Chrobolech si pospíšily, vzývaly jaro a přálo jim počasí

Žáci Vodňanky pomohli nemocné spolužačce na terapii s delfíny

Komise navrhla několik nových sportovišť u bývalé střelnice

Strunkovická hospoda nabídne tři měsíce na Novém Zélandu

Derniéru výstavy F2,8 Prachatice obstarala premiérová Fotojatka

Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

Rekonstrukce Malého náměstí má být připravena k zahájení letos

Silný vítr přidělal práci energetikům a hasičům i na Prachaticku

HEJTMAN MARTIN KUBA k prodeji Kralovy vily a přeložce silnice

Šumavských pašeráků a převaděčů jsou v únoru plné jižní Čechy

V hospicovém parku najdete valentýnskou manželskou stezku

Konec básníků nehrozí, vystavují a ožívají také na internetu

Kde je Emil Kintzl, tam musí být Jan Fišer. A Jan Tláskal u klavíru

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena