Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Sváteční shakespearovská pošta pohladila prachatickou knihovnu

PRACHATICE - 30/9 2021 - 8:58 – Hlediště městského divadla patřilo ve středu pořadu ke 100. výročí otevření první české knihovny v Prachaticích. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

V podvečeru nazvaném Tak trochu sváteční shakespearovská pošta zazněly z jeviště prachatického městského divadla vybrané sonety legendárního Williama Shakespeara v překladu a přednesu profesora Martina Hilského, zhudebněné a zpívané s vlastním klavírním doprovodem skladatelem Danielem Dobiášem. - V hledišti nacházely sonety vřelou odezvu. Městská knihovna Prachatice slavila své unikátní jubileum s opravdu vysokou značkou kvality.

V úvodním slově připomněla 100. výročí založení a otevření české veřejné knihovny v Prachaticích v roce 1921 ředitelka knihovny Hana Mrázová. "Dnes od té chvíle uplynulo na den přesně sto let. Stalo se tak podle zákona republiky Československé o povinnosti zřídit knihovnu pro jazykové menšiny. Naše knihovna, která od roku 2003 nese název Městská knihovna Prachatice, je tedy pokračovatelem skvělé tradice," řekla Hana Mrázová. Současně poděkovala všem, kteří knihovnu podporují.  

Profesor Martin Hilský, nejvýznamnější český znalec shakespearova díla, nejprve posluchačům přiblížil dobu, ve které sonety začaly vznikat. První se datuje do roku 1252 na Sicílii. Italský sonet zřejmě vymyslel Giacomo da Lentini, hlavní představitel sicilské školy za vlády Fridricha II.

Sonety psala řada významných světových autorů, v Itálii to byl i sochař a malíř Michelangelo Buonarroti. "Renesanční Anglie sice neměla Michelangela, ale měla Shakespeara, který vedle divadelních her a dalších děl složil 154 sonetů v úpravě, které říkáme shakespearovský sonet," uvedl Martin Hilský.

Shakespearovy sonety, a jejich výběr ve středu v prachatickém divadle to potvrdil, jsou světštější a mnohdy také erotičtější než ty, které vznikaly před ním. Tématem Shakespearových sonetů jsou nejčastěji láska, krása, ale i politika a pomíjivost života a citů. Pravděpodobně byly psány v průběhu několika let.

Jsou adresovány mladému muži nebo ženě, některé také tajemné Černé dámě. Na jevišti prachatického divadla oblíbené sonety uváděl, četl a často i zpaměti přednášel Martin Hilský. Vzápětí na něj vždy navázal Daniel Dobiáš hudební a pěveckou podobou sonetu. Výsledek byl velmi působivý a pozorné publikum každou báseň odměnilo vřelým potleskem.  

V závěru večera poděkoval starosta Martin Malý ředitelce Městské knihovny Prachatice Haně Mrázové a jejímu týmu za dlouhodobou a vytrvalou práci. Připomněl rovněž některé novátorské počiny knihovny. V nedávné minulosti to byl například knihovnický vlak od Tábora na Šumava pro spisovatele a čtenáře z celého kraje.

V současné době je to zase unikátní Univerzita třetího věku ve spolupráci s Teologickou fakultou Jihočeské univerzity. Celoživotní vzdělávání má v prachatické knihovně i svoji virtuální formu pro další zájemce. "Považte, že česká knihovna má sto let a její ředitelka Hana Mrázová ji vede už dvacátým rokem. To si zaslouží velké ocenění," uvedl starosta a popřál knihovně do další stovky let samé úspěchy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Recidivista se vetřel seniorce do bytu v domově důchodců a kradl

Vznik nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích dostal zelenou

OBRAZEM: Parkem putovala stříbrná paralympijská medaile

OBRAZEM: Komorní duo uctilo u Petra a Pavla svatého Václava

Veřejné piano na prachatickém náměstí lidé přijali a hrají na něj

Galerie Neumannka slavila sedmileté výročí netradičně, fyzikou

Z duelu ředitelů národních parků byl duet, ale fakt zajímavý

Otrávená štěňata zachraňovala veterinářka. Hledá se jejich travič

Nová lesní dílna národního parku ve Stožci uvítá nejen hračičky

Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

Běh po Zlaté stezce věnovali zesnulému Miroslavu Bojanovskému

V krátké době další vloupání za bílého dne do domu i s krádeží

V Domě Křižovatka vyprávějí neslyšící své tiché osudy na výstavě

OBRAZEM: Oblíbené Toulky starou Šumavou se úspěšně vrátily

Filmová přehlídka NaturVision Vimperk 2021 otevírá svou bránu

Kvůli vyloupenému domu se vraceli z dovolené. Škoda je 460 000

Dramatický příběh Prachaticka po válce ožil v aule gymnázia

OBRAZEM: Národka vylepšila své prostory pro první stupeň

Městská policie dokončí letos digitalizaci kamerového systému

Po dvou letech veřejnost uvidí, jak bude Libín jednou vypadat

V Brantlově dvoře slavnostně vysvětili zachráněnou kapličku

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena