Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

VIMPERSKO - 22/9 2021 - 16:33 – Vimperští policisté vyšetřují poněkud záhadnou a neznámo čím motivovanou krádež pěti dřevěných soch.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla POLICIE ČR

  

   AKTUALIZOVÁNO - 23/9 2021 - 10:05

Dřevěné sochy zmizely včera 21. září odpoledne. Stály na návsi ve vimperské osadě Křesánov. Soch bylo pět a ukotveny byly poměrně pevně. „Sochy byly ukotvené v zemi do betonu a spojené kovovými třmeny,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Vimperská radnice, které sochy patřily, odhadla jejich cenu na 54 tisíc korun. Město sem sochy umístilo do kapličky zhruba před dvěma roky na náves pak jen několik hodin před jejich ukradením. Šlo o díla sochařů z tradičního vimperského setkání dřevosochařů, kde umělci s motorovými pilami tvoří pro město dřevěné sochy.

Krádež je poněkud záhadná z více důvodů – pachatel musel vyvinout nemalou sílu, aby sochy uvolnil, naložil a odvezl. A to za bílého dne uprostřed návsi. V Křesánově žije sice jen pár desítek lidí, ale i tak musel pachatel zřejmě spěchat a mít štěstí, že ho nikdo neviděl.

Především je pak záhadou motiv takového úsilí. Sochy zřejmě nebudou nejlépe prodejný artikl. Je tak možné, že se někomu nelíbily a nechtěl je tu. Naznačovalo by to i to, že radnice sochy nechala upevnit neobvykle pevně, na místo toho, aby tu volně stály. - Policii tak zřejmě nezbývá než doufat, že se jí ze soch podaří najít alespoň popel…

S vyšetřováním přitom může policistům pomoct i veřejnost. „Vimperští policisté žádají případné svědky události o informace. Veškeré poznatky můžete policistům sdělit, buď osobně na Obvodním oddělení Vimperk, 1. máje 73/7 nebo telefonicky na čísle 974 236 780 či prostřednictvím tísňové linky 158. Děkujeme,“ řekla mluvčí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

Běh po Zlaté stezce věnovali zesnulému Miroslavu Bojanovskému

V krátké době další vloupání za bílého dne do domu i s krádeží

V Domě Křižovatka vyprávějí neslyšící své tiché osudy na výstavě

OBRAZEM: Oblíbené Toulky starou Šumavou se úspěšně vrátily

Filmová přehlídka NaturVision Vimperk 2021 otevírá svou bránu

Kvůli vyloupenému domu se vraceli z dovolené. Škoda je 460 000

Dramatický příběh Prachaticka po válce ožil v aule gymnázia

OBRAZEM: Národka vylepšila své prostory pro první stupeň

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena