Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nová lesní dílna národního parku ve Stožci uvítá nejen hračičky

STOŽEC - 24/9 2021 - 10:51 – Novou bezbariérovou učebnu střediska environmentální výchovy Správy NP Šumava ve Stožci otevřeli ve středu. Nese název Lesní dílna.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Vznikla rekonstrukcí bývalého skladu na pravém břehu Studené Vltavy a je určena nejen pro školáky, ale i pro širokou veřejnost. Slavnostní otevření se ve středu 22. září uskutečnilo za přítomnosti ministra životního prostředí ČR Richarda Brabce, zástupců národních parků Šumava a Bavorský les a dalších hostů.

"Dílna bude v provozu po celý rok. Děti si tu budou například moci vyrábět jednoduché výrobky podle tradičních šumavských řemesel. Nezískají v ní tedy pouze teoretické znalosti, ale také manuální zručnost. Všichni návštěvníci pak budou mít příležitost nahlédnout do dějin Šumavy a Bavorského lesa, historie ochrany přírody, dřevařství, sklářství a také šumavských tradic a zvyků," uvedl mluvčí Národního parku Jan Dvořák.

"V první části učebny Lesní dílna je sedm plně vybavených pracovních stolů. Druhá část je určena pro prožitkovou výuku či práci s interaktivní tabulí. Součástí učebny je i venkovní terasa. Pohled odtud na nedalekou Studenou Vltavu pak přímo vybízí vyrazit do šumavské přírody,“ představila novou Lesní dílnu vedoucí středisek environmentální výchovy Správy NP Šumava Martina Kučerová, která se svým týmem Lesní dílnu připravovala.

"Současně, v rámci stejného projektu, podpořeného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko, vznikla v Národním parku Bavorský les - jeho Návštěvnickém centru Hans-Eisenmann-Haus v Neuschönau - nová expoziční místnost na téma Luzný. Ta seznamuje návštěvníky s faunou a flórou obou chráněných území a interaktivně představuje biologickou rozmanitost a dynamiku přírody,“ doplnila manažerka projektu Barbora Filipová. Expoziční místnost Luzný si už návštěvníci procházejí od loňska.

Projekt bezbariérové učebny Lesní dílna ve Stožci a expoziční místnosti Luzný v Neuschönau, který je zahrnutý do rámce projektu Prostor pro společné přírodní a kulturní dědictví, podpořil program Přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko. Jeho celkový rozpočet činí 1.284.717 eur. Evropský fond pro regionální rozvoj financoval 85 procent celkových nákladů. Na NP Šumava připadá 528.456 eur. Na spolufinancování projektu se podílelo Ministerstvo životního prostředí ČR.

"Stožec se tak stává komplexním centrem ekologické výchovy v Národním parku Šumava. Pobytové středisko ekologické výchovy, informační středisko, areál lesních her a nová bezbariérová učebna Lesní dílna vytvářejí ve Stožci ucelenou nabídku programů environmentální výchovy pro všechny cílové skupiny," uvedl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

Běh po Zlaté stezce věnovali zesnulému Miroslavu Bojanovskému

V krátké době další vloupání za bílého dne do domu i s krádeží

V Domě Křižovatka vyprávějí neslyšící své tiché osudy na výstavě

OBRAZEM: Oblíbené Toulky starou Šumavou se úspěšně vrátily

Filmová přehlídka NaturVision Vimperk 2021 otevírá svou bránu

Kvůli vyloupenému domu se vraceli z dovolené. Škoda je 460 000

Dramatický příběh Prachaticka po válce ožil v aule gymnázia

OBRAZEM: Národka vylepšila své prostory pro první stupeň

Městská policie dokončí letos digitalizaci kamerového systému

Po dvou letech veřejnost uvidí, jak bude Libín jednou vypadat

V Brantlově dvoře slavnostně vysvětili zachráněnou kapličku

Prachatice ve 20. letech 20. století představuje stoletá knihovna

Nezaměstnanost na Prachaticku zůstává sedmá nejnižší v ČR

Riskantní předjíždění kamionu skončilo čelní srážkou dvou aut

Virtuální studenti oděvní kultury II. a myslivosti byli u zápisu

OBRAZEM: Eva Poštová získala titul Pečující osoba roku 2021

Nechat si nalezenou peněženku se nevyplácí. Policie vás najde

OBRAZEM: Literární kavárna připomněla hudbou svatou Ludmilu

Dolní brána vystavuje postavy i fotografie na hraně pornografie

Senior se vydal v noci přes les pro vajíčka a ztratil se u močálů

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena