Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Po dvou letech veřejnost uvidí, jak bude Libín jednou vypadat

PRACHATICE - 14/9 2021 - 12:10 – Dva roky poté, co město koupilo chatu na Libíně, veřejnost uvidí, jak bude jednou vypadat. Kdy se otevře, se stále neví.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Na představu architektů se bude moct veřejnost podívat přímo na vrcholu Libína u chaty 2. října v patnáct hodin. Spolek Prostor Prachatice tu představí návrhy architektů v rámci tradičního Dne architektury. „Vyprávíme se na vrchol hory Libín s architektem Michalem Fišerem z atelieru Tři architekti, který představí návrh rekonstrukce turistické chaty. Setkání doplní Michaela Loquenzová se slovem o rysech a okolní přírodě,“ vysvětil za Prostor Prachatice Matěj Nepustil.

Prostorem Prachatice zveřejněné návrhy architektů. Vizualizace Dušek - Záboranský.

Přípravy na otevření a rekonstrukci chaty se přitom vlečou už téměř dva roky a v zastupitelstvu kolem nich panuje velká nejednota. Na přelomu letošního a příštího roku má mít město teprve projekt s odhadem nákladů a začne debata, kdy projekt zařadit do rozpočtu.

A to ve chvíli, kdy bude město dokončovat nákladné investice do Štěpánčina parku a letního kina za zhruba 80 000 000 korun a za situace, kdy většina koalice koupi chaty nepodporovala. Na opravu chaty tak nemusí být peníze ještě několik let, protože opozice bez koalice rozpočet schopná upravovat není.

Prostorem Prachatice zveřejněné návrhy architektů. Vizualizace Dušek - Záboranský. 

Zastupitelstvo koupi chaty odhlasovalo 18. listopadu 2019. Na druhý pokus ji prosadil Robert Zeman, kterému se podařilo přesvědčit kromě ostatních opozičních zastupitelů i oba místostarosty. Jenže pak trvalo půl roku, než se skupina zastupitelů, kteří koupi schválili, dohodla jak dál postupovat. Dalšího půl roku pak trvalo, než byla podepsána smlouva na projekt.

Robert Zeman prosazoval otevření chaty hned a pak se pustit do řešení rekonstrukce. Zbytek opozice ale prosadil zřízení pracovní skupiny k rekonstrukci a pak i projektování za 2,1 milionu korun. Samotná koupě stála 8,6 milionu korun.

Robert Zeman přitom kritizuje, že po dokončení projektu bude město v situaci, kdy bude mít papír a chata bude stále zavřená. „Když jsem inicioval koupi chaty, bylo to proto, aby složila veřejnosti. Byla vybavena vším potřebným a měla svůj génius loci. To, co se děje nyní, za současného stavu společnosti, považuji za sobectví, plýtvání a hraní si a plnění vlastních snů za nepřiměřeně vysoké veřejné peníze. Už jsme utratili cca 2,7 milionu! A jsme na začátku. Jasně, budeme mít projekt... Papír... Kdo prohrává je veřejnost,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ.

Naopak Jakub Nepustil prosazoval pečlivou přípravu. „Pokud je cílem plnohodnotný konkurence schopný ekonomický provoz v nutných standardech 21. století a seriózní dlouhodobý provozovatel, nedá se očekávat, že by si v současné době objekty někdo pronajal dlouhodobě s tím, že objekty nelze plnohodnotně provozovat a během času se budou provádět nutné rekonstrukční práce, které v určitých etapách budou vyžadovat i úplné uzavření. Plánovaná rekonstrukce umožňuje navíc rovnou vyřešit řadu provozních nedostatků a dispozičních závad. Komplexní rekonstrukce zaručující bezproblémový ekonomický provoz v několika příštích desetiletích je tedy naprosto racionálním krokem,“ uvedl Jakub Nepustil.

Odpůrcům koupě chaty kvůli její nerentabilitě se pak potvrzuje, že oprava chaty bude stát desítky milionů korun. „Myslím, že začíná být zřejmé, že ani dvacet milionů korun to nespraví. Moje varování, že ta částka bude obrovská, se naplňuje,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

V zastupitelstvu přitom nepanuje shoda ani na tom, jestli byla chata v provozu schopném stavu po koupi. Robert Zeman fotografiemi z doby koupě chce doložit, že ji šlo otevřít velmi rychle:

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

V Brantlově dvoře slavnostně vysvětili zachráněnou kapličku

Prachatice ve 20. letech 20. století představuje stoletá knihovna

Nezaměstnanost na Prachaticku zůstává sedmá nejnižší v ČR

Riskantní předjíždění kamionu skončilo čelní srážkou dvou aut

Virtuální studenti oděvní kultury II. a myslivosti byli u zápisu

OBRAZEM: Eva Poštová získala titul Pečující osoba roku 2021

Nechat si nalezenou peněženku se nevyplácí. Policie vás najde

OBRAZEM: Literární kavárna připomněla hudbou svatou Ludmilu

Dolní brána vystavuje postavy i fotografie na hraně pornografie

Senior se vydal v noci přes les pro vajíčka a ztratil se u močálů

Nová čtenářská generace Vimperska dostala skvělé podmínky

Jihočeská rodačka vystavuje v Netolicích obrázky pro radost

Ze hřbitova zmizela busta bývalého starosty. Škoda je 65 000

Seniorka z Prahy spolykala jed zmije. Otekl jí silně obličej a jazyk

Na mol opilý řidič nedobrzdil u pumpy a odrazil auto u stojanu

OBRAZEM: Volarské děti se do školy těšily. Na cestu se vyčasilo

OBRAZEM: Klarinety se loučily s prázdninami tradičně u sv. Anny

Tři hledače vltavínů zastavil na útěku tmou až policejní ovčák

Nový pomník obětem chtějí ve Volarech odhalit na Den veteránů

Prachatice otřásají pozicí Vimperka coby lídra jihočeského třídění

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena