Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  U Prachatic vznikne do roka expozice prvorepublikových ŘOPíků

PRACHATICE - 27/7 2021 - 13:47 – Prachatice do roka vybudují v trojúhelníku mezi Libínským Sedlem, Perlovicemi a Albrechtovicemi expozici ŘOPíků.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Muzeum, které je nápadem místostarosty Jana Klimeše, má mít podobu naučné stezky se čtyřmi ŘOPíky. Jde o bunkry prvorepublikového opevnění Československa, které budovalo Ředitelství opevňovacích prací. A podle jeho zkratky ŘOP se jim říká. Jan Klimeš se přitom o prvorepublikovou historii zajímá dlouhodobě a stezka, kterou připravuje, má vzniknout i proto, aby se na toto období nezapomínalo.

„Celou dobu, co jsem v Prachaticích, jsem se jako učitel dějepisu zajímal o předválečné opevnění a před osmi lety jsem začal pracovat na tom, abychom zrekonstruovali několik bunkrů a připravili je pro výuku historie,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ

Takto vypadá expozice ŘOPíků, kterou vybudovali nadšenci na Soumarském mostě.

Zahájení projektu, který má nyní začít dostávat konkrétní podobu, zdržely o rok vládní restrikce kvůli covidu ale také se šest let jednalo s armádou o výpůjčce ŘOPíků na pozemcích radnice. S městem na projektu přitom pracuje také Vojenský historický ústav a hlásí se mu i dobrovolníci.

Každý ze čtyř bunkrů, které budou stezku tvořit, je jiný typ ŘOPíku. Stezka začne na Libínském Sedle, kde je možnost parkování třeba i pro školní autobusy a bude tu stát informační cedule s mapou stezky. Odtud pak půjdou návštěvníci do Perlovické zatáčky, kde je bude čekat další tabule s informacemi třeba i o armádě v Prachaticích ve 30. letech nebo o obraně Prachatic. Další informace třeba o počtu mužů pro obsluhu bunkrů a jejich výzbroji pak budou čekat u samotných ŘOPíků.

„První bunkr se nachází v Perlovické zatáčce hned na kraji lesa po pravé straně. Druhý je od toho prvního vzdálen zhruba sto padesát metrů ve směru k silnici. Další je na cestě z Perlovické zatáčky na Záblatí. Ten je celkem solidně udržovaný. A poslední stojí ve stráni v lese proti tomu třetímu. Zhruba dvě stě padesát metrů od cesty na Záblatí,“ řekl Jan Klimeš.

Podle prachatického místostarosty by měl být jeden z bunkrů uveden do stavu v roce 1938. U dalších se pak počítá třeba s tím, že ukážou i jejich maskování z doby po druhé světové válce, kdy byly opět součástí opevnění Československa před kapitalistickým Západem. Další by pak mohl zůstat v dnešním stavu a u jednoho se počítá i s okopem s kulometnými hnízdy. Podle Jana Klimeše by měla být první etapa projektu otevřena do letní turistické sezóny příští rok.

Město pro stezku vybralo jen ŘOPíky na svých pozemcích proto, že ostatní – v této oblasti je jich přes deset – nejsou většinou tak dobře přístupné. Současný velmi hrubý odhad nákladů na úpravy bunkrů včetně drobnějších prořezávek kolem nich, tabulí, propagačních materiálů a knihy o bunkrech počítá se sumou kolem čtyř set tisíc korun. Radnice se chce pokusit na projekt získat dotace.

Kromě využití vlastních sil a pomoci Vojenského historického ústavu se pak radnice obrací také s žádostí o pomoc a spolupráci na nadšence, kteří se udržování ŘOPíků věnují. Pomoct budou moct jak s přípravou a budováním stezky, tak také třeba výpůjčkami replik výzbroje bunkrů, které jsou velmi drahé. Zájemci se mohou hlásit přímo místostarostovi Janu Klimešovi na e-mail jklimes@mupt.cz nebo telefon 388 607 534.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Dřevosochaři se ve Vimperku opět pustili do práce

Agresivní útok na strážce parku. Cizinec ho udeřil hlavou do čela

Parkbouda má ohromující výstavu osobností: Žili ve Vimperku

U Vlčích Jam srazilo auto motorkáře. Letěl pro něj vrtulník

V programu Parkboudy přišla nyní řada na vimperskou sklárnu

Ubytovna terčem zloděje. Vypáčil dveře do pokoje kvůli hotovosti

Jak vypadalo Prachaticko a Vimpersko před dvěma stoletími?

Continuo přinese v Pokojích do veřejné samoty intimní zpověď

Příští volby budou po čtyřiadvaceti letech bez Roberta Zemana

GLOSA: Oživení vily se podařilo! Festival Vivat Vila je vyprodán

Nad přehradou se srazily dvě dodávky. Na místo letěl vrtulník

Rozhledna na Libíně bude mimo provoz kvůli dokončení opravy

Na dubském zámku se křtila kniha o obnově šumavských křížů

OBRAZEM: Vimperská parkbouda má unikátní výstavu o půdě

OBRAZEM: Třicetiletý národní park Šumava slavil a křtil dárky

Parkbouda se Šumavanem našla přechodné útočiště ve Skále

OBRAZEM: Vimperská zvonice se otevřela pro veřejnost a turisty

Strážníci začnou používat osobní kamery a koupí i nové fotopasti

Vimperské sídliště čekají také větší investice do tras pro pěší

Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena